Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/09/2008

ΔΕΗ: Με αυξήσεις «φωτιά» καλούνται οι πολίτες να καλύψουν και την αντιπεριβαλλοντική πολιτική της || Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας του Συνασπισμού

Αυξήσεις «φωτιά», γύρω στο 10%, ζητά η ΔΕΗ ΑΕ στα τιμολόγιά της για το έτος 2009, ώστε να καλύψει την τεράστια ζημιά του αʼ εξαμήνου του 2008, ύψους 111,8 εκατ. ?. Από τα 111,8 εκατ.?  τα 56,9 εκατ. (περίπου το μισό της ζημίας) προέρχονται από την επιβάρυνση της εταιρείας για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κιότο.

Για μια ακόμα φορά το κόστος από τις λανθασμένες πολιτικές επιλογές της ΔΕΗ ΑΕ και κατʼ επέκταση της Κυβέρνησης μετακυλίονται σε μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίες  επιχειρήσεις. 

Η ακολουθούμενη  καταστροφική για το περιβάλλον πολιτική της διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ, η εμμονή της να μην επενδύει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), η ανυπαρξία χωροθετικών ρυθμίσεων για τις ΑΠΕ, το αλαλούμ στις οικιακές εφαρμογές των φωτοβολταϊκών, έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται εν τέλει οι καταναλωτές με εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να καλυφθεί η υπέρβαση των ρύπων.

Η επερχόμενη επιβάρυνση  των τιμολογίων θα προκαλέσει την ανατροπή του οικογενειακού προϋπολογισμού των νοικοκυριών, που ήδη συμπιέζονται από το γενικό κλίμα ανατιμήσεων στα αγαθά και στις υπηρεσίες. Και σαν να μην υπάρχει πρόβλημα η ΔΕΗ ΑΕ και το ΥΠΑΝ σχεδιάζει ακόμα πιο ρυπογόνο μέλλον με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από νέες λιγνιτικές μονάδες αλλά και την εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ισοζύγιο της χώρας.  Η πολιτική της Κυβέρνησης και της ΔΕΗ ΑΕ είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος