Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/09/2008

Καταργείται η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων || Ανακοίνωση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ

Στο συζητούμενο Νομοσχέδιο για τα φορολογικά υπάρχουν διατάξεις  με τις οποίες στην κυριολεξία επιδιώκεται η κατάργηση  του αυτοδιοίκητου των Δήμων στα οικονομικά.

Με τα άρθρα 8,9,10,12 κατά ευθεία παράβαση του άρθρου 102 του Συντάγματος, επιβάλλεται έλεγχος σκοπιμότητας στα οικονομικά των Δήμων, αφού η 4μελής υπουργική επιτροπή θα καθορίζει το περιεχόμενο των προϋπολογισμών τους.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η Κυβέρνηση αθετεί συνεχώς τις δημόσιες δεσμεύσεις της απέναντι στην Αυτοδιοίκηση για την οικονομική στήριξή της.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζοντας με συνέπεια την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, στραγγαλίζει οικονομικά τους ΟΤΑ σωρεύοντας χρέη και δημιουργώντας αδιέξοδα. Με το δε νεοφιλελεύθερο συγκεντρωτισμό της προσπαθεί να καταργήσει και θεσμικά την οικονομική τους αυτοτέλεια και να ακυρώσει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί η Αυτοδιοίκηση στον κοινωνικό της ρόλο.

Είναι προφανές ότι μετά από όλα αυτά μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να αντιμετωπιστεί η πολυθρύλητη διοικητική μεταρρύθμιση.

Άμεσα, αν δεν απαλειφθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις, πρέπει τα όργανα της Αυτοδιοίκησης να αντιδράσουν και να οργανώσουν την αντίσταση όλων των αιρετών και εργαζομένων στην επίθεση αυτή.

Τμήμα Αυτοδιοίκησης