Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/03/2006

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για το "Ουράνιο Τόξο"

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους συμπεριφέρονται με τρόπο προσβλητικό εναντίον ελλήνων πολιτών, που εκπροσωπούν νόμιμο πολιτικό κόμμα.

Αναφερόμαστε στο «Ουράνιο Τόξο», που έχει λάβει μέρος σε εκλογές και αποτελεί μέλος και Ευρωπαϊκού Κόμματος υπό τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία», του οποίου οι απόψεις αντιμετωπίζονται από ορισμένους έλληνες Διπλωμάτες με κατηγορίες που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές, όπως ότι «υποκινούνται έξωθεν» και ότι αποβλέπουν στην απόσχιση εδάφους της Ελλάδας και την προσάρτησή του σε γειτονική χώρα. Τέτοια κρούσματα καταγγέλλεται ότι συνέβησαν εναντίον εκπροσώπων του κόμματος αυτού πρόσφατα σε συνέδριο του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία και σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι κρατούσες αντιλήψεις για τις μειονότητες στη χώρα μας, οι οποίες δεν μπορεί να αποτελούν «ταμπού», σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τις παραπάνω συμπεριφορές και ζητούμε από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να ελέγξει τις σχετικές καταγγελίες. Υπενθυμίζουμε ότι οι επιθέσεις εναντίον του «Ουράνιου Τόξου» στο παρελθόν έχουν προκαλέσει καταδικαστικές αποφάσεις για τη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Η χώρα μας έχει σοβαρά ελλείμματα στον τομέα των μειονοτικών δικαιωμάτων. Δεν έχει προσχωρήσει στην κύρωση της ήδη υπογραφείσας «Σύμβασης - Πλαίσιο για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων» του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ αρνείται την υπογραφή του «Ευρωπαϊκού Χάρτη Μειονοτικών Γλωσσών». Παλαιότερα, πάλι για «εθνικούς λόγους», καθυστερούσε επί δεκαετίες την κύρωση συμβάσεων του ΟΗΕ για τα δικαιώματα, τακτική που δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Είναι απαράδεκτο να τηρούνται από την ελληνική κυβέρνηση «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όταν ζητεί - και ορθώς - από την Τουρκία να εφαρμόσει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο προκειμένου να πορευτεί προς την ένταξή της στην Ε.Ε., δεν μπορεί η ίδια να αγνοεί ευρωπαϊκές συμβάσεις και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Τμήμα Δικαιωμάτων