Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/09/2008

Δήλωση Κώστα Ήσυχου, μέλος ΚΠΕ ΣΥΝ, με αφορμή τις ταραχές που σημειώνονται στη Βολιβία και την απέλαση του πρέσβη των ΗΠΑ από τη χώρα

«Τα τελευταία 24ωρα ξέσπασαν ταραχές στη Βολιβία από ομάδες που καθοδηγούνται από την ηγεσία των αντιπολιτευόμενων 5 κυβερνητών προς τον Πρόεδρο Μοράλες και την κυβέρνηση του. Παραστρατιωτικές ομάδες ακροδεξιών δημιούργησαν σοβαρά επεισόδια ενώ προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στον αγωγό Γιακουίμπα κοντά στα σύνορα με την Αργεντινή στην περιοχή της Σάντα Κρους.

Στα τέλη Αυγούστου είχε πραγματοποιηθεί δημόσια συνάντηση του πρέσβη των ΗΠΑ Κ. Γκολντμπέργκ με τον κυβερνήτη της Σάντα Κρους, όπου δηλώσαν από κοινού το “ενδιαφέρον τους να προστατευτεί η δημοκρατία στη χώρα”.

 Όλα αυτά, λίγες εβδομάδες μετά το συντριπτικό 67% που έλαβε η κυβέρνηση Μοράλες στο δημοψήφισμα και λίγο πριν αυτό για την έγκριση της συνταγματικής συνέλευσης και μεταρρύθμισης που προβλέπεται τον Γενάρη του 2009,  ώστε να συνεχίσει να υλοποιεί το αντί-νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της η νόμιμα εκλεγμένη και με μαζική υποστήριξη κυβέρνηση του Έβο.    

Η άμεση διακοπή, μετά το σαμποτάζ στον αγωγό, της εξαγωγής των 31 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αεριού στη Βραζιλία και στην Αργεντινή ζημιώνει τη δημόσια οικονομία της Βολιβίας κατά 8 εκ. δολάρια κάθε μέρα. 

Ο πρόεδρος Έβο Μοράλες ζήτησε από τον πρέσβη των ΗΠΑ να εγκαταλείψει αμέσως τη χώρα,  αφού η δημόσια εμπλοκή του, οι δηλώσεις του, και η πολιτική του συμπεριφορά έχουν ως στόχο να προκαλέσουν ένα βαθύτερο σχίσμα στη χώρα, γεγονός που  δεν μπορεί να γίνει πλέον αποδεκτό.

Ο Ελληνικός λαός, που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει “εξωτερική βοήθεια”, τι σημαίνει παραστρατιωτική δράση είναι αλληλέγγυος με τον Πρόεδρο Έβο Μοράλες, με τον λαό της Βολιβίας.

Η δημοκρατία, η αξιοπρέπεια, ο σοσιαλισμός, η διεθνής αλληλεγγύη, ο αγώνας του λαού της Βολιβίας θα βρει δικαίωση».

To Γραφείο Τύπου