Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/09/2008

Συνέντευξη του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ Α.Καρίτζη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για δημοσκόπηση Public Issue

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Α. Καρίτζης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Μπ. Παπαδημητρίου) σχετικά με τη δημοσκόπηση της Public Issue, τόνισε:

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν και αποτυπώνουν βραχείας περιόδου διακυμάνσεις. Tα σίγουρα πολιτικά συμπεράσματα μπορούν να βγουν από … δημοσκοπήσεις σε βάθος χρόνου.

-    Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ως το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης … οφείλεται στους υψηλούς τόνους που κρατά το κόμμα σας γενικώς ή στη δυνατότητα να διατυπώσει προγραμματικές θέσεις;… Ποιο είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό; .. Η άμεση αντίδρασή σας;…..

Τα πράγματα κρίνονται σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το καλύτερο κόμμα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε τι έχει που δεν έχουν τα υπόλοιπα κόμματα.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στη δύναμη εκείνη που στήριξε κινητοποιήσεις, χωρίς να υπολογίζει το ρίσκο, το κόστος και το έκανε χωρίς ηγεμονισμούς. Επίσης είχε ξεκάθαρη θέση σε ζητήματα που διχάζουν την ελληνική κοινωνία, έκανε φίλους και εχθρούς. Αυτά είναι τα στοιχεία εκείνα, νομίζω, που τον έχουν οδηγήσει να έχει αυτή τη θέση.

-    Ένα πολύ μεγάλο μέρος των οπαδών σας ή και των νεώτερων  οπαδών σας, αυτών που δημοσκοπικά υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα πρέπει να δείτε σοβαρά την υπόθεση της συμμαχίας με το ΠΑΣΟΚ. Πλην όμως μόλις πριν από λίγες ώρες ο κ. Τσίπρας απέκλεισε για μια ακόμη φορά έστω και το ενδεχόμενο μιας συζήτησης την οποία προτείνει, αν και καταλάβαμε από την παρέμβαση που έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου προ ολίγων λεπτών εδώ στο σταθμό μας, ότι δεν θα το προτείνει για πολύ καιρό ακόμη, αλλά πάντως 17% προτείνουν μια κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Είναι 24% εκείνοι που λένε ότι θα ξαναγίνουν εκλογές.. και 26% εκείνοι που θέλουν μια οικουμενική κυβέρνηση. Άρα ή με το 26%, που είναι η οικουμενική κυβέρνηση, ή με το 17% που είναι συγκεκριμένα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να σχολιάσετε αν επιμένετε, παρά ταύτα, να μην θέλετε να βρεθείτε με το ΠΑΣΟΚ….

Το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι είναι εύλογο σε κάποιον που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα  να αποτελεί δυνατότητα να αλλάξει η κυβέρνηση μ΄ αυτόν τον τρόπο κάτι που το σκέφτεται σε πρώτο χρόνο. Ο σκοπός όμως δεν είναι να βλέπουμε τι λέει ο κόσμος και  αν μπορούμε να κινηθούμε μ΄ αυτή την κατεύθυνση, αλλά να προσπαθήσουμε να πείσουμε τον κόσμο, αυτούς που πιστεύουν όντως μια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ που ξέρουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αποτελεί λύση, ώστε στην επόμενη δημοσκόπηση  να μειωθεί αυτό το ποσοστό.

Σκεφθείτε για παράδειγμα ότι κάποτε ο δικομματισμός είχε 85%. Αν το παίρναμε ως δεδομένο και όχι ως ένα πράγμα που πρέπει να αλλάξουμε, δεν θα φτάναμε ποτέ, σε δημοσκοπικά ακόμη ποσοστά, αυτά που έχουμε σήμερα.

Και μια ακόμη επισήμανση. Εμείς δεν μπορούμε να πιστέψουμε -και αυτό θα πούμε στο 17% ή στον όποιον πει για μια τέτοια συνεργασία- δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η μοίρα του ελληνικού λαού είναι να διαλέγει ανάμεσα σε κυβερνήσεις των δομημένων ομολόγων ή του σκανδάλου του χρηματιστηρίου. Θεωρούμε ότι η μοίρα του ελληνικού είναι και μπορεί να είναι καλύτερη. Και σ΄ αυτό δοκιμαζόμαστε. Είμαστε μόνοι μας ενδεχομένως αυτή τη στιγμή ως πολιτική δύναμη. Ελπίζουμε ότι δεν θα είμαστε για πάρα πολύ καιρό.

To Γραφείο Τύπου