Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/09/2008

Ασφαλιστικά μέτρα κατά του Ο.ΜΕ.Δ από την Ένωση Τραπεζών

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοιν. Προστασίας

Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας  (Ο.ΜΕ.Δ) θεσπίστηκε με το νόμο 1876/1990 για τις "Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις" με αποστολή την διαιτησία των διαπραγματευομένων μερών - εργοδοσίας και εργαζομένων - όταν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις περιέλθουν σε αδιέξοδο.

Το έργο του Ο.ΜΕ.Δ. είναι σημαντικό, ενώ ο ίδιος ο οργανισμός, στα χρόνια της λειτουργίας του, αναδείχθηκε ως πεδίο κοινωνικού διαλόγου.

Είναι, κατά συνέπεια, απαράδεκτο και μη νόμιμο το γεγονός ότι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της δυνατότητας λήψης απόφασης από τον Ο.ΜΕ.Δ για την κλαδική σύμβαση, τη χρονική στιγμή που ο Οργανισμός απέστειλε κλήση στην ΕΕΤ, προκειμένου αυτή να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

Με δεδομένη αυτή την εξέλιξη πρόδηλα αμφισβητείται από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών η θεσμική δυνατότητα του ΟΜΕΔ να διαιτητεύσει μεταξύ των δύο πλευρών και να εκδώσει σχετική απόφαση, ενώ παράλληλα επιδιώκεται ουσιαστικά η κατάργηση του Οργανισμού.

Με βάση τα προαναφερθέντα,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου να μην ακυρωθεί ο θεσμικός ρόλος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, καθώς και ο κατοχυρωμένος θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης