Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/09/2008

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η αντιμετώπιση των ασυνόδευτων ανηλίκων που ζητούν άσυλο από τις ελληνικές αρχές

"Η Επιτροπή θα λάβει, εν ανάγκη, περαιτέρω μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι το κράτος- μέλος τηρεί τις υποχρεώσεις του"

Απάντηση του Επιτρόπου Μπαρό στον Δ. Παπαδημούλη

"Η Επιτροπή ανησυχεί σοβαρά για την αντιμετώπιση των ασυνόδευτων ανηλίκων και έχει ήδη απευθυνθεί στις ελληνικές αρχές για το θέμα" απαντά ο αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθεριών και Ασφάλειας Επίτροπος κ. Μπαρό σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Με αφορμή πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία διαπίστωνε σειρά προβλημάτων σχετικά με την αντιμετώπιση των αλλοδαπών ασυνόδευτων ανήλικων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε από την Επιτροπή να τον ενημερώσει για το εάν θεωρεί ότι η συνήθης πρακτική των ελληνικών αρχών συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία και για το πώς αξιολογεί την εφαρμογή της σχετικής οδηγίας 2003/9/ΕΚ από αυτές.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπαρό απαντά: "Η Επιτροπή έλαβε γνώση της πρόσφατης μελέτης που εκπόνησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων που ζητούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα. Η Επιτροπή ανησυχεί σοβαρά για την αντιμετώπιση των ασυνόδευτων ανηλίκων και έχει ήδη απευθυνθεί στις ελληνικές αρχές για το θέμα, ενώ θα συνεχίσει να ενημερώνει το Κοινοβούλιο για τυχόν εξελίξεις." 

Σύμφωνα με το Γάλλο Επίτροπο, "μετά την ανακοίνωση των μέτρων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2003/9/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο, η Επιτροπή έθεσε στο αρχείο την υπόθεση παράβασης κατά της Ελλάδας σχετικά με το θέμα". Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει ότι "η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος αν η Ελλάδα έχει μεταφέρει ορθά τις διατάξεις της οδηγίας. Θα λάβει, εν ανάγκη, περαιτέρω διαδικαστικά μέτρα, σύμφωνα με την εξουσία που της παρέχει το άρθρο 226 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ούτως ώστε να διασφαλίσει ότι το οικείο κράτος μέλος τηρεί τις υποχρεώσεις του βάσει του κεκτημένου της ΕΕ στον τομέα του ασύλου."

Ακόμη, ο κ. Μπαρό παραπέμπει στα συμπεράσματα έκθεσης  που η Επιτροπή υπέβαλε στο Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2007. Τονίζει μάλιστα ότι "η έκθεση υπογράμμιζε ορισμένα προβληματικά σημεία που αφορούν ιδίως την πρόσβαση στην απασχόληση και την περίθαλψη, το επίπεδο και τη μορφή των υλικών συνθηκών υποδοχής, καθώς και τις ανάγκες των ευάλωτων προσώπων, ιδίως των ανηλίκων".

Τέλος, ο Επίτροπος αναφέρεται στις μελλοντικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι "τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα αποτελέσουν τη βάση πρότασης για την τροποποίηση της οδηγίας, η οποία θα υποβληθεί το φθινόπωρο του 2008, με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του κοινού ευρωπαϊκού καθεστώτος χορήγησης ασύλου, όπως ανακοινώθηκε στο σχέδιο πολιτικής για το άσυλο το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή στις 16 Ιουνίου 2008".

Ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

"Η στάση μιας οργανωμένης πολιτείας απέναντι στα δικαιώματα των ανηλίκων αποτελεί σημαντικό κριτήριο δημοκρατίας και πολιτισμού. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ιδιαίτερα οι συναρμόδιοι υπουργοί Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης οφείλουν να θέσουν την πολιτική ασύλου σε προτεραιότητα. Ακόμη και με τις απαράδεκτες "εκπτώσεις" που κάνει τελευταία η Κομισιόν σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των μεταναστών και την πορεία προς μια "Ευρώπη-φρούριο", η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κάτω από τα κοινοτικά στάνταρντ προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων."

To Γραφείο Τύπου