Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/03/2006

Η Κυβέρνηση διαψεύδει τον εαυτό της. Παραπέμπει στις καλένδες τη θεσμοθέτηση βαρέων και ανθυγιεινών στο Δημόσιο

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου, για την επέκταση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ και ΟΤΑ απάντησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Στην απάντησή του ο κ. Αλογοσκούφης αφού είπε ότι σε ορισμένους κλάδους του Δημοσίου λαμβάνεται υπόψη το βαρύ και ανθυγιεινό του επαγγέλματος όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό, σημείωσε ότι συζητά με την ΑΔΕΔΥ το θέμα της επέκτασης του θεσμού, ώστε να αποφασιστεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν και άλλοι κλάδοι του Δημόσιου τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Στην τοποθέτησή του ο Αλ. Αλαβάνος έθεσε θέμα αξιοπιστίας της Κυβέρνησης λέγοντας:

«Έχω εδώ την ερώτηση που έθεσα στον τότε Υπουργό Απασχόλησης και στον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης. Η απάντηση του κ. Ανδρεουλάκου, Υφυπουργού, δόθηκε το Μάιο του 2005 και λέει «μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε κάνει συγκεκριμένη πρόταση, για τα βαρέα και ανθυγιεινά». Μέχρι τέλος του 2005 και σήμερα είναι 17 Μαρτίου του 2006. Δεν υπερασπίζεστε την αξιοπιστία της Κυβέρνήσης. Μέσα στη Βουλή, στον Πρόεδρο ενός κοινοβουλευτικού κόμματος απαντά και λέει ότι μέχρι το 2006 θα έχουμε τελειώσει» και συνέχισε:

«Και μου κάνει εντύπωση γιατί δείχνετε μια τρομερή παραγωγικότητα, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα, στο να αντιμετωπίσετε ζητήματα που συμβάλλουν στην εξομοίωση, προς τα κάτω, του εργαζόμενου στο δημόσιο για να συναντήσει τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα. Κι έχετε εσείς προσωπικά αναπτύξει μια φιλολογία, ας επιτεθούμε στους εργαζόμενους στο δημόσιο που είναι στα «ρετιρέ», που έχουν αποκτήσει τρομερά πλεονεκτήματα και την ίδια στιγμή δεν λέτε όλη την αλήθεια. Δηλαδή ότι ο νοσηλευτής στο δημόσιο δεν έχει το δικαίωμα στο βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα που έχει ένας συνάδελφός του στον ιδιωτικό τομέα. Ότι αυτός που δουλεύει στα απορρίμματα και ανήκει στους ΟΤΑ, δεν έχει τις δυνατότητες που έχει ένας εργαζόμενος, μέσα από ιδιωτικές συμβάσεις, που ανήκει στο ΙΚΑ σε σχέση με το πότε θα πάρει τη σύνταξη, με το επίδομα ανθυγιεινής και βαριάς εργασίας, με τις μέρες άδειας, με την αυξημένη σύνταξη, με το χρόνο συνταξιοδότησης».

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε: «Ξανά, καταλήγω και σας ρωτάω, όχι για να υπερασπιστείτε τους εργαζόμενους αυτούς, αλλά για να υπερασπιστείτε την αξιοπιστία της Κυβέρνησης. Για να μην παραβιάζεται το Σύνταγμα που δεν επιτρέπει διακρίσεις ανάμεσα στους πολίτες. Για να αντιμετωπίσετε τα οξυμένα ζητήματα, ειδικά στα Νοσοκομεία, μαζικά, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα Σώματα Ασφαλείας, που διεκδικούνε και σωστά, επικίνδυνο και ανθυγιεινό επάγγελμα και όρους συνταξιοδότησης και ασφάλισης κλπ.

Πότε η κυβέρνηση θα δώσει τελικά απάντηση σ’ αυτό το θέμα ή θα μας αφήσετε πάλι με την αόριστη υπόσχεση του διαλόγου και της συζήτησης και του κάποτε, που δεν είναι πιστευτή από κανέναν».

To Γραφείο Τύπου