Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/09/2008

Επίσκεψη Αλ.Τσίπρα στα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας και ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την Εργατική πολιτική, συναντήθηκαν σήμερα με το Δ.Σ. των εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική.

Μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τόνισε:

«Χαμένοι αγώνες είναι οι αγώνες που δεν δίνονται. Το επόμενο διάστημα θα βρεθείτε κι εσείς, όπως κι άλλοι εργαζόμενοι στις επάλξεις ενός αγώνα για τα αυτονόητα. Διότι έχουμε φτάσει στο σημείο να διεκδικούμε τα αυτονόητα. 

Έχουμε μια κυβέρνηση που τα τελευταία χρόνια, δυο χρόνια τουλάχιστον, έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο. Ξεπουλάει ό,τι βρει μπροστά της. Ξεπουλάει τον εθνικό πλούτο. Ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο. Εφαρμόζει μια σκληρή άδικη κοινωνικά πολιτική ενάντια στους εργαζόμενους, στους χαμηλόμισθους, στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ενάντια στη νέα γενιά που βγαίνει στην αγορά εργασίας με πολύ χαμηλότερες δυνατότητες απ΄ ότι η προηγούμενη. Ενάντια σε όλους όσους περνάνε πάρα πολύ δύσκολα. Και την ίδια στιγμή, ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο, που βλέπει τα κέρδη του να αυξάνονται με ραγδαίους, ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Στόχος της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα είναι να αποφύγει μια νέα επιτήρηση, που θα σημάνει την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής της. Και για να επιτύχει αυτό τον στόχο ξεπουλάει ό,τι βρει μπροστά της. Ξεπούλησε τον ΟΤΕ σε μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα. Τώρα, αφού έχει κομματιάσει και ετοιμάζεται να ξεπουλήσει την Ολυμπιακή, αφού έχει λεηλατήσει τη ΔΕΗ μετατρέποντας την ενέργεια σε πεδίο επιχειρηματικής κερδοσκοπίας, ετοιμάζεται να πουλήσει και έναν κερδοφόρο κλάδο, μια κερδοφόρα επιχείρηση, Εθνική Ασφαλιστική.

Αντί να ενισχύει το ρόλο του δημοσίου στην Εθνική τράπεζα, εκποιεί την Εθνική Ασφαλιστική, αυτή την ιστορική εταιρεία, στα πολυεθνικά συμφέροντα.

Βεβαίως όλοι εμείς δεν αιφνιδιαζόμαστε. Διότι είδαμε ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε ένας συγκεκριμένος κυβερνητικός σχεδιασμός, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με την επίθεση δηλαδή στην  κοινωνική ασφάλιση, με την προσπάθεια να μετατραπεί το ασφαλιστικό σύστημα από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Και ταυτόχρονα βλέπουμε την προσπάθεια -η οποία τώρα με την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής και της Εθνικής Ασφαλιστικής παίρνει σάρκα και οστά - να ανοίξει το πεδίο της κερδοσκοπίας στο ξένο πολυεθνικό κεφαλαίου. Σε κάποιους έχει ανοίξει η όρεξη. Και θα πάρουν έτοιμη δουλειά, θα πάρουν έναν όμιλο ο οποίος μπορεί να είναι κερδοφόρος, να βγάζει πολλά κέρδη. Και αυτοί θα βγάζουν ακόμη περισσότερα, στήνοντας ένα καρτέλ στο χώρο της ασφάλισης, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές και δημιουργώντας ένα αβέβαιο μέλλον για χιλιάδες εργαζόμενους.

Μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου σας για αφελληνισμό της ασφαλιστικής αγοράς. Όταν ιδρύθηκε η Εθνική Ασφαλιστική ένας από τους ιδρυτικούς της στόχους ήταν να μην φεύγει  το εθνικό κεφάλαιο. Να μην φεύγουν χρήματα από την ελληνική αγορά στο εξωτερικό. Σήμερα, αυτός ο ιδρυτικός στόχος καταπατάται. Σήμερα, αυτός ο ιδρυτικός στόχος αυτής της ιστορικής εταιρείας -από το 1891 λειτουργεί- αγνοείται πλήρως. Και βεβαίως, προκειμένου να προχωρήσει η κυβέρνηση σ΄ αυτό το έγκλημα απέναντι στον εθνικό πλούτο, κοροϊδεύει το τελευταίο διάστημα τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό.  Διότι ήταν κοροϊδία όλα όσα ακούστηκαν περί στρατηγικού επενδυτή, όταν στόχος είναι η πώληση του 100% της εταιρείας. Διότι είναι κοροϊδία όλα όσα ακούστηκαν περί ζημιογόνου εταιρείας, όταν με λογιστικά τεχνάσματα παρουσιάζονται ψεύτικα στοιχεία για τα κέρδη και τις ζημιές της εταιρείας. Αλλιώς παρουσιάζουν τα κέρδη και τις ζημιές στις εκθέσεις που δίνουν στα υπουργεία στη χώρα μας και αλλιώς όταν είναι αναγκασμένοι -διότι είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο- να παρουσιάζουν τους ισολογισμούς για τα κέρδη και τις ζημιές με βάση τα κριτήρια που θεσπίζουν οι διεθνείς συνθήκες. Όταν τα παρουσιάζουν στο εξωτερικό, τα παρουσιάζουν με κέρδη 24 εκ. ?, όταν τα παρουσιάζουν στη χώρα μας, τα παρουσιάζουν με ζημιές.. 112 εκ. ?, αν δεν κάνω λάθος.

Άρα λοιπόν εδώ έχουμε μια απάτη στημένη, προμελετημένη, καλοσχεδιασμένη προκειμένου κάποιοι να οικονομήσουν. Και να βρεθούν σε αβεβαιότητα 1400 εργαζόμενοι σ΄ όλη την Ελλάδα.

Άρα λοιπόν εδώ έχουμε μία απάτη απέναντι στην οποία πρέπει και οφείλουμε να αντισταθούμε. Διότι, αν αγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική ένας απ΄ αυτούς τους τραπεζικούς ομίλους, που σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης κηρύσσουν πτώχευση ο ένας μετά τον άλλον, ποιος εξασφαλίζει το μέλλον των εργαζομένων; Εάν αγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική ένας υποψήφιος αγοραστής που βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας και μετά κλείσει, ποιος εξασφαλίζει το μέλλον των εργαζομένων; Ένας από τους υποψήφιους αγοραστές, έχει το 9,5% του μεγάλου αυτού τραπεζικού ομίλου της Lehman Brothers, η οποία χθες κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Και την ίδια στιγμή που αυτή η διεθνής οικονομική κρίση αναγκάζει κυβερνήσεις να αλλάζουν στρατηγική -βλέπουμε στις ΗΠΑ ότι εθνικοποιούνται μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί- την ίδια στιγμή που αναρωτιέται ο κόσμος πού πηγαίνουμε και πώς μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, στη χώρα μας σαν να μην καταλαβαίνουμε τίποτα, συνεχίζουμε το ίδιο καταστροφικό έργο.

Εμείς όμως πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα οι έλληνες πολίτες, ο ελληνικός λαός που έχει τη δύναμη στα χέρια του να πει ως εδώ. Και ήρθε η ώρα αυτό το «ως εδώ» να το πούνε πρώτα και κύρια οι εργαζόμενοι. Πρώτα και κύρια όσοι πληρώνουν το «μάρμαρο» αυτής της πολιτικής και πρώτα και κύρια οι νέοι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.

Πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ένα διάστημα έντονης ρευστότητας. Η δυνατότητα να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης και να ανατραπεί αυτή η εγκληματική πολιτική έχει να κάνει  κυρίως με τους κοινωνικούς αγώνες και τις κοινωνικές αντιστάσεις. Έχει να κάνει με το αν εργαζόμενοι, που θίγονται απ΄ αυτά τα μέτρα καταλάβουν ότι έχουν τη δύναμη στα χέρια τους. Και ξεκινήσουν έναν αγώνα διαρκή, έναν αγώνα που θα έχει ορίζοντα, έναν αγώνα που θα στηριχθεί απ΄ όλες τις κοινωνικές δυνάμεις προκειμένου να είναι αγώνας νικηφόρος.

Εμείς πιστεύουμε -και δεν το λέμε απλώς για να κάνουμε μια ένεση αισιοδοξίας- ότι οι κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης το για ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής. Χθες ήταν οι συνάδελφοί σας στην επαρχία, όταν το ένα μετά το άλλο έκλειναν τα καταστήματα, αύριο μπορεί να είστε εσείς. Και η μόνη δυνατότητα να υπάρξει ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι αν όλοι ενωμένοι αντισταθείτε και διεκδικήσετε.

Εμείς θα βρεθούμε στο πλευρό σας με όλες μας τις δυνάμεις. Εμείς θα βρεθούμε στο πλευρό της κοινωνίας που επιμένει, της κοινωνίας που αντιστέκεται. Και πιστεύουμε ότι αυτή η αντίσταση και αυτός ο αγώνας θα έχει ως προοπτική την ανατροπή αυτής της άδικης κυβερνητικής πολιτικής.»

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους  ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

«Την ίδια στιγμή που διεθνώς, για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση εθνικοποιούνται τραπεζικοί οργανισμοί, την ίδια ώρα που οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και της Αμερικής προβληματίζονται για τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, η κυβέρνηση, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ένα ακόμη έγκλημα απέναντι στον εθνικό πλούτο της χώρας.

Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή οφείλει να σταματήσει τώρα αυτή την καταστροφική πολιτική. Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή οφείλει να σταματήσει να λεηλατεί τον εθνικό μας πλούτο.

To Γραφείο Τύπου