Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/03/2006

Απάντηση του Υπ.Οικονομικών σε επίκαιρη ερώτηση του Ν.Κωνσταντόπουλου για τις αμυντικές δαπάνες

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του Νίκου Α. Κωνσταντόπουλου στον Πρωθυπουργό, στην οποία απάντησε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών στον Προϋπολογισμό, μεταξύ άλλων ο Ν. Α. Κωνσταντόπουλος τόνισε και τα εξής:

«Εμπαίζετε τους ανθρώπους και ακολουθείτε την ίδια τακτική να μεταθέτετε τις δικές σας ευθύνες που είστε κυβέρνηση σε εκείνους οι οποίοι σας ελέγχουν, για το περιεχόμενο και τις πρακτικές της κυβερνητικής σας πολιτικής. Δεν απαντάτε επί της ουσίας σε κανένα από τα ερωτήματα που σας έθεσα. Και δεν μπορείτε, με επικοινωνιακά κόλπα να κρύψετε τον πραγματικό χαρακτήρα της πολιτικής σας, που είναι αυταρχικός, ούτε επίσης με λογιστικά τεχνάσματα να αναχαιτίσετε την κοινωνική έκρηξη. Εσείς δηλώνετε ικανοποιημένοι από την κυβέρνησή σας, δηλώνετε ότι όλα καλά τα πράξατε και χρησιμοποιείτε ως πρόσχημα την απογραφή για να μοιράσετε στην κοινωνία ακρίβεια, αδικία και ανασφάλεια. Σας ερώτησα συγκεκριμένα και δεν μου απαντήσατε. Σας υπενθυμίζω ότι ο Συνασπισμός με συνέπεια και εγώ προσωπικά με την ίδια επιμονή θα εξακολουθώ να επισημαίνω, εκείνα που εσείς έχετε ξεχάσει.

Σας ζητήσαμε να καταργήσετε τους Ειδικούς Λογαριασμούς και δεν το ακούτε. Τους χρησιμοποιείτε για να μανιπουλάρετε τις εγγραφές στον Προϋπολογισμό.

Σας ζητήσαμε να δημιουργηθεί στη Βουλή, στα πλαίσια της υφιστάμενης Επιτροπής, Γραφείο Προϋπολογισμού και δεν το υιοθετήσατε.

Σας ζητήσαμε να υπάρξει διακομματική εποπτεία με συμμετοχή και της Τράπεζας της Ελλάδας έτσι ώστε να έχουμε πλήρη έλεγχο σύνταξης της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού κι εσείς αδιαφορείτε.

Σας ζητήσαμε να υπάρχουν ενιαίες και σταθερές αρχές, ουσιαστικού ελέγχου των δαπανών με βάση τα οικονομικά αποτελέσματά τους κι εσείς σφυρίζετε αδιάφορα.

Σας ζητήσαμε να υπάρχουν μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος και επιδομάτων ανάγκης κι εσείς επικαλούμενοι την απογραφή το αρνείστε, ακόμη και το Επίδομα Θέρμανσης, ακόμη και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Σας ζητήσαμε να μειωθούν οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα και εσείς έχετε να τρέχει δεκαετές πρόγραμμα εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους πάνω από 30 δις € την ώρα που το Δ΄ΚΠΣ στο σύνολό του είναι μόλις 22 εκατομμύρια €. Επ’ αυτών να απαντήσετε. Θα υιοθετήσετε την απόφαση την τελευταία που λέει ότι είναι υποχρεωτική από ‘δω και πέρα η διαδικασία της καταγραφής των δαπανών; Ή θα επιμείνετε στη δική σας;

Δεύτερον, θα καταργήσετε τους ειδικούς λογαριασμούς, που είναι οι τρύπες του Προϋπολογισμού;

Τρίτο, δεν έχετε να δώσετε στοιχειώδη εισοδήματα, στοιχειώδεις δαπάνες για εγγυημένο εθνικό εισόδημα;

Σας ζητήσαμε συγκεκριμένα πράγματα και δεν σας επιτρέπεται να λέτε ότι ο Συνασπισμός άλλα ζητούσε εις το παρελθόν και τώρα τί λέει ο Συνασπισμός. Εσείς τι λέγατε στο παρελθόν και τί λέτε σήμερα. Και πώς μπορείτε να κοιτάτε την κοινωνία κατάματα, όταν εξεγείρονται και εξοργίζονται οι πάντες. Μπορεί να καμαρώνετε τα κυβερνητικά σας κοστούμια στον καθρέφτη τους εξουσίας. Την κοινωνία δεν μπορείτε να κοιτάξετε κατάματα. Γιατί αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια πραγματικότητα δυσάρεστη. Και η κοινωνία βρίσκεται σε μια ομηρία πολιτικής αδιέξοδης και η πολιτική και η χώρα βρίσκονται σε ομηρία δικτύων διαπλοκής και κατασκόπευσης. Και όταν όλα αυτά συμβαίνουν, δυστυχώς, υποβαθμίζεται και ο ρόλος της Βουλής. Και ο κ. Πρωθυπουργός έχει μεγάλη ευθύνη, γιατί τελικά υποβαθμίζει από απροθυμία ή από περιφρόνηση προς τον έλεγχο ή αν θέλετε από μια δική του νοοτροπία ότι όλα αυτά είναι ανάξια λόγου, υποβαθμίζει εκείνο το οποίο στον Κανονισμό της Βουλής εντάχθηκε ως αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής, την ώρα του Πρωθυπουργού. Λυπάμαι! Ελέγχεται η Κυβέρνηση και έρχεστε εσείς να υμνολογείτε τον εαυτό σας.»

To Γραφείο Τύπου