Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/09/2008

Παράνομη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων σε πλωτές εγκαταστάσεις στο Πέραμα, με αποτέλεσμα τη ρύπανση και μόλυνση του Σαρωνικού

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εμπορικής Ναυτιλίας

Για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη ρύπανση που δημιουργούν τα υγρά βιομηχανικά και ειδικά του Σαρωνικού Κόλπου και του Κόλπου της Ελευσίνας, έχουν θεσπιστεί από το 1979, με κοινές νομαρχιακές αποφάσεις, όρια και προδιαγραφές.

Ειδικά, ισχύουν οι νομαρχιακές αποφάσεις  17823 (ΦΕΚ 1132 Β/1979) και η Α3/6533 (ΦΕΚ 477 Β/1981), η οποία συμπληρώνει την προηγούμενη.

Οι αποφάσεις αυτές θέτουν όρια και περιορισμούς σε 44 παραμέτρους. Σήμερα δημιουργείται σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων από πλωτές εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης των αποβλήτων που υπάρχουν στον Σαρωνικό.

Η ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ παράνομη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων σε πλωτές εγκαταστάσεις 1022Β) «Κατάταξη δημοσίων και ιδιωτικών έργων»  αναφέρει ότι οι πλωτές εγκαταστάσεις με α/α 17 στην 4η ομάδα (Συστήματα Υποδομών), ανήκουν στην κατηγορία Α1 που αντιστοιχεί σε Υψηλή Όχληση.

Η πλωτή μονάδα που σήμερα λειτουργεί στο Πέραμα, αρχικά αδειοδοτήθηκε μόνο για τη διαχείριση των slops των πλοίων και έχει περιορισμούς μόνο σε μία παράμετρο (υδρογονάνθρακες).

Σήμερα δέχεται σημαντικές ποσότητες βιομηχανικών αποβλήτων δήθεν προς επεξεργασία, τα οποία θα όφειλαν να επεξεργάζονται σε σταθερές εγκαταστάσεις και με πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές.

Αποτέλεσμα είναι η ασύδοτη ρύπανση του Σαρωνικού με επικίνδυνες και τοξικές ουσίες που περιέχονται στα βιομηχανικά απόβλητα, αφού ουσιαστικά πέφτουν στη θάλασσα χωρίς επεξεργασία.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση, όχι μόνο ανέχεται αυτή τη σκανδαλώδη ασυδοσία και ρύπανση του Σαρωνικού, αλλά προετοιμάζει και ειδική νομοθετική ρύθμιση για να καλύψει την παρανομία.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Εάν θα καθιερώσουν για τις πλωτές εγκαταστάσεις τους ίδιους όρους και περιορισμούς για την προστασία του Σαρωνικού που ισχύουν για τις χερσαίες;

2. Εάν θα συνεχίσουν να ανέχονται την παράνομη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων σε πλωτές εγκαταστάσεις που είναι αδειοδοτημένες μόνο για slops πλοίων;

Ο ερωτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης