Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/09/2008

Ανεξέλεγκτη η προέλευση και η ποιότητα των προϊόντων που διατίθενται στα κυλικεία των σχολείων

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Παιδείας, Υγείας

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου (450/08-09-2008) του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), σε έρευνα που πραγματοποίησε σε 153 γυμνάσια και λύκεια της Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας, ισχυρίζεται πως διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα που διατίθενται στους μαθητές από τα κυλικεία των σχολείων είναι στην πλειονότητά τους κακής ποιότητας, ακατάλληλα και χωρίς ελέγχους.

Η ίδια ανάλυση διατείνεται πως το 55% των γαλακτοκομικών που εξετάστηκαν είχε αλλοιωθεί ή λιώσει λόγω κακής συντήρησης και το 25% από τα σνακ και τις σοκολάτες είχε λήξει. Ακόμη το τυρί που χρησιμοποιείτο σε ζαμπονοτυρόπιτες και συναφή είδη κατά 85% δεν ήταν φέτα (όπως προβλέπουν οι προδιαγραφές ), τα αρτοσκευάσματα (κουλούρια , κρουασάν κ.λ.π.) περιείχαν κατά 75% βελτιωτικά, αντιοξειδωτικά και βούτυρα κακής ποιότητας ενώ σχεδόν όλα τα σοκολατοειδή συντηρούντο εκτός ψυγείου.

Η ίδια έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι οι έλεγχοι στα σχολικά κυλικεία είναι ανύπαρκτοι, αφού το 97%των υπεύθυνων κυλικείων δεν είχε να επιδείξει υπογεγραμμένο δελτίο έγκρισης από δημόσιο ελεγκτή.

Επειδή η  προστασία των μαθητών από, τυχόν, ακατάλληλα τρόφιμα που διατίθενται στα κυλικεία είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Έχουν γνώση της ως άνω έρευνας του ΠΑΚΟΕ και έχουν πραγματοποιήσει ελέγχους για να εξετάσουν τα πορίσματά της;

2. Σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν, ώστε σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή προστασία της διατροφής των μαθητών και κατʼ επέκταση της υγείας τους;

3.Ποια μέτρα θα πάρουν και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να ελέγχονται πλήρως και σε τακτά διαστήματα τα σχολικά κυλικεία για τη σωστή λειτουργία τους και την μέγιστη προστασία του μαθητικού κόσμου της χώρας;

Ο ερωτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης