Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/03/2006

Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ για την εξέγερση της Γαλλικής νεολαίας

Το εντυπωσιακό ξέσπασμα της Γαλλικής νεολαίας που αμφισβητεί την εργασιακή ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, δεν αποτελεί παρά μόνο μια μικρή γεύση των κοινωνικών συγκρούσεων που έρχονται.

Όσοι σπέρνουν ανέμους θερίζουν θύελλες. Όσοι αδιαφορούν για τη διόγκωση της ανεργίας, της φτώχιας και της περιθωριοποίησης πλατιών κοινωνικών στρωμάτων και ενδιαφέρονται μόνο για την κερδοφορία των λίγων, θα βρεθούν αργά ή γρήγορα αντιμέτωποι με τη κοινωνική οργή.

Οι συντηρητικές αλλά και κεντροαριστερές κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, ακολουθώντας πιστά τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, οδηγούν τη νέα γενιά των εργαζομένων στην ανασφάλεια, την ανεργία, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Το χειρότερο όμως, είναι ότι εξαναγκάζουν τις μεγαλύτερες γενιές εργαζομένων σε έναν ιδιότυπο «κοινωνικό κανιβαλισμό», εξωθώντας τους σε συναινέσεις που υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών τους, προκειμένου να σώσουν εαυτούς.

Ταυτόχρονα ως αντίδοτο στην ανεργία, η Γαλλική δεξιά προτείνει προσλήψεις νέων εργαζομένων με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα, η Ελληνική δεξιά νομοθετεί τη κατάργηση της σταθερής και ασφαλούς απασχόλησης για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ το ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου προτείνει στους νέους τετραετή ανασφάλιστη εργασία.

Οι νέες και οι νέοι στη Γαλλία, στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τις ψευδεπίγραφες υποσχέσεις των κεντροδεξιών ή κεντροαριστερών κυβερνήσεων που ομνύουν στους μονόδρομους του νεοφιλελευθερισμού. Γνωρίζουν πια πολύ καλά ότι το «Αμερικάνικο όνειρο» της ατομικής ανέλιξης και ευμάρειας, δεν είναι παρά ο «Ευρωπαϊκός εφιάλτης» της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας. Γνωρίζουν πια πολύ καλά ότι αν δεν αντιδράσουν ‘μας περιμένουν μαύρες μέρες, σκουριασμένοι ουρανοί’. Και η δική τους αντίδραση, η δική τους φωνή, είναι μια σπίθα στο ξερό κάμπο της πολιτικής απάθειας και της αδιαφορίας. Μια σπίθα, όμως, που μπορεί να γίνει πυρκαγιά.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου