Skip to main content.
10/01/2005

Συνάντηση ΣΥΝ με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος και οι Παν.Λαφαζάνης και Γ.Τόλιος, μέλη της Π.Γ. του ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση και συζήτηση με την Συνομοσπονδία. Ένα από τα κεντρικά θέματα που συζητήσαμε είναι το θέμα του ωραρίου.

Την καταναλώτρια και τον καταναλωτή σήμερα δεν τον απασχολούν τι ώρα θα πάνε στα μαγαζιά, αλλά το πώς θα αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, το πώς θα βγούνε με γεμάτες τσάντες.

Με αυτή την έννοια και μ΄ αυτή την ευκαιρία, εμείς θέλουμε να εκφράσουμε την συμφωνία μας με την αντίθεση της Συνομοσπονδίας στην απελευθέρωση του ωραρίου. Θεωρούμε ότι το ωράριο πρέπει να συνεχίζει να αποφασίζεται από τις τοπικές κοινωνίες.

Θεωρούμε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του ωραρίου πάνε να οδηγήσουν τις επαγγελματικές και εμπορικές επιχειρήσεις σε κλείσιμο, να δημιουργήσουν μαζική ανεργία, σαν κι αυτή που έχει παρουσιαστεί στις αγροτικές επιχειρήσεις.

Πιστεύουμε ότι θα ενισχύσει μόνο τους big brothers, τις μεγάλες αλυσίδες οι οποίες, με τις εναρμονισμένες πρακτικές και τις ολιγοπωλιακές καταστάσεις καθίστανται μία από τις βασικές πηγές της ακρίβειας. Και θα διακινδυνεύσουν πάρα πολύ τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή ζητάμε από την κυβέρνηση να ενισχύσει με κοινοτικά προγράμματα, με εισαγωγή τεχνολογίας, με κλαδικές πολιτικές, με προώθηση των προμηθευτικών και άλλων συνεταιρισμών, τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να γίνουν βιώσιμες, σύγχρονες και να μπορέσουν να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

κ.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ): Ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησε σήμερα την συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο του ΣΥΝ ήταν το ωράριο. Δηλώσαμε και δηλώνουμε ότι εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στις ρυθμίσεις που έχει δηλώσει θα είναι σαν τα παλιρροϊκά κύματα τσουνάμι που θα σαρώσουν σε ένα βάθος τριών χρόνων τις μικρές επιχειρήσεις. Και δεν θα τις σώσει καμία κοινοτική βοήθεια από το Γ΄ ή Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Εμείς θα προχωρήσουμε, αρχίζοντας από την περιφέρεια, τις κινητοποιήσεις για να μπορέσουμε να αντιπαλέψουμε την θέση αυτή της κυβέρνησης.