Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/03/2006

Αλέκος Αλαβάνος: Να διερευνηθεί που πήγαν τα 300 εκ. ευρώ των κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονταν για τον ΟΣΕ

Συνάντηση ΣΥΝ με την Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΣΕ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος και ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την εργατική πολιτική του ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΣΕ και συζήτησαν τα προβλήματα ασφάλειας και εκσυγχρονισμού, καθώς και των εργασιακών σχέσεων στον Οργανισμό.

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με την Ομοσπονδία των Σιδηροδρομικών. Θέλουμε να εκφράσουμε κατ΄ αρχήν την βαθιά απογοήτευση για τον τρόπο που οι κυβερνήσεις έχουν χειριστεί το θέμα του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου. Αρκεί να πει κανείς ότι πριν από λίγους μήνες 300 εκατ. €, τα οποία ήταν κοινοτικές και εθνικές δαπάνες προβλεπόμενες για τους σιδηροδρόμους, περάσανε σε άλλες δραστηριότητες γιατί δεν μπορούσαν να απορροφηθούν. Υπάρχει μια κατάσταση η οποία είναι και αδιαφανής και πρέπει να διερευνηθεί.

Ένα άλλο βασικό θέμα είναι το θέμα της ασφάλειας, το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα και τους εργαζόμενους. Σχετίζεται και με την έλλειψη σήμανσης, σχετίζεται με την υπερεργασία καθώς και με την ανάγκη ανανέωσης και αύξησης του προσωπικού στους σιδηροδρόμους. Σχετίζεται επίσης με τις τεράστιες καθυστερήσεις που υπάρχουν στον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού- τηλεδιοίκηση, σήμανση, ηλεκτροδότηση- και με το θέμα των επενδύσεων.

Τέλος, στηρίζουμε τις προσπάθειές των εργαζομένων στον ΟΣΕ, να μην περάσουν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.»

Ν.ΚΟΥΚΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΣΕ): «Είχαμε την χαρά να υποδεχτούμε σήμερα τον Πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλ Αλαβάνο στα γραφεία του συνδικάτου μας. Τον ενημερώσαμε για όλα τα θέματα που αφορούν τον σιδηρόδρομο, την προοπτική του στη χώρα μας, τα έργα εκσυγχρονισμού, το πρόγραμμα και πώς αναπτύσσεται. Βεβαίως αναφερθήκαμε και στα οικονομικά του Οργανισμού, όπως επίσης κάναμε και μια συζήτηση γύρω από τα τελευταία σιδηροδρομικά ατυχήματα.

Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο του ΣΥΝ να αναδειχθούν δύο θέματα, γιατί υπάρχει μια επίθεση τον τελευταίο καιρό στον ΟΣΕ περί μιας εταιρείας η οποία μάλλον ελλείμματα παράγει και τίποτε άλλο. Θα πρέπει να πούμε ότι τα ελλείμματα τα οποία χρεώνεται σήμερα ο σιδηρόδρομος οφείλονται σε ένα μεγάλο μέρος, στο γεγονός ότι, ενώ δεν πληρώνει το κράτος για τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, υποχρεώνει τον Οργανισμό σε δανεισμό για να καλυφθεί αυτή η εθνική συμμετοχή.

Επίσης υπάρχει ένα σοβαρό θέμα με την ασφάλεια, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί όχι μόνο για τους σιδηροδρόμους, αλλά για όλα τα μεταφορικά μέσα στην πατρίδα μας. Η ασφάλεια είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό για τους πολίτες και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι πάνε να πάρουν ένα μεροκάματο το πρωί και θέλουν να γυρίσουν το μεσημέρι στην οικογένειά τους. Θρηνήσαμε τρεις συναδέλφους μέσα σε τρεις μήνες. Είναι πολύ βαρύ το τίμημα αυτό που πληρώνουμε. Και επομένως αυτό το θέμα πιστεύω ότι πρέπει να αναδειχθεί και από τα πολιτικά κόμματα.»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου