Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/09/2008

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Φώτη Κουβέλη για τις μεταβιβάσεις ακινήτων στη Μονή Βατοπεδίου

Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις μεταβιβάσεις ακινήτων στη μονή Βατοπεδίου.

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη αναφορικά με την εκποίηση των Ολυμπιακών Κτιρίων που κατασκευάστηκαν για τη στέγαση του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στο χώρο του Ολυμπιακού Χωριού, απαντώντας ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν. Μπέζας  δεν αναφέρθηκε στο καυτό ερώτημα για την ζημία που υπέστη το δημόσιο και μεταξύ άλλων δήλωσε ότι:

Ο Φώτης Κουβέλης απαντώντας επεσήμανε ότι από τα καταθετέντα στοιχεία είναι προφανές ότι το κόστος υπερβαίνει την αρχική τιμή πώλησης και δήλωσε ότι:

«Δεν απαντήσατε στα συγκεκριμένα ερωτήματά μου. Αξιοποιώντας όμως τους αριθμούς που παραθέσατε προκύπτει  ότι τα λεφτά που ξοδεύτηκαν από το ελληνικό δημόσιο για την αγορά της γης για την κατασκευή, την ανακατασκευή και τον Φ.Π.Α.  υπερβαίνουν κατά πολύ την εκτίμηση που έκαναν οι εκτιμητές. Έχω τη συγκεκριμένη πράξη εκτίμησης και οι κύριοι εκτιμητές ενώ οι δαπάνες έχουν ξεπεράσει τα 43 και πλέον εκατομμύρια με επιπλέον το Φ.Π.Α. ευρώ αξιολογούν και εκτιμούν στα 39.500 εκατομμύρια ευρώ αυτό το κτίριο.

Θέλετε να πουλήσετε αυτό το ακίνητο, γιατί δεν κάνατε μία δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έτσι ώστε να εμφανιστεί και το Βατοπέδιο και  οποιοσδήποτε άλλος προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή τιμή, δηλαδή να εισπράξει όσα χρήματα περισσότερα μπορούσε να εισπράξει από αυτόν τον δημόσιο διαγωνισμό.

Γιατί δεν το πουλούσατε εσείς το Ελληνικό Δημόσιο, στην Κυπριακών συμφερόντων εταιρεία στην NOLIDEN LIMITED  και γιατί έγινε η μεσολάβηση της Μονής Βατοπεδίου.  Εδώ είναι το κρίσιμο ζήτημα.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να θέσω υπόψη σας. Το 2005 απηύθυνα  ερώτηση στον τότε Υπουργό Απασχόλησης και τον ρωτούσα τι θα κάνετε με τη μεταστέγαση των γραφείων του συγκεκριμένου Υπουργείου για να εισπράξω τη συγκεκριμένη δέσμευση, παρά τις διαφωνίες μας, ότι εκεί θα μετατεθεί το Υπουργείο Απασχόλησης. Τι άλλαξε κ. Υπουργέ, άλλαξε μήπως  η όλη σας επιλογή με την παρουσία και παρέμβαση της Μονής Βατοπεδίου;

Τέλος, για την αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων - σκανδάλων, δεν αρκεί συστηματικά να παραπέμπετε στη δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη έχει υποχρέωση από το νόμο να τα ελέγξει, αλλά και σεις έχετε υποχρέωση να δεχθείτε τον πολιτικό έλεγχο, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ο οποίος δεν μπορεί να είναι κανένας άλλος, παρά η σύσταση εξεταστικής επιτροπής και μάλιστα  με ανοιχτό ορίζοντα. Ο ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει ζητήσει, προκειμένου να ελεγχθεί πολιτικά η συγκεκριμένη υπόθεση που αφορά στην βάρβαρη προσβολή δημόσιου αγαθού, δημόσιας περιουσίας και η παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη δεν αίρει την ευθύνη σας, παραμένετε εκτεθιμένοι.»