Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/09/2008

Οικολογική καταστροφή στα φυτά των νησίδων τμημάτων της ΕΟ Αθηνών-Λαμίας

Ερώτηση Μ.Παπαγιαννάκη προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Η συντήρηση των φυτών στις «ζαρτινιέρες» που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο ρεύματα κατεύθυνσης του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα έπρεπε να γίνεται από την ΕΥΔΕ/ΠΑΘΕ. Το τελευταίο όμως διάστημα, σε ένα μεγάλο τμήμα της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας κυριολεκτικά έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Η καταστροφή  αγγίζει το 70% στο σύνολο  των φυτών που είχαν φυτευτεί στα τμήματα Μεταμόρφωση - Μαλακάσα και από το 90ο χλμ. έως τον Aγιο Κωνσταντίνο, πριν από 5 με 10 χρόνια.

Υπολογίζεται ότι σε κάθε χιλιόμετρο της κεντρικής νησίδας του εθνικού δικτύου, υπήρχαν 2.000 φυτά (αγριελιές, πυκροδάφνες, θάμνοι κ.ά.) , οπόταν για μήκος 70 χλμ περίπου που καλύπτει το επίμαχο τμήμα του ΠΑΘΕ, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής. Ο αφανισμός των φυτών ισοδυναμεί -αριθμητικά- με την περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκαλούσε μια πυρκαγιά που θα έκαιγε 10.000 στρέμματα δάσους (διαφορά πυκνότητας / φυτοκάλυψη).

Επειδή στο μεταξύ έχουν αλλάξει τα δεδομένα και ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος έχει πλέον περάσει στα χέρια  ιδιωτών, οπότε έχει αλλάξει και το καθεστώς ευθύνης της συντήρησής του,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης