Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/03/2006

Συνέντευξη Τύπου Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Παρουσίαση Πρότασης Νόμου για την πολιτική επιστράτευση

Συνέντευξη Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ο Πρόεδρος Αλ. Αλαβάνος, και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (Φ.Κουβέλης και Γ. Δραγασάκης) και ο νομικός Δημ. Φίλης, παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου Πρόταση Νόμου για την πολιτική επιστράτευση

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη υπάρχει ένα ανοιχτό μέτωπο των δυνάμεων της εργασίας και της εκπαίδευσης κατά των προσπαθειών κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους, Στην Ελλάδα κεντρικοί πυλώνες για αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι το 8ωρο, οι κλαδικές συμβάσεις και η διασφάλιση του δικαιώματος της απεργίας.

Χαιρετίζουμε τη συσπείρωση και παλλαϊκή κινητοποίηση που παρατηρείται στη Γαλλία, στην οποία δεν υπάρχει η εσωτερική παθολογία που παρατηρείται στη χώρα μας με τα φαινόμενα της διαίρεσης των εργατικών δυνάμεων. Στις κινητοποιήσεις που γίνονται ακόμη στη Γαλλία και που είναι μαζικές, συμπαρατάσσονται ευρύτατες δυνάμεις

Καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση, ανοιχτά και δημόσια, να ανακαλέσει τις προτάσεις της για την τετραετή ανασφάλιστη εργασία των νέων. Πολλές φορές και η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει δώσει τη δική της «συνεισφορά» στις προσπάθειες κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους.

Ήδη μπορούμε να αισθανθούμε ένα άρωμα νικών που μπορεί να έρθουν από το εργατικό κίνημα, έστω και με αυτή την επικοινωνιακή κυρίως τοποθέτηση της κυβέρνησης, η οποία αρχίζει και μιλάει για αναβολή επ΄ αόριστον των μεταρρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ, τις οποίες πριν από λίγες βδομάδες αποφάσισε ή την για πρώτη φορά προσπάθεια μη πλήρους ταύτισης με τον ΣΕΒ.

Η κυβέρνηση τώρα φαίνεται ότι θέλει να παραχωρήσει τον Πρόεδρο του ΣΕΒ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Έχουμε επομένως πολλές δυνατότητες, με ακόμη μεγαλύτερη μαζικοποίηση των αγώνων, να έχουμε μεγάλες επιτυχίες. Ένα ισχυρό μέτωπο που θα σταματήσει αυτό τον κυβερνητικό κατήφορο.

Στα πλαίσια αυτά και στα πλαίσια της διαρκούς στήριξης από τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στους αγώνες των δυνάμεων της εργασίας και στην ενότητά τους, ενάντια σε κάθε διχαστική προσπάθεια που προέρχεται είτε από την κυβέρνηση είτε από αλλού, παρουσιάζουμε σήμερα την Πρόταση Νόμου που κάνουμε για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών.

Να θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. η οποία εφαρμόζει αυτό το μέτρο, το οποίο έχει καταδικαστεί, όταν το είχε εφαρμόσει το 2002 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάλι στους ναυτεργάτες, στην 75η Σύνοδο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που είναι ένας Οργανισμός που ανήκει στη δομή του Ο.Η.Ε., όπου η Ελλάδα είχε μπει σε μια μαύρη λίστα μαζί με την Ζάμπια και την Ζιμπάμπουε.

Εμείς παρουσιάζουμε αυτή την πρόταση νόμου. Θα αναφερθούν σ΄ αυτήν και ο Φ.Κουβέλης και ο Γ.Δραγασάκης και ο Δημ.Φίλης εν συντομία.

Την πρόταση αυτή ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος θα την αποστείλει και προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα την αποστείλουμε και προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ και προς βουλευτές από τον κυβερνητικό χώρο, οι οποίοι έχουν διατυπώσει διαφοροποίηση και μη συμφωνία με την χρήση της πολιτικής επιστράτευσης, και επίσης σε ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι επίσης έχουν ταχθεί ενάντια στην πολιτική επιστράτευση.

Από όλες αυτές τις δυνάμεις θα περιμένουμε παρατηρήσεις, βελτιώσεις, προσθήκες, ανοίγοντας έτσι μια συζήτηση και προσπαθώντας να επιτύχουμε μια συμπαράταξη των ευρύτερων δυνάμεων και μέσα στον κοινοβουλευτικό χώρο, προκειμένου να οδηγηθεί στο παρελθόν, εκεί όπου ανήκει το νομοθετικό οπλοστάσιο ντροπής που λειτουργεί δυστυχώς ακόμη στην Ελλάδα σε σχέση με τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας.

Τέλος, πέρα από το ότι αυτοτελώς θα κατατεθεί ως πρόταση νόμου, έχουμε τη δυνατότητα σε κάποιο από τα νομοσχέδια, κατά προτίμηση του Υπουργείου Εσωτερικών, που θα κατατεθούν τις επόμενες εβδομάδες, να το καταθέσουμε ως αυτοτελή τροπολογία, ώστε όλοι οι βουλευτές στη Βουλή να τοποθετηθούν και ελπίζουμε να κλείσουμε αυτές τις παρεμβάσεις ντροπής που γίνονται απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων."

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: "Σας ευχαριστώ κι εγώ για την εδώ παρουσία σας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς καταθέτει μία ολοκληρωμένη πρόταση. Όσο κι αν η συγκεκριμένη διατύπωση είναι λιτή, θέλω να σας βεβαιώσω ότι αντιμετωπίζει καθοριστικά το ζήτημα της πολιτικής επιστράτευσης.

Η απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Μέσα στη διαδρομή των ετών όμως έχει σχετικοποιηθεί. Από απόλυτο δικαίωμα στην ουσία έχει σχετικό, με την έννοια ότι κάθε φορά δικαστικές αποφάσεις έρχονται να ετεροκαθορίσουν και να επηρεάσουν την απόφαση των εργαζομένων για απεργία, αφού το σύνολο, σχεδόν το σύνολο των απεργιών κηρύσσεται παράνομο και καταχρηστικό.

Κάθε φορά που οι εργαζόμενοι, επιλέγοντας να αξιοποιήσουν αυτό το προωθημένο μέτρο της απεργίας, η προσφυγή της εργοδοσίας, είτε πρόκειται για κρατική εργοδοσία είτε για ιδιωτική, στα δικαστήρια είχε ως αποτέλεσμα να κηρύσσονται, επαναλαμβάνω στον μέγιστο βαθμό, οι απεργίες παράνομες και καταχρηστικές.

Η σχετικοποίηση όμως του απολύτου δικαιώματος της απεργίας έρχεται να γίνει ακόμα πιο έντονη πολιτικά από την ώρα που διατηρείται η συγκεκριμένη ερμηνευτική επιλογή της κήρυξης της πολιτικής επιστράτευσης.

Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η Κοινοβουλευτική του Ομάδα έχει την πολιτική όσο και την επιστημονική βεβαιότητα ότι η κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης για την ακύρωση απεργίας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 22, παρ. 1 και 4 του Συντάγματος και έρχεται και σε ευθεία αντίθεση με την με αριθμό 105 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, που κυρώθηκε με νόμο στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα με τον 4221 του έτους 1961.

Επιστράτευση επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που γίνεται για την εξυπηρέτηση των περιοριστικά τεθειμένων σκοπών, που αποτελούν σκοπό εξαιρετικού και ακραίου χαρακτήρα. Δηλαδή, σε περιπτώσεις που έχουμε ζητήματα άμυνας ή υποχρέωση προετοιμασίας για την εθνική άμυνα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι επιτρεπτό να αξιοποιεί η νεοσυντηρητική αντίληψη την επιστράτευση προκειμένου να καθηλώσει και να ακυρώσει το απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων.

Γι αυτό το λόγο εμείς, αποσαφηνίζοντας τα πράγματα και με την πρότασή μας διεκδικώντας να εμποδίσουμε και να αποκρούσουμε ηθελημένες ερμηνείες που διεύρυναν τον σκοπό της επιστράτευσης και στην απεργία, καταθέτουμε αυτή την πρόταση νόμου, για την οποία λίγο πριν ο Πρόεδρος του ΣΥΝ σας είπε με ποια διαδικασία θα έρθει στη Βουλή.

Εδώ οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αφήσουν τον ενδιάμεσο λόγο, να σταματήσουν να επαμφοτερίζουν και να μιλήσουν καθαρά πώς αντιλαμβάνονται την πρόταση νόμου του ΣΥΝ.

Εμείς, χωρίς καμία αυταρέσκεια, θεωρούμε ότι είναι μία πλήρης πρόταση νόμου. Αλλά είμαστε ανοιχτοί στις οποιεσδήποτε βελτιώσεις, τροποποιήσεις, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ακυρωτικές του σκοπού που επιδιώκεται με τη συγκεκριμένη διάταξη.

Νομίζουμε ότι η σαφήνεια της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας μας δεν αφήνει περιθώρια έτσι ώστε κάποιοι να παίξουν πάνω σ΄ ένα σημαντικό ζήτημα, όπως είναι η προστασία της απεργίας.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να πω ότι οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, κάτω από το βάρος μιας νεοσυντηρητικής πολιτικής, είναι απαράδεκτο, πολιτικά απαράδεκτο, να επιχειρείται να χειραγωγούνται, να κηδεμονεύονται ή και να ακυρώνονται με τέτοιες ρυθμίσεις σαν κι αυτήν που υπάρχει σήμερα και που αξιοποιείται με έναν ηθελημένα διαστρεβλωτικό ερμηνευτικό τρόπο."

Γ.ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: "Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το εξής. Την περασμένη Τετάρτη συνεδρίασε στη Βουλή η Επιτροπή που είναι αρμόδια για τα θέματα της Ναυτιλίας, παρουσία του υπουργού του κ. Κεφαλογιάννη. Σε σχετικό ερώτημα που ετέθη, ο Υπουργός κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι, «εμείς την άρση της πολιτικής επιστράτευσης μπορεί να την κάνουμε ανά πάσα στιγμή».
Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, εμείς θεωρούμε ότι η πρόταση νόμου που καταθέτουμε αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τον Υπουργό να ανταποκριθεί σ΄ αυτό που είπε. ‘Όχι ανά πάσα στιγμή, αλλά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση νόμου.

Το δεύτερο, που συνδέεται και με την πρωτοβουλία μας, είναι το εξής. Ο κ. Κεγαλογιάννης μας ενημέρωσε ότι ο χώρος της Ναυτιλίας έχει πάρα πολλά προβλήματα, σοβαρά προβλήματα, που για την αντιμετώπισή τους απαιτείται, όπως είπε, πολιτικός και κοινωνικός διάλογος.

Η ναυτιλία είναι αυτή τη στιγμή ο πιο κερδοφόρος κλάδος της οικονομίας, αλλά έχει το πιο προβληματικό Ταμείο, το ΝΑΤ. Για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες του ΝΑΤ χρειάζεται πάνω από 1 δις €.

Δεύτερον. Ασκούνται πιέσεις για να μειωθεί η παρουσία ελλήνων ναυτικών στη σύνθεση των πλοίων της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Τρίτον. Είναι στον αέρα οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που, εν όψει και του καλοκαιριού και του τουρισμού κ.λπ., είναι τεράστιο πρόβλημα. Και,

Τέταρτον. Είναι το τεράστιο θέμα-πληγή της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, που περιμένει μέτρα για να μπορέσει να αναζωογονηθεί.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι ούτε πολιτικός, αλλά, κατά τη γνώμη μας, ούτε κοινωνικός διάλογος μπορεί να υπάρξει υπό τη δαμόκλεια σπάθη της πολιτικής επιστράτευσης. Και αυτό η κυβέρνηση πρέπει να το πάρει σοβαρά υπόψη της. Κι όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και για τα άλλα κόμματα ισχύει αυτό, ότι δεν μπορεί ο κ. Υπουργός να περιμένει πολιτικό διάλογο για την επίλυση προβλημάτων, όταν αυτός ο διάλογος επισκιάζεται από ένα τέτοιο αντιδημοκρατικό μέτρο, όπως είναι η πολιτική επιστράτευση."

ΔΗΜ.ΦΙΛΗΣ (νομικός): Θα έρθω στην τελευταία απεργία των ναυτικών, για να αντιληφθούμε πώς η πολιτική επιστράτευση έχει γίνει ένα λάστιχο που έχει ξεχειλώσει. Προσφεύγουν οι πλοιοκτήτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των ναυτικών. Είναι μια από τις ελάχιστες φορές, στις εκατοντάδες περιπτώσεις απεργιών, δυο-τρεις φορές μόνο το Μονομελές Πρωτοδικείο είπε ότι είναι νόμιμη η απεργία. Έρχεται λοιπόν το Μονομελές Πρωτοδικείο και λέει, είναι νόμιμη η απεργία, τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις. Μόλις το Πρωτοδικείο λέει, είναι νόμιμη η απεργία, την επομένη προβαίνουν σε πολιτική επιστράτευση των απεργών. Δηλαδή μονά-ζυγά δικά μας. Και τα δικαστήρια λένε νόμιμη την απεργία, όμως εμείς θα σας σταματήσουμε.

Είναι λοιπόν ένα ξεχειλωμένο λάστιχο, που προσβάλει τον πολιτικό και δικαιακό μας πολιτισμό.

Την ρυθμίζει ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο εκδόθηκε τέλος Αυγούστου του 1974, υπό άλλες έκτακτες συνθήκες, το 17 του 1974, και το οποίο στο άρθρο 1 λέει «ότι εφαρμόζεται.. η προς διασφάλιση της εθνικής αμύνης εν πολέμω και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, απαραίτητος ενότης του έθνους επιδιώκεται δια της από της ειρηνικής περιόδου οργανώσεως, προπαρασκευής και κινητοποιήσεως απασών των πολιτικών δυνάμεων της χώρας συντελουμένας κατά τας διατάξεις του παρόντος..». Το ίδιο δηλαδή στο πρώτο του άρθρο λέει ότι εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις προάσπισης της εθνικής άμυνας της χώρας.

Από κει πέρα και δικαστικά, για να «καλύπτεται», εντός ή εκτός εισαγωγικών, η πολιτική επιστράτευση, έρχεται το ΣτΕ, όπου προσφεύγανε όλοι όσοι πολιτικά επιστρατεύτηκαν, ιπτάμενοι, μηχανικοί, πιλότοι, ναυτικοί, ναυτεργάτες κ.λπ., και το οποίο με την τελευταία του απόφαση που υπάρχει, που αφορούσε την απεργία των ναυτεργατών του 2002, που βγήκε απόφαση πολιτικής επιστράτευσης και προσέφυγαν στο ΣτΕ, πάλι δέχεται, καίτοι το άρθρο 1 λέει ότι μόνο για διασφάλιση της εθνικής άμυνας διατάσσεται, δέχεται ότι είναι νόμιμη λόγω της επιτακτικής ανάγκης αποτροπής των δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των πληρωμάτων των πλοίων εμπορικού Ναυτικού, που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή του κράτους και απειλείται άμεσα.

Αυτές, συγνώμη. είναι δικαστικές αποφάσεις σκοπιμότητας. Και σκοπιμότητας από το ανώτερο ακυρωτικό Δικαστήριο, το Συμβούλιο Επικρατείας. Διότι σαφέστατα, όπως σας διάβασα, το άρθρο 1 λέει ότι μόνο για την αντιμετώπιση της εθνικής άμυνας διατάσσεται η πολιτική επιστράτευση.

Στην τροπολογία που εμείς έχουμε κάνει μιλάμε ότι στο προσωπικό που απεργεί δεν εφαρμόζονται τα μέτρα πολιτικής κινητοποίησης, μεταξύ των οποίων και η πολιτική επιστράτευση. Και τούτο, διότι το νομοθετικό διάταγμα 17 του ΄74 την πολιτική επιστράτευση την έχει ως ένα από τα μέσα πολιτικής κινητοποίησης και ορίζει ενδεικτικά και όχι περιοριστικά και άλλα μέσα, όπως αναγκαστική σύναψη συμβάσεων εργασίας, αναγκαστική σύναψη συμβάσεων έργου, επίταξη υπηρεσιών και πραγμάτων κ.λπ.

Εάν λοιπόν η τροπολογία ήταν μόνο ότι καταργείται η πολιτική επιστράτευση, θα μπορούσαν να έρθουν και να πουν «εντάξει, την καταργούμε, σας επιβάλουμε σήμερα αναγκαστικές συμβάσεις έργου και εργασίας», που αναιρείται ο στόχος που είναι να απεργήσουν οι άνθρωποι. Γι αυτό ακριβώς ζητάμε όλα τα μέσα πολιτικής επιστράτευσης να καταργηθούν, δεν εφαρμόζονται στο προσωπικό που απεργεί. Και δεν λέμε στα πρόσωπα που απεργεί, λέμε στο προσωπικό, γιατί και η διατύπωση του νομοθετικού διατάγματος είναι «στο προσωπικό που απεργεί».

Η κίνηση αυτή του Συνασπισμού είναι μία, σε μια σειρά άλλων κινήσεων, όπου απευθύνεται σε άλλον έναν ευρύτερο χώρο δημοκρατικό, σε επιμέρους ενέργειες, πράξεις που συμφωνούν να προχωράνε μαζί. Μια τέτοια κίνηση ήταν και η άμεση υιοθέτηση από την πλευρά του ΣΥΝ του σχεδίου νόμου της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για τον χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας, το οποίο άμεσα υιοθετήσαμε.

Μια δεύτερη κίνηση είναι αυτή, που, όπως προανέφεραν και ο Πρόεδρος και τα άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εμείς είμαστε ανοιχτοί. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη τυχόν αντιπρόταση κ.λπ. Πάντως στο πλαίσιο κατάργησης των μέσων πολιτικής κινητοποίησης και πολιτικής επιστράτευσης.

Ευχαριστώ."


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΡΙΝΑ ΒΗΧΟΥ (ΑΠΕ) Ήθελα να ρωτήσω, δεδομένου ότι ο ΣΥΝ είναι ένα κόμμα το οποίο εκφράζει και κινήματα, τον χώρο των κινημάτων, και το συγκεκριμένο θέμα αφορά το εργατικό κίνημα, έχετε υπόψη σας να απευθυνθείτε προς τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, να ζητήσετε την υποστήριξή τους σ΄ αυτή την πρόταση;... Διότι κάτι τέτοιο, φαντάζομαι, θα ενισχύσει την πρότασή σας μετά, όταν απευθυνθείτε στα υπόλοιπα κόμματα...

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είναι σαφές αυτό. Οι προτάσεις μας πρώτα απ΄ όλα θα απευθυνθούν στην ΠΝΟ, που είναι η οργάνωση η οποία υφίσταται σήμερα άμεσα τις συνέπειες αυτής της ακραίας κυβερνητικής πολιτικής για χρήση της επιστράτευσης και φυσικά και σε όλα τα συνδικάτα και πιστεύουμε ότι θα έχουμε την στήριξή τους.

Με την ευκαιρία θάθελα να τονίσω άλλα δύο θέματα. Εμείς την παρουσίαση αυτής της πρότασης νόμου την συνδυάζουμε με ένα κάλεσμα στην κυβέρνηση, με ευκαιρία της παρουσίασης, αναφέρθηκε ο Γ.Δραγασάκης σχετικά, να προχωρήσει άμεσα στην άρση της επιστράτευσης στους ναυτεργάτες. Κάτι το οποίο προσβάλει τη χώρα μας διεθνώς, σε όλο τον χώρο της Ευρώπης. Μας εμφανίζει σαν μια από τις πιο ακραίες, αντιδημοκρατικές στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων χώρες.

Και το τρίτο σημείο που θάθελα να αναφέρω είναι ότι η ρύθμιση αυτή του νόμου απαγορεύει εντελώς τις μορφές πολιτικής κινητοποίησης, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής επιστράτευσης, ανεξάρτητα από το τι αποφάσεις μπορεί να βγάλει το κάποιο δικαστήριο σχετικά με το αν είναι παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Είτε την βγάλει είτε δεν την βγάλει παράνομη και καταχρηστική, θα είναι κάτι το οποίο ούτως ή άλλως θα απαγορεύεται. Δεν θα εξαρτάται από τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Το λέω αυτό γιατί είχε γίνει μια σχετική συζήτηση περί αυτού του θέματος κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην ολομέλεια της Βουλής.

To Γραφείο Τύπου