Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/09/2008

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Αλ.Αλαβάνου σχετικά με την κατάσταση στο χώρο της Υγείας

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς,  σχετικά με την κατάσταση στο χώρο της Υγείας, απάντησε ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Μετά την απάντηση του Υπουργού ο Αλέκος Αλαβάνος, παίρνοντας το λόγο είπε:

«Αν είστε σε καλό δρόμο, γιατί οι γιατροί όλης της Ελλάδας σήμερα βρίσκονται στο δρόμο; Για ποιό λόγο εσείς αρνείστε να δεχθείτε τη διαπραγματευτική ομάδα της Ομοσπονδίας;  Επειδή δεν σας αρέσει ο τρόπος που διεκδικούν τα αιτήματά τους.

Κοιτάξτε  κύριε  Υπουργέ, δεν είναι άρτος και θεάματα το θέμα της υγείας. Σας άκουσα χθες στην Ρωμαϊκή Αγορά να παρουσιάζετε το πρόγραμμά σας για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Να πάτε στο ΠΑ.Γ.Ν.Η να το παρουσιάσετε. Είμαι βουλευτής Ηρακλείου, πριν από λίγες μέρες ήμουν στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. στο τμήμα Χημειοθεραπείας. ένας νοσηλευτής αντιστοιχεί σε 40 ασθενείς και έχει να χειριστεί επικίνδυνα κοκτέιλ φαρμάκων για 40 διαφορετικούς ασθενείς. Επικίνδυνα τόσο για τον ίδιο όσο και για τους ασθενείς. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο.

Μας λέτε για προσλήψεις. Να σας πω τι άλλο μας έχετε πει. 25/1/2007, εσείς προσωπικά. 6.000 προσλήψεις. 26/2/2007, μέσα στη Βουλή, 6.000 προσλήψεις. 8/2/08 6.500 προσλήψεις. Σύνολο, 18.500 προσλήψεις, έχετε ανακοινώσει. Τι να πιστέψει κανείς απʼ όλα αυτά. Βλέπει κανείς ότι αυτή τη στιγμή πλήττονται και οι δύο πλευρές. Το Σύστημα Υγείας, η Υγεία είναι ο μεγάλος ασθενής και το προσωπικό της. Το προσωπικό, το οποίο δεν αμείβεται. Σπρώχνεται τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στη διαφθορά, με κάθε τρόπο. Τους σπρώχνετε να πάρουν φακελάκι. Έχουν 20 χρόνια σπουδών, 20 χρόνια ειδικότητα και αγροτικό ιατρείο και 15 χρόνια σήμερα, που περιμένουν να πάνε για ειδικότητα στη Σουηδία, τα παιδιά της Ιατρικής που έχουν φτύσει αίμα, και τα ίδια και οι οικογένειές τους. Τους πετάτε 1000 ευρώ, σαν είναι όχι μόνο ανειδίκευτοι, αλλά λιγότερο απ΄ αυτό που θα έπρεπε να παίρνει σήμερα ο ανειδίκευτος. Και τους παραδίνεται στις φαρμακευτικές εταιρίες. Πηγαίνετε σε ένα Ιατρικό Συνέδριο. Πώς έχουν πάει όλοι οι γιατροί, πώς αναγκάστηκαν να πάνε οι περισσότεροι. Μέσω των φαρμακευτικών εταιριών. Αλωνίζουν οι φαρμακευτικές εταιρίες. Αυτό είναι το Βατοπέδιο της υγείας. Και σιωπάτε. Δεν λέτε τίποτα. Ούτε επίδομα για ειδίκευση, για κατάρτιση, για ανάπτυξη των νέων γνώσεών τους. Είναι απελπιστική η κατάσταση στην υγεία.

Αν ο κ. Σανιδάς, ενδιαφέρεται για την κοινωνική πραγματικότητα – λυπάμαι που το λέω αυτό- θα έπρεπε να δει τις ευθύνες και της κυβέρνησής σας στο θέμα των ανθρωποκτονιών. 2200, θεωρείται, με βάση τα στοιχεία που δώσανε οι εντατικολόγοι, ότι χάσανε τη ζωή τους, διότι δεν υπήρχαν, κρεβάτια που να λειτουργούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 150 ως 180 κρεβάτια είναι ακάλυπτα σήμερα. Δημιουργούμε έναν λαό 2 κατηγοριών. Τους πολλούς που πληρώνουν με το αίμα και τις οικονομίες τους ή δεν τα καταφέρνουν καθόλου κι εκείνους που μπορούν να δώσουν 3000 ευρώ την ημέρα στο ιδιωτικό νοσοκομείο και την ιδιωτική κλινική, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εντατικής θεραπείας.

Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο κύριε Υπουργέ. Πείτε μου τί γίνεται με το ΠΑ.Γ.Ν.Η και τη χημειοθεραπεία. Ζητώ να μου πείτε γιατί δεν βλέπετε τη διαπραγματευτική ομάδα της Ομοσπονδίας. Ζητώ να μου πείτε τι θα γίνει με τις 1350 ελλείψεις, που υπάρχουν στον Ευαγγελισμό. Ζητώ να μου πείτε τί θα γίνει με την εξέλιξη των γιατρών, που τους έχετε αφαιρέσει κάθε αξιοπρέπεια. Και ζητώ να μου πείτε τι θα γίνει με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Γιατί αλωνίζουνε οι φαρμακευτικές εταιρίες και έρχεται μετά το δημόσιο και πληρώνει αυτά τα τεράστια ποσά για τα φάρμακα.