Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/09/2008

Συνάντηση Προέδρου ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα με GREENPEACE

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ,Αλέξης Τσίπρας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ.Παπαγιαννάκης, το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και της Γραμματείας του Τμήματος Οικολογίας Χαρά Παπαϊωάννου και το μέλος του Τμήματος Οικολογίας  Στεργιανή Σαπαρδάνη συναντήθηκαν με τον Διευθυντή της Greenpeace κ. Νίκο Χαραλαμπίδη και την υπεύθυνη εκστρατειών της Greenpeace Αλεξάνδρα Μεσαρέ

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Ν. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ: «Δεχθήκαμε με χαρά την πρόσκληση του κ. Τσίπρα να συζητήσουμε όλο το περιβαλλοντικό πακέτο των θεμάτων που μας απασχολούν -και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να απασχολήσουν και το κόμμα. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε σ΄ έναν γόνιμο διάλογο, στο να ανοίξουμε μια σειρά από θέματα και να προχωρήσουμε ακόμα και σε τεχνικές συζητήσεις.

Προφανώς το υπ΄ αριθμόν ένα θέμα ή αυτό το οποίο ονομάζουμε ως «μητέρα όλων των μαχών» είναι το θέμα  των κλιματικών αλλαγών. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει από κανένα μας πλέον, πόσο μάλλον από ένα κόμμα το οποίο εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει βάλει το περιβάλλον ψηλά στην ατζέντα του, άρα θα έλεγα δεσμεύεται να πρωτοπορήσει, να ανοίξει δρόμους στον πολιτικό κόσμο και σ΄ αυτό το κομμάτι. Δεν είναι ένα εύκολο κομμάτι. Θα χρειαστούν αλλαγές, θα χρειαστούν ανατροπές πρακτικά. Ανατροπές στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια και ως εταιρείες και ως πολιτεία και ως πολίτες. Εκεί ελπίζω η συνεργασία μας, πέρα από προκλήσεις, να ανοίξει καινούργιους δρόμους και θα δούμε τα αποτελέσματα σύντομα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση με την Green Peace, με τον Πρόεδρό της για τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα που ανοίγουν με επιτακτικό τρόπο και στη χώρα μας. Αλλά όχι μόνο στη χώρα μας.

Σήμερα που η παγκόσμια οικονομική κρίση αναδεικνύει τα αδιέξοδα ενός μοντέλου οικονομικής μεγέθυνσης προσανατολισμένου στην αύξηση της κερδοφορίας δίχως όρια, δίχως έλεγχο, σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική  ανάγκη να προσανατολιστούμε σε ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι σημαντικό να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα και να μιλήσουμε για ένα άλλο σχέδιο ανάπτυξης που θα θέτει στο επίκεντρο του στόχου του την απεξάρτηση της χώρας μας από την καύση του λιγνίτη, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προσπάθεια να προχωρήσουμε σε μια λεγόμενη «πράσινη κατανάλωση», δηλαδή της εξοικονόμησης ενέργειας, προκειμένου να μπορέσουμε κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουμε το οξύτατο ενεργειακό πρόβλημα.

Το επόμενο διάστημα θα ενταθούν αυτά τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Το ευχάριστο είναι ότι εντείνονται και οι κινητοποιήσεις στα κινήματα των πολιτών που διεκδικούν καλύτερη ποιότητα ζωής και ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης.

Σε αυτά τα κινήματα εμείς θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή, με όσες δυνάμεις έχουμε, και δεν θα φοβηθούμε -όπως το κάναμε και στο παρελθόν πολλές φορές- να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος προτάσεων και θέσεων, που μπορεί να βρίσκονται κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα -όμως πιστεύουμε ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση- για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών στην χώρα μας.

Θα συνεχίσουμε να έχουμε μια σταθερή επαφή με την Green Peace και με όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που αγωνίζονται καταθέτοντας προτάσεις αλλά αξιοποιώντας και δράσεις  πολύμορφες σε αυτή την κατεύθυνση.

To Γραφείο Τύπου