Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/03/2006

Αλ.Αλαβάνος: Καλούμε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευσης να ανακαλέσουν τη θέση τους για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αν θέλουν να μην γίνει Παρίσι η Αθήνα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος μαζί με τον Αλ.Φλαμπουράρη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο για την εκπαιδευτική πολιτική του ΣΥΝ, συναντήθηκε σήμερα με την ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ).

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Οι κινητοποιήσεις του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στα Πανεπιστήμια, αλλά και των φοιτητών κινούνται με τους παλμούς των ημερών μας, όλης της ευρωπαϊκής κοινωνίας, της νεολαίας στη Γαλλία, στην Ελλάδα, αλλού.

Είναι κινητοποιήσεις που έχουν ως στόχο να πάει τη χώρα μας μπροστά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα είναι η πρωταθλήτρια στον αναλφαβητισμό μέσα σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την έννοια όχι της ανάγνωσης και της γραφής αλλά με την έννοια όλης της διαδικασίας της γνώσης. Έχουμε τις μικρότερες δαπάνες για την εκπαίδευση και τις μικρότερες δαπάνες για την έρευνα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στηρίζουμε την προσπάθεια να φτάσουμε στο 5% του ΑΕΠ για την παιδεία και στο 1,5% για την έρευνα.

Στηρίζουμε την προσπάθεια για Πανεπιστήμια τα οποία δεν θα είναι χώρος κερδοσκοπίας όπου θα αλωνίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Καλούμε και την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, αν δεν θέλουν η Αθήνα να γίνει Παρίσι και η Ελλάδα να γίνει Γαλλία, να ανακαλέσουν τη θέση τους υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Στηρίζουμε επίσης τον εκπαιδευτικό. Θέλουμε να ζει σε συνθήκες αξιοπρέπειας, να έχει τους αναγκαίους πόρους, να μην αναγκάζεται να είναι συμβασιούχος-ενώ, υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έχει καταργήσει το θεσμό των συμβασιούχων- και να έχει τις δυνατότητες να λειτουργήσει μέσα από ένα θετικό πλαίσιο δίπλα στα νέα παιδιά της Ελλάδας, στους σπουδαστές και τους φοιτητές που θα στηρίξουν και το μέλλον της χώρας μας.

ΛΑΖ. ΑΠΕΚΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΔΕΠ): «Οι πανεπιστημιακοί και η πανεπιστημιακή κοινότητα συνολικά, είμαστε σε κινητοποίηση και έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πιο κρίσιμη περίοδο που περνάει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια της ιστορίας του. Σήμερα κρίνεται το αν θα υπάρχει Δημόσιο Πανεπιστήμιο στο μέλλον.

Έχουμε μπροστά μας μια πολιτική που, αφενός εξαθλιώνει και υποβαθμίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Από την άλλη έχουμε μια σειρά ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν και η ολοκλήρωσή τους θα είναι η αλλαγή του Νόμου - πλαίσιο και η αναθεώρηση του Συντάγματος που, αν επιτρέψουμε-και λέμε όχι, δεν θα επιτρέψουμε- να εφαρμοστούν όλες αυτές οι ρυθμίσεις, τότε θα συμπράξουμε και εμείς στην υποβάθμιση των σπουδών, των πτυχίων και στην απαξίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων μας.

Εμείς ελπίζουμε να καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και γι αυτό έχουμε μια σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία, με τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είχε την καλοσύνη να μας δεχτεί και να μας ακούσει, συζητήσαμε πολύ καλά και είχαμε τη διαβεβαίωση της υποστήριξης του ΣΥΝ στον αγώνα της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου.»

ΕΡ. «Η κυβέρνηση κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της αριστεράς ότι υποκινούν τις καταλήψεις και τις απεργίες. Πώς το σχολιάζετε;»

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Νομίζω ότι δεν χρειάζονται κηδεμόνες ούτε οι διδάσκοντες ούτε οι φοιτητές, Εμείς όμως στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις, και θα τις στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που θα βγάλουν από το τέλμα την ελληνική εκπαίδευση και δεν θα τη παραδώσουν στους ιδιώτες.»

ΛΑΖ. ΑΠΕΚΗΣ: «Η ιστορία της υποκίνησης των κινητοποιήσεων είναι μια παλιά θεωρία που και πάλι ανακαλείται. Εμείς λέμε ότι, αντί να απολογείται η κυβέρνηση επειδή δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που το ίδιο το Σύνταγμα της επιβάλλει, δηλαδή να στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο, και το οδηγεί στην εξαθλίωση, προβάλλει αυτές τις θεωρίες για να αντιμετωπίσει μια γνήσια κινητοποίηση για το θεμελιώδες δικαίωμα , το δημόσιο πανεπιστήμιο.»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου