Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/09/2008

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ , άρθρο της Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Λίτσας βουλευτού Βʼ Θεσσαλονίκης στην "ΑΥΓΗ"

Στο κυριακάτικο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Ξάνθης, για συμβολικό αποκλεισμό οδοστρώματος στο εκκλησάκι Αγίου Νικολάου στη Βιστωνίδα, συμμετείχαμε σύντροφοι, φίλοι και κάτοικοι των νομών Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, δηλαδή πολίτες των περιοχών της Βορείου Ελλάδας που η Μ.Β. κάνει «ιερές business». 

Είναι κοινό μυστικό ότι όλα ξεκίνησαν από τη διεκδίκηση της παραλίμνιας έκτασης 25.000 στρεμμάτων γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδα. Μία περιοχή που ως γνωστό περιλαμβάνει αρχαιολογικούς τόπους,  προστατευόμενες εκτάσεις από τη συνθήκη Ραμσάρ και το κυριότερο, μέρος της είχε δοθεί για αποκατάσταση ακτημόνων πριν από 80 χρόνια για να μπορέσουν να ζήσουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Κάνοντας μια αναδρομή στα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, μαζεύοντας τα μέχρι τώρα κομμάτια της ανήκουστης αυτής ιστορίας για τα ελληνικά και όχι μόνο χρονικά, συνθέτουμε το παζλ της ντροπής.

-Γιατί παρουσίασαν αυτοκρατορικά χρυσόβουλα του 1080 για την περιοχή της Βιστωνίδας;

-Γιατί επιμένουν ακόμη ότι ισχύουν μετά από 10 αιώνες οι χρυσόβουλλοι λόγοι και τα συγκύλια, ενώ είδαν το φως της δημοσιότητας οι παράνομες διευθετήσεις;

-Διότι εκ των προτέρων γνωρίζανε οι διεκδικητές αλλά και οι συνεργάτες τους πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες που εμπλέκονται στο τεράστιο σκάνδαλο, ότι η παραπάνω διεκδικούμενη έκταση  δεν ήταν δυνατόν να τους παραχωρηθεί και  με αυτό το πρόσχημα θα μπορούσαν να τους δοθούν ανταλλάξιμες εκτάσεις σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, οι οποίες βέβαια σε αγοραστική αξία ήταν δεκάδες φορές πολλαπλάσιες και φυσικά σε περιοχές φιλέτα.

Πολλοί είναι αυτοί που κέρδισαν τεράστια ποσά, από τις παράνομες συμβολαιογραφικές πράξεις, ανταλλαγής αλλά και πώλησης.

Οι κάτοικοι της περιοχής εκτός ότι για μεγάλο διάστημα ζούσαν έναν εφιάλτη, γιατί απειλούνταν από τη διεκδίκηση των χωραφιών τους που τους εξασφάλιζαν μέσα στην κρίση που περνά ο αγροτικός κόσμος μέρος της διαβίωσής τους, χρησιμοποιήθηκαν κι από πάνω από τους εμπνευστές και εκτελεστές του εγκλήματος…Πολιτικοί της περιοχής, τους χτύπησαν την πλάτη, κατέβηκαν μαζί τους ακόμη και στα συλλαλητήρια που έλαβαν χώρα εκείνο το διάστημα και υποσχέθηκαν στους ανίδεους και τρομοκρατημένους τότε αγρότες ότι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μη χάσουν τα κτήματά τους.Μέχρι και ΚΥΑ κατέθεσαν (ΥΠΑΑΤ και ΥΠΟΟ) η οποία αναφέρει ότι: ανατίθεται στην ΚΕΔ η διαδικασία της ανταλλαγής της λίμνης  Βιστωνίδας-Νταλιάνη που ανήκει στη Μ.Β. με διαθέσιμα, κάθε μορφής εδαφοκάλυψης και χρήσεων γης ακίνητα του Δημοσίου αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ, εκτός των νομών Ξάνθης και Ροδόπης…Οι κάτοικοι των νομών αυτών ανάσαναν και νόμισαν ότι οι συγκεκριμένοι παράγοντες νοιάζονταν για τις περιουσίες τους.Η δε Μονή Βατοπεδίου φέρεται ως δωρητής προς το ελληνικό δημόσιο της επίμαχης έκτασης των 25.000 στρεμμάτων.Δώρισε δηλαδή κάτι που δεν της ανήκε ποτέ και με θράσος άρπαξε ως αντάλλαγμα ακίνητα, τεράστιας αξίας σε όλη την υπόλοιπη χώρα.

Με λίγα λόγια έκανε μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα  και θα πρέπει κατά τα λεγόμενά της να την ευγνωμονούμε γιʼ αυτό!

Όλα σήμερα αποκαλύπτονται ότι ήταν μέρος ενός σχεδίου καλά μεθοδευμένου.Οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας είναι οι ηθικοί και όχι μόνο αυτουργοί .Οι πρώτες γνωμοδοτήσεις του συμβουλίου δημοσίων κτημάτων και ανταλλάξιμης περιουσίας και η παραίτηση του ελληνικού δημοσίου από την κυριότητα της παραλίμνιας έκτασης έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ όπως επικυρώθηκε και με την απόφαση του τότε υπουργού οικονομικών στις 5/8/02. Η μετέπειτα κυβέρνηση της Ν.Δ. ολοκλήρωσε την παράνομη παραχώρηση, προχωρώντας σε συμβόλαια ανταλλαγής, ενώ η Μ.Β. με τη σειρά της τα πουλά σε απίστευτα υψηλές τιμές, κερδίζοντας πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τις αξίες που αναγράφονται στα συμβόλαια. Βέβαια γνωρίζουμε όλοι την υπερτιμολόγηση της παραλίμνιας έκτασης και την υποτιμολόγηση όλων των ακινήτων φιλέτων. Οι εταιρείες που συστάθηκαν για να αγοράσουν τα ακίνητα, κατά ένα περίεργο τρόπο απαρτίζονται από μέλη προσκείμενα στη μονή ή στους πολιτικούς παράγοντες. Και σήμερα ανοικοδομούνται οικόπεδα, όπως στην Καρδία Δ. Μίκρας, και δεν τους έγιναν ασφαλιστικά μέτρα μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης.Τα σχόλια περιττεύουν..

Όταν για πρώτη φορά ήρθε σε γνώση μας το πολύ σοβαρό θέμα διεκδίκησης δημόσιου πλούτου από τη Μ.Β. ήταν το 2003. Ξεκινήσαμε τότε ως ΣΥΝ και μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ τις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, τις συμμετοχές μας σε διαμαρτυρίες τοπικών κοινωνιών και τις καταγγελίες  που όμως δε βρήκαν ανταπόκριση…

Στις 8/1/2008 συμμετέχοντας σε μαζική διαδήλωση κατοίκων της Χαλκιδικής για τις παράνομες διεκδικήσεις 90.000 στρεμμάτων από τη Μ.Β. αλλά και από 5 ακόμη  μονές του Αγίου Όρους μαζί με άλλες γυναίκες σπάσαμε συμβολικά το Άβατο για να ασχοληθούν με τις ιερές παρανομίες τα ΜΜΕ, ενώ τα περισσότερα από αυτά ασχολήθηκαν τότε μόνο με αυτό που πουλούσε και όχι με τον πραγματικό σκοπό αυτής της κίνησης, δηλαδή τη γνωστοποίηση του «ιερού σκανδάλου». Για να καταλάβετε τον κοινωνικό ρόλο που παίζουν οι παραπάνω μονές την Τετάρτη 17/09/08 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου, εκδικάζετε η αγωγή του Δ. Ορμύλιας κατά της Μ. Διονυσίου που διεκδικεί (8.000στρεμ.) μέχρι και παιδικές κατασκηνώσεις της Πρόνοιας για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ το Δεκέμβρη στην Ξάνθη εκδικάζεται λόγω αναβολής η υπόθεση της Ουρανούπολης που ανακινούν κάτοικοι της περιοχής.Τα 8.600 στρέμματα του κοινόχρηστου δάσους της Ουρανούπολης, που δόθηκαν στη Μ.Β. αποχαρακτηρίστηκε παράτυπα από αναρμόδια υπηρεσία και έγινε δασική έκταση. Προέκταση του παραπάνω αποχαρακτηρισμού η γνωστή τροπολογία του βουλευτή Έβρου κ. Γεροντόπουλου που κατέθεσε στο κτηνοτροφικό νομοσχέδιο και αναγκάστηκε ο υπουργός μετά από έντονη διαμαρτυρία μου να μην την κάνει δεκτή.

Οι τρόποι που χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τα σχέδιά τους δεν έχουν όρια.

Έγγραφα από αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, όπως αρχαιολογικές και δασικές υπηρεσίες, δικηγορικοί σύλλογοι, τοπικές κοινωνίες δεν λαμβάνονται υπόψη.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την 1η του Σεπτέμβρη δώσαμε συνέντευξη τύπου με θέμα το Βατοπέδι ζητώντας να ακυρωθούν άμεσα όλα τα συμβόλαια ανταλλαγής.Επίσης ζητήσαμε να επανεξεταστεί το θέμα της φορολογίας της εκκλησιαστικής επιχειρηματικότητας εν όψη και του φορολογικού νομοσχεδίου.

Και βέβαια θέλουμε μια σε βάθος και προς όλες τις κατευθύνσεις έρευνα της τελευταίας δεκαετίας και απόδοση των ευθυνών σε όλους ανεξαιρέτως που έχουν εμπλοκή με το σκάνδαλο κατά του δημοσίου και όλου του λαού.

Ακολούθησε η εισαγγελική παραγγελία του κ. Σανιδά, που θα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση που προανέφερα.

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε εξεταστική επιτροπή από τη Βουλή και για να διεξαχθεί πρέπει να στηριχθεί και από την αντιπολίτευση.

Όμως το ΠΑΣΟΚ δεν συναινεί για ευνόητους λόγους και από την άλλη παίζει το ρόλο του σκληρού κατήγορου, χωρίς καμία αυτοκριτική και αυτό που το ενδιαφέρει είναι μόνο η εικόνα του ως αξιωματική αντιπολίτευση, που μέχρι τώρα ήταν στην αφάνεια, απέναντι στο λαό που βλέπει αγανακτισμένος τις προκλητικές επιχειρηματικές δραστηριότητες ρασοφόρων, πολιτικών, υπουργών και άλλων παραγόντων από το στενό περιβάλλον των προηγούμενων. Που ήταν από το 2004 έως το2007 η αξιωματική αντιπολίτευση; Γιατί δεν ανακίνησε το θέμα με κοινοβουλευτική παρέμβαση, κοινοποίηση προς το λαό, καταγγελία, όταν πρωτοανέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2004 και ακύρωσε το δικαστήριο που θα αποφάσιζε για την έκβαση των διεκδικήσεων  και έρχεται εκ των υστέρων τώρα και ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του ελληνικού δημοσίου;

Γιατί ενώ ήταν τόσα χρόνια κυβέρνηση δεν προχώρησε στην πρότασή μας για διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας; Όλα τα παραπάνω είναι εύλογα ερωτηματικά που έχει κάθε πολίτης.

Η εξέλιξη της Παρασκευής με την παραίτηση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Βουλγαράκη λόγω οικογενειακής εμπλοκής, αλλά και  ύπαρξης ύποπτων εταιρειών στις οποίες είναι μέλος, δεν εξιλεώνει την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ο δε ηγούμενος Εφραίμ της Μ.Β. με την τρίλεπτη ομιλία του, την πολύ καλά προετοιμασμένη επικοινωνιακά, δεν μας έπεισε.

Λόγω της αποκάλυψης του μεγάλου σκανδάλου κάθε μέρα μαθαίνουμε για παλαιότερες ή νεώτερες αγωγές Δήμων αλλά και κατοίκων κατά μοναστηριών που ευελπιστούν ότι οι παράνομες κατοχές ή διεκδικήσεις περιοχών σε όλη την επικράτεια, θα σταματήσουν και θα επιστρέψουν όπου ανήκουν. Αν το κράτος έχει την πολιτική βούληση να καταγράψει ότι έγινε με αδιαφανή τρόπο και ολοκληρωθεί ο μακρύς κατάλογος όλης της εκκλησιαστικής περιουσίας που παρατύπως κατέχει, θα βρεθούμε μπροστά σε τρομακτικά νούμερα που θα προκαλέσουν τριγμούς στην πολιτεία και στους πολίτες της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες καταθέτει Πρόταση Νόμου για τη φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας και καλεί όλους αυτούς που σήμερα κατακρίνουν την προκλητική φοροαπαλλαγή της εκκλησιαστικής επιχειρηματικότητας να τη στηρίξουν.