Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/09/2008

Πράσινο και νηπιαγωγεία χρειάζεται το 4ο Διαμέρισμα της Αθήνας και όχι επιπλέον τσιμέντο

Ερώτηση Μ.Παπαγιαννάκη, Α.Φιλίνη, Γρ.Ψαριανού προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, ΠΕΧΩΔΕ

Η «Ακαδημία Πλάτωνος», που διοικητικά υπάγεται στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, είναι από τις παλαιότερες συνοικίες της Αθήνας. Στην περιοχή εκτός από τα ευρήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πλάτωνα έχουν βρεθεί το Γυμνάσιο και η Παλέστρα και η οικία του αρχαίου ήρωα της εποχής Ακάδημου.

Σε απόσταση 200 μέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο στη συμβολή των οδών Ευκλείδου, Αίμωνος και Δημοσθένους βρίσκεται οικόπεδο που ανήκει στη Νομαρχία Αθηνών, που με την υπ. αριθμ. 16/84 της 16ης Οκτωβρίου του 2007 οικοδομική άδεια προβλέπει την κατασκευή δύο βιοκλιματικών κτιρίων για τη στέγαση των υποστηρικτικών υπηρεσιών της Νομαρχίας χωρίς μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως ανακοίνωσε η αντινομάρχης Χαρά Κεφαλίδου σε ραδιοφωνική εκπομπή στις αρχές Αυγούστου.

Στο χώρο του οικοπέδου η Γ΄Εφορία Αρχαιοτήτων έχει ξεκινήσει τους τελευταίους δύο μήνες εργασίες αρχαιολογικής έρευνας. Η ανασκαφή θα ολοκληρωθεί τους επόμενους τρεις μήνες, οπότε θα αξιολογηθούν και τα ευρήματα. Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Πολιτισμού η ανασκαφή μέχρι σήμερα έχει αποκαλύψει ευρύματα ήσσονος σημασίας. Εντοπίστηκε ο περιμετρικός τοίχος ενός ρωμαϊκού κτίσματος στην άκρη της οδού Τηλεφάνους, ένα απροσδιόριστο εύρυμα κοντά στο κέντρο του οικοπέδου και ένας αγωγός πολύ πιο βαθιά στην άκρη του οικοπέδου στην οδό Δημοσθένους.

Απέναντι από το συγκεκριμένο οικόπεδο σε απόσταση 10 μέτρων λειτουργεί ιδιωτικό σχολικό συγκρότημα και σε απόσταση 15 μέτρων λειτουργούν δύο δημόσια σχολικά συγκροτήματα, το 60ο και το 162ο Δημοτικά Σχολεία. Περίπου 250 μαθητές πρωινής βάρδιας προσέρχονται καθημερινά, η ασφάλεια των οποίων τίθεται ήδη σε κίνδυνο καθώς οι δρόμοι δεν έχουν πεζοδρομηθεί, δεν υπάρχουν «σαμαράκια» και τα πεζοδρόμια είναι κατεστραμένα τα τελευταία 10 χρόνια. Η κατασκευή των κτιρίων της Νομαρχίας ενδέχεται να προσκρούει στην απόφαση της πρώην Υπουργού Μαριέτας Γιαννάκου σχετικά με τη χωροθέτηση δημόσιων διδακτηρίων (ΦΕΚ Β΄/ 635/27.4.2007), όπου σημειώνεται ότι «Πρέπει να αποφεύγεται η γειτνίαση με κάθε χώρο που η λειτουργία του μπορεί να βλάψει την ασφάλεια και την υγεία των μετακινούμενων μαθητών». Ο ΟΣΚ, με αίτημα που χρονολογείται από το 2003, ζήτησε την παραχώρηση του εν λόγω οικοπέδου για την κατασκευή δύο νηπιαγωγείων απαραίτητων για την περιοχή αλλά η απάντηση της Νομαρχίας ήταν αρνητική.

Κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν τους κινδύνους από την τυχόν κατασκευή των κτιρίων τόσο για την ασφάλεια των μαθητών, καθώς θα αυξηθεί ο όγκος των διερχόμενων ΙΧ των εργαζομένων και επισκεπτών της Νομαρχίας, αλλά και για την ίδια την ποιότητα ζωής τους, αφού το 4ο διαμέρισμα είναι ίσως το πιο επιβαρυμένο οικιστικά. Αιτούνται στην πολιτεία να τους διασφαλίσει το εν λόγω οικόπεδο ως ελεύθερο χώρο/ πάρκο και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον, την κατασκευή των απαραίτητων δημόσιων νηπιαγωγείων που δυστυχώς λείπουν από την περιοχή.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

-    Σε τί ενέργειες και μεταξύ τους συνεργασία προτίθενται να προβούν ώστε να μην επιβαρυνθεί  περαιτέρω το 4ο διαμέρισμα της Αθήνας και να διασφαλιστεί η κατασκευή των απαραίτητων νηπιαγωγείων για τη γύρω περιοχή;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Άννα Φιλίνη

Γρηγόρης Ψαριανός