Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/03/2006

Συναντήσεις στην Κύπρο αντιπροσωπείας του ΣΥΝ

Διαδοχικές συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου είχε σήμερα στη Λευκωσία αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, η οποία αποτελείται από το μέλος του Π.Γ., Πάνο Τριγάζη, και τον Πανεπιστημιακό, Ευθύμη Παπαδημητρίου, στέλεχος του Τμήματος Οικολογίας του κόμματος.

Οι κ.κ. Τριγάζης και Παπαδημητρίου επισκέπτονται την Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Παγκύπριου Συνδέσμου Καλλιτεχνών (ΠΑΣΥΚΑΛ), για να παρουσιάσουν απόψε στην Γκαλερί «ΜΕΣΟΓΑΙΟΣ» τα βιβλία «Μπάιρον εναντίον Έλγιν» και «Αγαπητέ Αϊνστάιν».

Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με το μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ, Γιαννάκη Κολοκασίδη και την Π. 'Αρνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, με το μέλος της ηγεσίας του ΔΗΚΟ, κ. Γ. Οικονομίδη, τον Πρόεδρο του ΑΔΗΚ, κ. Ντ. Μιχαηλίδη, το μέλος του Π.Γ. της ΕΔΕΚ, κ. Ανδρέα Παναγίδη, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος, κ. Δημήτρη Συλλούρη και τον Γ.Γ. του Κινήματος των Οικολόγων/Περιβαλλοντιστών, κ. Γ. Περδίκη.

Επίσης, είχε συνάντηση με τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς της Αριστεράς, κ. Ιζετ Ιζτζιάν (Ενωμένη Κύπρος), Αλπάυ Ντουρτουράν (Νέα Κύπρος) και Μεχμέτ Τσακιντζή (Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας).

Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία, κ. Δημήτριο Ράλλη.

Η Ευρώπη να βοηθήσει για μια νέα δυναμική λύσης

Σχετικά με το περιεχόμενο των επαφών, ο κ. Πάνος Τριγάζης δήλωσε:

«Επισκεπτόμαστε την Κύπρο με πρόσκληση της ΠΑ.ΣΥ.ΚΑΛ., που συσπειρώνει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες, γεγονός συμβολικό. Με την ευκαιρία θελήσαμε να συναντήσουμε τα κόμματα της Κύπρου για να ανταλλάξουμε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Θεωρούμε θετική την κινητικότητα που σημειώνεται, από την οποία περιμένουμε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική για τη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεών του. Σε αυτή την κατεύθυνση η Ευρώπη έχει χρέος να συμβάλλει ενεργά για τρεις λόγους:

α) Η Κύπρος είναι χώρα-μέλος της.

β) Η λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος της Ευρώπης, εάν θέλει να παίξει ρόλο ειρήνης στη Μ. Ανατολή και

γ) η επανένωση της Κύπρου και δημιουργία μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συμβίωσης μιας χριστιανικής και μιας μουσουλμανικής κοινότητας, στο πλαίσιο ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη σε μια περίοδο όξυνσης της αντιπαράθεσης Ισλάμ-Δύσης, εξαιτίας και των σκίτσων για τον Μωάμεθ.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου