Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/09/2008

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου σχετικά με τις προτάσεις συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος,  απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις προτάσεις συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έκανε την εξής δήλωση από το Ηράκλειο Κρήτης όπου πραγματοποιεί περιοδεία:

«Εμείς, σε μια στιγμή μεγάλης κρίσης της Ν.Δ., θεωρούμε ότι, παρά τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν, τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης οφείλουν να προτάξουν μια σειρά κοινά ζητήματα απέναντι στην Ν.Δ. Και μας έχει κάνει εντύπωση το ότι ΠΑΣΟΚ κλείνει αυτήν την πόρτα. Εμείς επιμένουμε.

Θέλω να αναφέρω, μια που είμαι εδώ στην Κρήτη, ότι νομίζω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας φίλος του ΠΑΣΟΚ που να έχει αντίρρηση με μία από τις  προτάσεις που θέσαμε, δηλαδή να μην γίνει το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ στη βάση της Σούδας - ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή - και θα πληρωθεί με πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Προτείνουμε δηλαδή μια κοινή δράση που στηρίζουν στην Κρήτη όλα τα μέλη, νομίζω, και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ και δυστυχώς η ηγεσία του αρνείται.

Προτείνουμε την παραμονή της Ολυμπιακής - και φυσικά την αναγέννησή της, την αυτοτέλειά της και τον εκσυγχρονισμό της  - στον δημόσιο τομέα. Και μας κάνει εντύπωση που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το αρνείται αυτό, δεδομένου ότι το Συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Ο.Α. κατέληξε στην υποστήριξη της θέσης να μείνει εθνικός αερομεταφορέας με την συμμετοχή και τη στήριξη και της ίδιας της ΠΑΣΚΕ. Μας κάνει εντύπωση πώς ένα αίτημα που θέτουμε εμείς και έχει τη στήριξη της ΠΑΣΚΕ να μην το δέχεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι ανάλογη λογική υπάρχει και στα άλλα αιτήματα και εμείς θα επιμένουμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τη συνεργασία σε αυτούς τους τομείς, παρά τις γενικότερες διαφορές που υπάρχουν σε άλλα σοβαρότατα ζητήματα.

Το τρίτο ζήτημα που θα ήθελα να θέσω, είναι το θέμα του Βατοπεδίου. Νομίζω ότι όλες οι εξελίξεις, που έρχονται από μέρα σε μέρα, και το γεγονός ότι η Βουλή μένει βουβή, ουσιαστικά εξευτελίζουν, θα έλεγα, τη Βουλή, ως θεσμό, και επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για μια Εξεταστική Επιτροπή σε βάθος χρόνου, δηλαδή σε όσα έγιναν κατά την τελευταία δεκαετία και από τη σημερινή και από την προηγούμενη κυβέρνηση.

-ΕΡ. Να διευκρινίσουμε λίγο αυτά τα περί συνεργασίας; Δηλαδή, σε επιμέρους τομείς ζητάτε συνεργασία. Σε επίπεδο εκλογών, όταν αυτές γίνουν, υπάρχει κανένα παραθυράκι πια;

Κοιτάξτε, οι διαφορές μας είναι μεγάλες. Εμείς όμως, όπως κάναμε μέχρι τώρα εδώ και χρόνια, επιμένουμε σε συγκεκριμένα σημεία που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Όχι σε γενικότερο επίπεδο, βεβαία. Δυστυχώς, όμως, το ΠΑΣΟΚ κλείνει την πόρτα.»

To Γραφείο Τύπου