Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/09/2008

Επίσκεψη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου στον οικισμό της Κνωσού

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Ηράκλειο της Κρήτης, επισκέφθηκε τον οικισμό της Κνωσού. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

Νομίζω ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού αλλά και ο περιβάλλοντας χώρος έπρεπε να είναι παγκόσμιο μνημείο, αναγνωρισμένο από την Unesco. Στην πραγματικότητα, το μνημείο, ο περιβάλλων χώρος τουλάχιστον, είναι χώρος εγκατάλειψης και βρωμιάς. Δηλαδή, οι εικόνες που είδαμε είναι εντυπωσιακές. Εμείς πιστεύουμε - και το έχουμε προτείνει εδώ και πολλά χρόνια - ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια ειδική μελέτη για την αξιοποίηση αυτού του χώρου, για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στο Ηράκλειο, για τη δημιουργία πεζόδρομων, κ.λ.π. ΄

Έχουμε θέσει στον υπουργό Πολιτισμού το θέμα σχετικά με τις αρχαιολογικές ζώνες και τις νέες μελέτες που έπρεπε να γίνουν. Πήραμε την απάντηση ότι θα είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το 2007. Μετά, μας είπε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι την Άνοιξη του 2008. Πέρασε η Άνοιξη και πάμε να χειμωνιάσουμε. Είδαμε ότι οι κάτοικοι έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα και ότι από τη μια γίνονται απαλλοτριώσεις, οι οποίες εγκαταλείπονται, και από την άλλη το τίμημα για την απαλλοτρίωση είναι ευτελές.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να συνδυαστεί πλήρως η προστασία του μνημείου και του περιβάλλοντα χώρου - ίσως και η διεύρυνση του χώρου - με μια ανθρώπινη αντιμετώπιση των κατοίκων και μια δυνατότητα να απαλλοτριωθούν τα σπίτια τους και να μπορέσουν να έχουν αντίστοιχες συνθήκες ζωής σε άλλα μέρη του νομού Ηρακλείου. Εμείς είχαμε μια καλή ενημέρωση από τους κατοίκους και θα προβούμε σε ανάλογες κοινοβουλευτικές ενέργειες.

Για τις δημοσκοπήσεις

Τις δημοσκοπήσεις τις βλέπουμε κάθε βράδυ στην τηλεόραση και περνάμε ευχάριστα τα βράδια μας. Έχουν ενδιαφέρον. Δεν είμαστε ένα κόμμα που λειτουργεί με βάση της δημοσκοπήσεις αλλά με βάση τις αρχές μας, τους στόχους μας, τις διεκδικήσεις μας και τις προτάσεις μας.

To Γραφείο Τύπου