Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/09/2008

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη σχετικά με την ομιλία του κ. Γ. Αλογοσκούφη στην ΟΚΕ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Πειραιά, αναφερόμενος την ομιλία του κ. Γ. Αλογοσκούφη στην ΟΚΕ, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Την ώρα που οι νεοφιλελεύθερες μυθοπλασίες σωριάζονται μαζί με την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ και όχι μόνο, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης μοιάζει με εκείνον που αναφωνεί: «ο βασιλεύς απέθανε, ζήτω ο βασιλεύς» !

Η επιμονή της κυβέρνησης στην κλιμάκωση των (αντικοινωνικών) μεταρρυθμίσεων, στη βάση των συναινετικών με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δογμάτων, του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε., της στρατηγικής της Λισαβόνας και του δήθεν ανεξάρτητου ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ακολουθεί μονεταριστικές πολιτικές υψηλών επιτοκίων, συνιστούν την τέλεια συνταγή για να κατρακυλήσει η ελληνική οικονομία (αλλά και η Ευρώπη) στην ύφεση και στην έκρηξη των κοινωνικών προβλημάτων.

Είναι αδιανόητο αυτή την ώρα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης η κυβέρνηση να συνεχίζει να καλύπτει τις ληστρικές, καταχρηστικές και κερδοσκοπικές πρακτικές των Τραπεζών οι οποίες συμπεριφέρονται ως «κράτος εν κράτει», κινδυνεύοντας να οδηγήσουν τις οικονομικές εξελίξεις σε μια κρίση ανάλογη με την κρίση που επέφεραν τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ. Ζητήσαμε σήμερα με δύο ερωτήσεις που κατέθεσα στη Βουλή, να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση για τις ζημιές στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας από την έκθεσή του στην καταρρέουσα αμερικάνικη αγορά. Όπως ζητήσαμε να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις της Αγροτικής Ασφαλιστικής και της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σε αυτή τη συγκυρία αποκτά ακόμα πιο επείγουσα σημασία να ανακτήσει το δημόσιο τον πλήρη μετοχικό έλεγχο σε κρίσιμους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, όπως της Εθνικής, και να παίξει κεντρικό ρόλο στον αναπροσανατολισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την έξοδο από την κρίση  σε όφελος του κοινωνικού συνόλου και της ανάπτυξης.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, προβάλλει κατεπείγουσα η ανάγκη μιας ριζοσπαστικής προοδευτικής στροφής στην πορεία της χώρας, με την ήττα της κυβερνητικής πολιτικής και των συναινετικών δικομματικών επιλογών».

To Γραφείο Τύπου