Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/03/2006

Ζητούμενο η ειρηνική εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Σχόλιο του Π.Τριγάζη για το νέο αμυντικό δόγμα της Τουρκίας

Σχολιάζοντας το νέο αμυντικό δόγμα της Τουρκίας, ο υπεύθυνος της Π.Γ. του ΣΥΝ για την εξωτερική πολιτική Π.Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μας ανησυχεί η εμμονή της Τουρκίας στο casus belli, που αποτελεί εμμονή στο παρελθόν και δείχνει ότι, παρά τη βελτίωση του κλίματος και την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε ορισμένους τομείς τα τελευταία χρόνια, τα μεγάλα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν. Η αναγκαία στροφή προς μια σταθερή πορεία ειρηνικής εξέλιξης των σχέσεων αυτών παραμένει ζητούμενο.

Επίσης από το νέο αμυντικό δόγμα της γειτονικής χώρας, προκύπτει ότι η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου δεν είναι στα σχέδια της 'Αγκυρας, παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης Ερντογάν για λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Επιπλέον με δηλώσεις του ο Τούρκος Πρωθυπουργός επιμένει να συνδέει με πτυχές του Κυπριακού την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης, που δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Οι επισημάνσεις αυτές δεν έχουν την έννοια, σε καμία περίπτωση, ότι τίποτα δεν αλλάζει στην Τουρκία, και ότι είναι μοιραίο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να στηρίζονται σε όλο και πιο πολυδάπανους εξοπλισμούς εκατέρωθεν. Αντίθετα, απαιτούνται λύσεις στα προβλήματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε να κινείται σταθερά και με σχέδιο και έξω από φιλοατλαντικές επιλογές η εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Αλλά μακριά και από την αντίληψη ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα λειτουργήσει ως «αυτόματος πιλότος» για την λύση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τέλος, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι Τουρκία δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Ερντογάν, το στρατιωτικό κατεστημένο και οι «Γκρίζοι Λύκοι». Υπάρχει και η άλλη Τουρκία των φιλειρηνικών και κοινωνικών αγώνων, με την οποία είμαστε σταθερά αλληλέγγυοι και προσβλέπουμε στην ισχυροποίησή της.

Το δικό μας κοινό δόγμα με τις δυνάμεις αυτές είναι «casus pacis»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου