Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/09/2008

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και τις δηλώσεις Αλογοσκούφη

Αν μπορεί κανείς να βγάλει ένα συμπέρασμα από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση είναι η κατάρρευση των νεοφιλελεύθερων προταγμάτων για την  οικονομία.

Η συνταγή που ακολουθείται από τις κυρίαρχες οικονομικές δυνάμεις είναι να κοινωνικοποιούν τις ζημιές και να ιδιωτικοποιούν τα κέρδη.

Δέσμια αυτής της λογικής η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει το ρόλο του παθητικού θεατή των τελευταίων εξελίξεων.

Αυτό που απαιτείται είναι επιτέλους να ενημερώσει άμεσα και υπεύθυνα για τις ζημιές στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας από την έκθεσή του στην καταρρέουσα αμερικανική αγορά.

Είναι επίσης ώριμο το αίτημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη να εγκαταλειφθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας που οδηγεί την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση.

Σε αυτή τη συγκυρία αποκτά ακόμα πιο επείγουσα σημασία να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις της Αγροτικής Ασφαλιστικής και της Εθνικής Ασφαλιστικής, να ανακτήσει το δημόσιο τον πλήρη μετοχικό έλεγχο σε κρίσιμους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, όπως της Εθνικής, και να παίξει κεντρικό ρόλο στον αναπροσανατολισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την έξοδο από την κρίση σε όφελος του κοινωνικού συνόλου και της ανάπτυξης.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, προβάλλει κατεπείγουσα η ανάγκη μιας ριζοσπαστικής προοδευτικής στροφής στην πορεία της χώρας, με την ήττα της κυβερνητικής πολιτικής και των συναινετικών δικομματικών επιλογών.

To Γραφείο Τύπου