Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/09/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Στη σημερινή συνεδρίασή της η Π.Γ. του ΣΥΝ συζήτησε την κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και το περιεχόμενο της επερχόμενης Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στις 26-27/9.

Όσον αφορά τα θεσμικά ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης η Π.Γ. εκτιμά ότι η χώρα χρειάζεται μια δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους και της αυτοδιοίκησης, η οποία θα ανακατανέμει ρόλους πόρους και αρμοδιότητες προς την αυτοδιοίκηση με σκοπό τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. 

Συγκεκριμένα προτείνεται:

Η Π.Γ. του ΣΥΝ τονίζει ότι η κυβέρνηση αντί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο άνοιξε τη συζήτηση χρησιμοποιώντας τις ηγεσίες της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ με στόχο τον αποπροσανατολισμό και με σκοπό να συντηρήσει μια ψευδεπίγραφη εικόνα μεταρρυθμιστικής δύναμης, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τη συζήτηση στην ενοποίηση των Δήμων και των Νομαρχιών.

Ο ΣΥΝ είναι ριζικά αντίθετος με μια τέτοια ψευδο-μεταρρύθμιση, η οποία στόχους έχει:

Ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση για μια μεταρρύθμιση-απάτη, η οποία αρχίζει και τελειώνει στην ενοποίηση-συγκόλληση των Δήμων και των Νομαρχιών.

Όσον αφορά την προετοιμασία της ΚΠΕ, έγινε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, την προγραμματική προετοιμασία του κόμματος και τον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα.

Στην εν λόγω συζήτηση τονίστηκε η σπουδαιότητα των κοινωνικών ζητημάτων, στα οποία τα αδιέξοδα είναι πλέον μεγάλα και οι συγκρούσεις θα είναι καθοριστικές το επόμενο διάστημα. Πεδία όπως η οικονομία (προϋπολογισμός, φορολογία, μισθοί και συντάξεις), τα εργασιακά ζητήματα, η ακρίβεια, οι ιδιωτικοποιήσεις (λιμάνια-ΟΣΕ), η παιδεία, η υγεία και το περιβάλλον αποτελούν τα κατεξοχήν πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.

Επίσης, η Π.Γ. εκτίμησε ότι η παρατεταμένη διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση αποτελεί ένα ακόμη σύμπτωμα του τέλους της ηγεμονίας του νεοφιλελευθερισμού, γεγονός που επιφορτίζει την αριστερά με το καθήκον για ριζικές αλλαγές τόσο στην οικονομία όσο και συνολικότερα στον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας.

Όσον αφορά την προγραμματική προετοιμασία του ΣΥΝ, έγινε ενημέρωση για τη δουλειά που γίνεται στα τμήματα και τις οργανώσεις.      

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού