Skip to main content.
10/01/2005

Για το θέμα της αλλαγής ωραρίου των καταστημάτων

Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου με Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλάβανος συναντήθηκε με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας για το θέμα της αλλαγής ωραρίου των καταστημάτων.

Μετά τη συνάντηση, ακολούθησαν δηλώσεις:

Αλ.Αλαβάνος: Συναντηθήκαμε με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Συμπαραστεκόμαστε πλήρως στις θέσεις τους ενάντια στην πλήρη αποδέσμευση του ωραρίου. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν μονοπωλιακή θέση στην αγορά οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και να επιβάλουν τις τιμές που θέλουν στον καταναλωτή. Θα είχε ως συνέπεια τη διάλυση πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα είχε επίσης ως συνέπεια την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.
Εμείς, ως Αριστερά, δεν μπορούμε να δεχθούμε νέες γυναίκες και μητέρες να γυρίζουν τις καθημερινές ή το Σάββατο στις 10.00, στις 11.00 ή στις 12.00 στο σπίτι από τη δουλειά τους.

Θ.Βασιλόπουλος (Γεν. Γραμματέας ΟΙΥΕ): Η αλλαγή αυτή θα γίνει στις τσέπες κάποιων του τζίρου που ήδη υπάρχει με απρόβλεπτες συνέπειες και για την εθνική οικονομία αλλά και παραπέρα για τους εργαζόμενους, η καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η επιβολή και η κυριαρχία των πολυεθνικών.

Είμαστε αντίθετοι, θα παλέψουμε να μην περάσει, δεν είναι η πρώτη φορά. Υπάρχει ένα ωράριο που είναι κοινή συμφωνία. Έχουμε υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργαζόμενους και με τους εργοδότες που έχουν συμφωνήσει στο συγκεκριμένο ωράριο και κάθε αλλαγή θα μας βρει αντίθετους.

Αυτή τη στιγμή, όπως είναι δομημένο το ωράριο, υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος που ψωνίζουν οι καταναλωτές. Η επέκταση κατά μία ώρα καθημερινά και κατά 3-4 ώρες το Σάββατο σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που ήδη υπάρχουν με τη μερική απασχόληση, που την Παρασκευή και το Σάββατο προσλαμβάνονται με τετράωρη εργασία και δουλεύουν 8, 10 και 12 ώρες απλά θα μεταφερθούν ορισμένοι από αυτούς στις περιόδους-αιχμής και θα περισσεύσουν οι πλήρως απασχολούμενοι. Όχι μόνο αύξηση θέσεων εργασίας δεν θα έχουμε αλλά θα έχουμε και απόλυση κάποιων εργαζομένων.

Υπάρχουν ορισμένες αλυσίδες που έχουν αυτή τη στιγμή στην παραγωγή, στους πωλητές, 65% και 70% μερική απασχόληση. Έτσι παίζεται αυτή τη στιγμή το παιχνίδι στο εμπόριο. Οι δύο βάρδιες ήδη υπάρχουν. Και βέβαια, έχουμε και τη μεγάλη πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν διπλή βάρδια και τι θα γίνει; Ή θα συρρικνωθούν και θα κλείσουν ή θα βάλουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν 10 και 12 ώρες. Και αυτό, όταν ζούμε μια περίοδο ύφεσης, όταν ο τζίρος έχει πέσει και όταν η δυνατότητα του καταναλωτή είναι συγκεκριμένη. Ποιον εξυπηρετεί, λοιπόν, αυτή η κίνηση; Ας μας απαντήσει ο κ. Υπουργός. Και από πού και ως που προχωράει σε μια ενέργεια χωρίς να έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους, να συζητήσει μαζί τους, όταν υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση και συμφωνία μεταξύ κράτους και εργαζομένων και εργοδοτών. Και βέβαια, από κει και πέρα, ποιους ρώτησε; Όταν ο ΣΕΣΜΕ είναι αντίθετος, όταν οι έμποροι είναι αντίθετοι και όταν εμείς είμαστε αντίθετοι.

Μετ.Στεκουλέα (Πρόεδρος της ΟΙΥΕ): Το μόνο που μπορεί να επιφέρει αυτή η τροπολογία που προσπαθεί να περάσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, είναι η αύξηση της ανεργίας. Ξέρετε ότι είναι ένα σοβαρό θέμα ότι στον κλάδο του εμπορίου η πλειοψηφία είναι γυναίκες, και δη μητέρες, και αυτό σημαίνει ότι ή θα αναγκαστούν να παρατήσουν τη δουλειά τους ή να διαλύσουν τις οικογένειές τους. Δεν πρόκειται να επιφέρει νέες θέσεις απασχόλησης. Το μόνο που θα επιφέρει είναι ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν ακόμη πιο απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις από ότι υφίσταται αυτή τη στιγμή γιατί θα εργάζονται χωρίς να αμείβονται.