Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/09/2008

Αποσπάσματα συνέντευξης εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ Α.Καρίτζη στον Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9.84» (Β. Πάϊκο, Άγγ. Μόσχοβα)

Για τις προτάσεις Αλαβάνου

-    Απ΄ ότι καταλάβαμε οι 6 προτάσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου ήταν προτάσεις κοινής δράσης προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πώς αυτό μεταφράστηκε σε προτάσεις συνεργασίας…

Εδώ και καιρό βρισκόμαστε σ΄ένα θέατρο από τη μεριά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που χρησιμοποιεί πολλές φορές το διάλογο με τις δυνάμεις της Αριστεράς προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Εμείς ακολουθούμε μια πολιτική πρακτική εδώ και καιρό, ανεξαρτήτως ποια είναι η κυβέρνηση. Για να αντιμετωπιστεί μια αντιλαϊκή πολιτική, με την οποία διαφωνούμε, η κοινή δράση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης  είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό όπλο σ΄ αυτή την προσπάθεια.

Την πρόταση αυτή την έχουμε κάνει κατά καιρούς, συνεχίζουμε να την κάνουμε. Μ΄ αυτό τον τρόπο μπαίνουν μπροστά στις ευθύνες τους οι πολιτικές δυνάμεις που υποτίθεται ότι αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση αλλά στα κρίσιμα θέματα δεν είναι εκεί.

Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά -κι εμείς κάνουμε ότι μπορούμε- ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι έλληνες πολίτες είναι προβλήματα που βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής που εφαρμόζεται. Σ΄ αυτόν τον πυρήνα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ -ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έχει διαφορετική στάση- δυστυχώς δεν στέκεται απέναντι, κινείται προς την ίδια μεριά. Κι αυτό δυστυχώς κάνει την προσπάθεια να ηττηθεί η κυβέρνηση πολύ δύσκολη.

Απέναντι σε μια αοριστολογία περί γενικής συνεργασίας και επιτροπών, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει συγκεκριμένα θέματα.  Αν δεν μπορείς να συμφωνήσεις σε πέντε βασικά ζητήματα που διχάζουν την ελληνική  κοινωνία, πώς μπορείς να μιλήσεις για κάτι ευρύτερο;

-    Σύμφωνα με το σκεπτικό σας οι προτάσεις του κ. Αλαβάνου έγιναν ακριβώς για να καταγραφεί ότι δεν  υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας. Αυτό εννοείτε;…

Εμείς περιμένουμε ακόμα και τώρα και θα περιμένουμε και αύριο στις μεγάλες μάχες που θα  ανοίξουν στην ελληνική κοινωνία την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να κάνει αυτό που κάνει συνήθως ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ.

Είναι άλλο να υπάρχει ισχυρή αντίσταση από τον κόσμο στην κυβερνητική πολιτική και είναι άλλο να συζητάμε για γενική εκλογική συνεργασία.

Κάθε φορά που κάποιοι γενικόλογα και για να δημιουργούν εντυπώσεις μιλάνε για γενική πολιτική συνεργασία, εμείς απαντάμε, στα συγκεκριμένα θέματα που πονάνε την ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή και στα οποία κρίνονται οι πολιτικές δυνάμεις με τις θέσεις που παίρνουν.

-    Επειδή ξεκίνησε κάποιες διεργασίες το ΠΑΣΟΚ με την τετραμελή επιτροπή.. Αν ολοκληρωθούν οι εργασίες της επιτροπής και έρθει αύριο ο κ. Παπανδρέου και σας πει, ελάτε να κουβεντιάσουμε, εσείς θα πείτε, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί η κοινή δράση στα τάδε μέτωπα ή θα κουβεντιάσετε ή θα πείτε, όχι, δεν κουβεντιάζουμε; …

Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμε μια μεγάλη πολιτική συμμαχία πολλών πολιτικών δυνάμεων. Ξέρετε πώς βρεθήκαμε μαζί μ΄ αυτές τις δυνάμεις; Βρεθήκαμε επειδή είχαμε κοινό βηματισμό, κοινές δράσεις, διαδικασίες  δηλαδή που συγκροτούν μια αλληλεγγύη και μια συντροφικότητα, παρ΄ όλες τις διαφορές. Έτσι γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους. Γίνονται από τη ζωή, μέσα από τις συγκρούσεις. Αν αύριο, στα μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κάνει αυτό που κάνει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή να συστρατεύεται με τις δυνάμεις της Αριστεράς και να επικρίνει την κυβερνητική πολιτική, τότε θα μιλάμε για άλλο πολιτικό πλαίσιο. Απλώς εγώ δεν το βλέπω.

-    Πώς απαντάτε στην κατηγορία που σας απευθύνει το ΠΑΣΟΚ.. Δηλαδή ξέρατε εκ των προτέρων ότι στα 4 από τα 6 σημεία του κ. Αλαβάνου, το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορετική άποψη, την έχει εκφράσει και στο πρόγραμμά του…

Εμείς απαντάμε σ΄ αυτό ως εξής. Επειδή γίνεται μια κουβέντα γενικόλογη και αόριστη για επικοινωνιακούς λόγους για συνεργασίες, εμείς βάλαμε και θα συνεχίσουμε να βάζουμε, τη λογική σειρά των πραγμάτων. Η λογική σειρά των πραγμάτων είναι …

-    Είναι η κοινή δράση πρώτα και μετά….

Πού πονάει η ελληνική κοινωνία και ποια στάση παίρνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αν εκεί υπάρχει κοινή δράση, αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις και για ενδεχόμενη συζήτηση σε άλλο πλαίσιο. Δεν μπορεί όμως μια παράταξη να ξεκινάει μια γενικόλογη και αόριστη κουβέντα για συνεργασία με μια άλλη παράταξη και όταν τολμάει η άλλη πλευρά να βάλει τα επίδικα να κατηγορείται. Αυτά είναι τα επίδικα όμως, θέλουμε δεν θέλουμε…. Αυτά και άλλα τόσα. Και αν υπάρχει αντίρρηση ότι δεν είναι αυτά τα επίδικα, να κάνουμε γι αυτό μια σοβαρή κουβέντα. Κι αυτό καταλαβαίνετε δεν έχει καμία σχέση με τα επιχειρήματα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

-    Για το πρόγραμμά σας μήπως έχει καθυστερήσει…

Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία αυτή, ειδικά όταν ανιχνεύεις νέα πεδία. Βρισκόμαστε σ΄ ένα τέλος εποχής των νεοφιλελεύθερων δογμάτων, έχει κλείσει ένας ιστορικός κύκλος σ΄ όλο τον κόσμο αυτού του τύπου της οικονομικής πολιτικής που με δογματισμό ακολούθησαν εδώ οι κυβερνήσεις της χώρας.

Αλλά πέρα απ΄ αυτό, εμείς στα συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν διχάσει την ελληνική κοινωνία έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε καταθέσει προτάσεις….

-    Προτάσεις έχει καταθέσει και ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ….

Να σας πω ότι τέτοιες προτάσεις έχω ξαναδεί από την πλευρά των κομμάτων του δικομματισμού. Είναι το γνωστό γαϊτανάκι. Τάζουν δύο-τρία πράγματα, τα οποία δεν πειράζουν τον πυρήνα της πολιτικής, που είναι η αιτία των προβλημάτων.

-    Θα πρέπει να περιμένουμε σχετικά σύντομα την προγραμματική σας πλατφόρμα; …

Εμείς θα επιχειρήσουμε το επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές του 2009, να αναδείξουμε την κόκκινη γραμμή που συνδέει τις προτάσεις που κάνουμε σε όλα τα επιμέρους ζητήματα και που βρίσκονται σε μια άλλη κατεύθυνση.

-    Όλοι στον ΣΥΝ συμφώνησαν με την πρόταση του κ. Αλαβάνου;….

Η πρόταση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πρόταση η οποία βρίσκεται μέσα στο πολιτικό πλαίσιο  που έχουμε τα τελευταία χρόνια. .. Αν υπήρχε οποιαδήποτε ένσταση πάνω σ΄ αυτό το ζήτημα έχει να κάνει με το timing, κατά πόσο αυτό βοηθάει ή δεν βοηθάει. Αλλά αυτό είναι εύλογο σε κάθε πολιτική κίνηση που γίνεται και σ΄ ένα χώρο σαν το δικό μας αυτά τα θέματα δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Δεν τέθηκε από κανέναν θέμα ότι αυτή η τοποθέτηση κινείται εκτός πολιτικού πλαισίου.

Για δηλώσεις Ρουσόπουλου

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω. Βγάλαμε εξ άλλου ανακοίνωση. Αποτελεί όμως μεγάλο κατάντημα για τη χώρα να έχει μια κυβέρνηση αυτή την συμπεριφορά -πέρα από την πολιτική κατεύθυνση, με την οποία διαφωνούμε- και αυτή την αντίληψη για το πώς πρέπει να πολιτεύεται. Είναι αδιανόητο να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία νίπτει τας χείρας της λέγοντας ότι τα πάντα είναι θέμα δικαιοσύνης και δεν αναγνωρίζει την πολιτική διάσταση καταστάσεων που άπτονται της δικαιοσύνης …  Αυτά είναι καινοφανή πράγματα. Αποτελεί ένα από τα στοιχεία εκείνα που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να περάσουμε σε μια άλλη φάση…

-    Πώς το συνδέεται αυτό με αυτά που είπε ο κ,. Ρουσσόπουλος; …

Όταν μια κυβέρνηση κάνει αδιανόητα πράγματα και μετά εγκαλεί με αυτόν τον τρόπο μια άλλη πολιτική δύναμη για το ότι  αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζει τα ζητήματα… καταλαβαίνετε ότι αυτό ξεπερνάει τα όρια.

To Γραφείο Τύπου