Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/03/2006

Συνάντηση αντιπροσωπείας του του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου με τον Δημήτρη Χριστόφια, στη Βουλή

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο και τους Φώτη Κουβέλη, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Πάνο Τριγάζη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΝ και Δημήτρη Χατζησωκράτη, διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε με τον Δημ. Χριστόφια, Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ.

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ τον σ. Δημήτρη Χριστόφια. Πιστεύουμε ότι, χάρη και στις προτάσεις που έγιναν από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει μια κινητικότητα στο Κυπριακό. Πρέπει όλοι να διασφαλίσουμε ότι η συμφωνία που υπήρξε με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για την έναρξη συζητήσεων σε θέματα ουσίας, για το Κυπριακό, θα τηρηθεί και δεν θα υπονομευθεί από την πλευρά της Αγκυρας.

Θέλω να τονίσω επίσης, ότι η Τουρκία, στη διαδικασία της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να σέβεται όλες τις υποχρεώσεις που έχει και να τις εφαρμόζει στην πράξη. Τέλος, χαιρετίζουμε τις δραστηριότητες του Προέδρου της Βουλής και του κόμματος του ΑΚΕΛ, για να προωθηθεί και να παραμείνει ανοιχτός ένας διάλογος για την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων- Τουρκοκυπρίων σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο.»

ΔΗΜ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: «Είχαμε μια ακόμη ευκαιρία με το σύντροφο Αλέκο Αλαβάνο να ανταλλάξομε απόψεις για την πορεία του Κυπριακού και βεβαίως για τις διμερείς μας σχέσεις. Ήταν για μένα ευχάριστο να αναλύσω τις τελευταίες τελευταίες εξελίξεις, γιατί πριν 15 μέρες είχα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και πλήρη ενημέρωση, για τις διαμορφούμενες εξελίξεις και εννοώ και για τις διαμορφωθείσες εξελίξεις. Εννοώ και για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχωρίσει τους δύο κανονισμούς της οικονομικής βοήθειας, αλλά και την εξέλιξη που αφορά στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και όσα έχουν αποφασισθεί και ανακοινωθεί. Ευελπιστούμε να μην καταφέρει η Τουρκία να πείσει τον οποιονδήποτε, ή, μέσω άλλων, τον Γενικό Γραμματέα, να αποσύρει την πτυχή της δημιουργίας Επιτροπής που θα ασχοληθεί και με την ουσία του Κυπριακού. Δηλαδή τη γεφύρωση, όσο γίνεται περισσότερο, του χάσματος στις σχέσεις των δύο πλευρών, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνημένη λύση, χωρίς επιδιαιτησία, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Λύση η οποία να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες και να μην είναι δοτή απ΄ έξω. Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο. Να αποτρέψουμε τις προσπάθειες που γίνονται να εξοστρακιστεί αυτή η πτυχή.

To Γραφείο Τύπου