Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/09/2008

Ερώτηση- παρέμβαση Παπαδημούλη για το μολυσμένο κινέζικο γάλα

Ζητούνται σαφείς απαντήσεις από την Κομισιόν για το ενδεχόμενο εισαγωγής και διακίνησης μολυσμένων ποσοτήτων στην ΕΕ

Στην Κομισιόν φέρνει με ερώτηση- παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης το ζήτημα του επιμολυσμένου με μελαμίνη κινέζικου γάλακτος.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με αφορμή πρόσφατες καθησυχαστικές δηλώσεις της Κομισιόν, ζητά να πληροφορηθεί εάν διατίθενται στοιχεία σχετικά με τυχόν ποσότητες γάλακτος ή υποπροϊόντων του που μπορεί να εισήχθησαν και να διακινήθηκαν λαθραία στην ΕΕ, καθώς και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για την προστασία των καταναλωτών. Ζητά επίσης από την Επιτροπή να δώσει στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα από την ερχόμενη συνάντηση ΕΕ- Κίνας σχετικά με την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες χιλιάδες βρέφη στην Κίνα δηλητηριάστηκαν από βρεφικό γάλα επιμολυσμένο με μελαμίνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στις 19.09.2008 ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους καταναλωτές στην Ευρώπη, ζήτησε όμως σχετική έρευνα, για το ενδεχόμενο λαθραίας εισαγωγής και παράνομης διακίνησης γάλακτος ή προϊόντων που τυχόν το περιέχουν.

Διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοιχεία για το εάν ποσότητες του γάλακτος αυτού, το οποίο διακινήθηκε από τις μεγαλύτερες κινέζικες εταιρίες, έχουν εισαχθεί στην Ευρώπη; Διαθέτει στοιχεία σχετικά με τη χρήση κινεζικού γάλακτος σε υποπροϊόντα τα οποία τυχόν διακινήθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά; Μπορεί η Επιτροπή να μας κοινοποιήσει τα συμπεράσματα της τελευταίας συνάντησης ΕΕ- Κίνας σχετικά με την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων; Τί είδους μέτρα προτίθεται να λάβει για να διασφαλιστεί η πλήρης απόσυρση του γάλακτος και των προϊόντων στα οποία χρησιμοποιήθηκε, από όλα τα σημεία διάθεσης, ούτως ώστε να προστατευθούν οι καταναλωτές και η δημόσια υγεία; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας σε ό,τι αφορά τους ελέγχους εισαγόμενων τροφίμων;"

To Γραφείο Τύπου