Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/09/2008

Στην Κομισιόν οι μεγάλες αυξήσεις και η νομιμότητα της παράνομης είσπραξης διοδίων στις εθνικές οδούς

Αφορμή οι πρόσφατες υπέρογκες αυξήσεις στην "Εθνική οδό" Κορίνθου -Πατρών

Ερώτηση-παρέμβαση του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη

Το ζήτημα της παράνομης είσπραξης διοδίων στο εθνικό δίκτυο και ιδιαίτερα στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών, όπου πρόσφατα επιβλήθηκαν και σημαντικές αυξήσεις, φέρνει με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να λάβει άμεσα μέτρα για να προστατέψει τους οδηγούς από την παράνομη υποχρέωση καταβολής διοδίων καθώς και να υποδείξει όλα τα τμήματα του εθνικού δικτύου στα οποία εισπράττονται διόδια παρότι δεν ικανοποιούνται τα κριτήρια της κοινοτικής νομοθεσίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. α) της Οδηγίας 99/62, ως αυτοκινητόδρομος ορίζεται «κάθε οδός η οποία έχει μελετηθεί και κατασκευαστεί ειδικά για την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων, η οποία δεν εξυπηρετεί τις παρόδιες ιδιοκτησίες και η οποία: i) εκτός από ορισμένα σημεία της ή εκτός από προσωρινές διευθετήσεις, διαθέτει, για τις δύο κατευθύνσεις της κυκλοφορίας, διακεκριμένα οδοστρώματα τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους είτε με διαχωριστική νησίδα που δεν προορίζεται για την κυκλοφορία, είτε, κατʼ εξαίρεση, με άλλα μέσα, ii) δεν διασταυρώνεται στο ίδιο επίπεδο με άλλη οδό, με σιδηροδρομική ή τροχιοδρομική γραμμή ή με λωρίδα για πεζούς, iii) χαρακτηρίζεται συγκεκριμένα ως αυτοκινητόδρομος,

Παρότι η εθνική οδός Κορίνθου – Πατρών δεν ικανοποιεί κανένα από τα παραπάνω κριτήρια επιβάλλονται διόδια κατά παράβαση της οδηγίας 99/62 περί επιβολής τελών στα βαρέα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούν ορισμένα έργα υποδομής.

Δεδομένου των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή: ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για να προστατέψει τους οδηγούς από την παράνομη υποχρέωση καταβολής διοδίων; Σε ποια άλλα τμήματα του εθνικού δικτύου εισπράττονται διόδια παρότι δεν ικανοποιούνται τα κριτήρια της Οδηγίας 99/62;»

To Γραφείο Τύπου