Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/09/2008

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ

Στο θέμα της απεργίας των τελωνειακών, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Βουλής. Ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη δύναμη, που αποκάλυψε τα τεράστια προβλήματα, την αδιαφάνεια, που επικρατεί στους Ειδικούς Λογαριασμούς, οι οποίοι δεν εντάσσονται στον Προϋπολογισμό και επομένως δεν έχουν τις δυνατότητες παρόμοιων ελεγκτικών μηχανισμών από τη μεριά του Υπουργείου και γενικότερα. Εξαφανίζουν τη διαφάνεια.

Η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο περνάει στην κατάργηση των Ειδικών Λογαριασμών, γεννάται όμως ένα ζήτημα πάρα πολύ σημαντικό. Τα δικαιώματα, οι απολαβές των εργαζομένων, που είχαν περάσει μέσα από τους Ειδικούς Λογαριασμούς, ενώ έπρεπε να είχαν περάσει μέσα από τον Προϋπολογισμό, είχαν γίνει στοιχεία του μισθού τους στην πραγματικότητα, για να συνοδεύονται από τα συνταξιοδοτικά και άλλα δικαιώματα, δεν επιτρέπεται να λεηλατηθούν. Πρέπει να υπάρξει εγγύηση από την κυβέρνηση ότι ακριβώς αυτά τα δικαιώματα θα ικανοποιούνται πια μέσα από τις διαδικασίες του τακτικού Προϋπολογισμού και θα διασφαλιστούν πλήρως. Ακόμα και τα αποθεματικά δεν θα πάνε να κλείσουν «μαύρες τρύπες», αλλά θα αξιοποιηθούν για να καλυφθούν δικαιώματα, απολαβές, από Ειδικούς Λογαριασμούς, οι οποίοι μάλιστα δεν προέρχονται από τους κανονικούς πόρους της φορολογίας του Τακτικού Προϋπολογισμού. Βλέπουμε ότι αυτό αρχίζει να παραβιάζεται και είναι φυσικό οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν. Και σήμερα έχουμε την κινητοποίηση των τελωνειακών. Έχουμε ήδη τις πρώτες επιπτώσεις. Έχουμε ουρές χιλιομέτρων έξω από τα βενζινάδικα, αλλά ενδεχομένως και επιπτώσεις σε άλλους τομείς και ζητάμε από την κυβέρνηση άμεσα, τώρα, διάλογο με τους τελωνειακούς στη βάση του σεβασμού και γιʼ αυτούς και γιʼ όλους τους εργαζόμενους των δικαιωμάτων και των απολαβών που είχαν από τους Ειδικούς Λογαριασμούς και θα πρέπει να περάσουν σήμερα μέσα από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.»