Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/09/2008

Ψήφισμα- ευχολόγιο του Ευρωκοινοβουλίου για το "Κοινωνικό Πακέτο" || Καταψήφισε η Ευρωομάδα της Αριστεράς

Δ. Παπαδημούλης: "Παχιά λόγια για ένα αδειανό πουκάμισο"

Ένα αποδυναμωμένο ψήφισμα υιοθέτησε σήμερα κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με το λεγόμενο "Κοινωνικό Πακέτο" που παρουσίασε η Επιτροπή στις αρχές Ιουλίου.

Οι 19 προτάσεις που περιλαμβάνει το πακέτο της Κομισιόν επικεντρώνονται στους τομείς απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, εκπαίδευσης των νέων, υγείας, κοινωνίας της πληροφορίας και της καταπολέμησης των διακρίσεων, της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία -και συγκεκριμένα 16 από τις 19 προτάσεις του της Κομισιόν- αποτελεί απλώς ευχολόγιο, καθώς πρόκειται για νομικά μη δεσμευτικές ανακοινώσεις, εκθέσεις και συστάσεις.

O ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος των Επιτροπών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας που θα εξετάσουν τις προτάσεις του πακέτου, δήλωσε αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο:

"Καταψήφισα, όπως και σύσσωμη η Ευρωομάδα της Αριστεράς, τις προτάσεις της Κομισιόν για το "κοινωνικό πακέτο". Τα τελευταία χρόνια η πολιτική του Συμβουλίου και της Επιτροπής, ο φονταμενταλισμός της αγοράς, έχει αυξήσει επικίνδυνα τις ανισότητες και έχει συρρικνώσει το κοινωνικό κράτος. Το πακέτο αυτό είναι ένα αδειανό πουκάμισο. Από τις 19 προτάσεις μόνον τρεις έχουν νομοθετικό χαρακτήρα και μία από αυτές, η πρόταση για τις διασυνοριακές υπηρεσίες υγείας, φέρνει τον Bolkenstein από την "πίσω πόρτα" γιατί υιοθετεί νεοφιλελεύθερες συνταγές. Την ίδια ώρα, στο νομοθετικό μέτωπο, οι προτεραιότητες είναι μια άθλια οδηγία για τον χρόνο εργασίας, που συνιστά μεγάλη κοινωνική οπισθοδρόμηση και η στήριξη των αποφάσεων του ΔΕΚ που ακυρώνουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής και συγκεκριμένα μέτρα και πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό."

To Γραφείο Τύπου