Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/09/2008

Συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας ζητά το Ευρωκοινοβούλιο || Δ. Παπαδημούλης: "Δραστικά μέτρα εδώ και τώρα"

Εγκρίθηκε σήμερα με ευρύτατη πλειοψηφία (536 ψήφοι υπέρ και 37 κατά) η έκθεση του Ιταλού ευρωβουλευτή Φολιέτα (Ομάδα "Ένωση για την Ευρώπη των Εθνών") για τη διατροφή και την παχυσαρκία στην Ευρώπη.

Αιτιολογώντας την θετική του ψήφο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας, Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Το φαινόμενο της παχυσαρκίας έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο είναι υπέρβαροι και πάνω από 300 εκατ. παχύσαρκοι. Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα νούμερα στην Ευρώπη, με πάνω από τον μισό πληθυσμό της υπέρβαρο και με την παιδική παχυσαρκία να καλπάζει, με 22 εκατ. υπέρβαρα παιδιά. Πρωταθλητές Ευρώπης είναι οι Έλληνες, με 3 στους 4 υπέρβαρους και αύξηση κατά 956% του έτοιμου φαγητού.

Για την καταπολέμηση του φαινομένου πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα εδώ και τώρα:

- Μείωση του ΦΠA σε φρούτα και λαχανικά.

- Επιβολή μειωμένου ΦΠA στα προϊόντα υγιεινής διατροφής και προστασία των παραδοσιακών προϊόντων.

- Σωστή διατροφή από τη νηπιακή ηλικία.

- Σχολική αγωγή (έλεγχος των τροφίμων στις σχολικές καντίνες και περισσότερη σωματική άσκηση).

- Απαγόρευση των διαφημίσεων  και της παραπληροφόρησης προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

- Σαφής και υποχρεωτική αναγραφή στις ετικέτες των τροφίμων  των θρεπτικών συστατικών τους, ώστε οι καταναλωτές να προβαίνουν σε υγιεινές διατροφικές επιλογές.

- Απαγόρευση των τεχνητών trans λιπαρών οξέων καθώς και των ενισχυτών γεύσεων που βρίσκονται κυρίως σε έτοιμα φαγητά και τρόφιμα που παρασκευάζονται βιομηχανικά

Στις αρχές του 2009 τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, που θα χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκά κεφάλαια ύψους 90 εκατ. ευρώ ετησίως και θα συμπληρώνεται από εθνική χρηματοδότηση. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τα εθνικά κεφάλαια για να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα αυτό."

To Γραφείο Τύπου