Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/09/2008

Σχετικά με τις διεργασίες του συμβουλίου υπουργών εσωτερικών της Ε.Ε. για τη μεταναστευτική πολιτική

Με αφορμή τις διεργασίες για το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο σε επίπεδο Ε.Ε. και τη σχετική στάση της Ελλάδας σε αυτές, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει την υποκρισία γύρω από τα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Πίσω από τις ωραιοποιημένες διακηρύξεις του κ. Παυλόπουλου περί ανάγκης αντιμετώπισης του μεταναστευτικού φαινομένου με «κοινωνική ευαισθησία» και με «προστασία δικαιωμάτων» κρύβεται η σαφέστατη βούληση τόσο της ελληνικής Πολιτείας όσο και του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για ουσιαστική σκλήρυνση και στρατικοποίηση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών χωρίς χαρτιά, για δραστική αύξηση των απελάσεων και για ασφυκτική οχύρωση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. από δήθεν επαπειλούμενες «επιδρομές» των φτωχών και των πεινασμένων του τρίτου κόσμου.

Μάλιστα, η αναφορά για θωράκιση συνόρων με αυστηρότερους και εντατικότερους ελέγχους που τάχα θα συνοδεύεται από… «παράλληλη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αποτελεί καθαρό εμπαιγμό. Επίσης, θεωρούμε επονείδιστη τη στάση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να προσφέρει οικειοθελώς και απλόχερα το λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να ιδρυθεί σε αυτό ένας από τους βραχίονες της καινούριας αναβαθμισμένης Ευρωπαϊκής Δύναμης Ακτοφυλακής, που θα καλείται να παίζει ρόλο χωροφύλακα των 27 κρατών-μελών στα κρίσιμα περάσματα της Μεσογείου.

Σύμφωνα με την ορολογία του κ. Παυλόπουλου, η Ελλάδα δέχεται «μεταναστευτικές πιέσεις». Εμείς του απαντάμε ότι τις μόνες πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα είναι αυτές που προέρχονται από την ανάλγητη νεοφιλελεύθερη οικονομική και κοινωνική πολιτική της Ν.Δ..

Τμήμα Δικαιωμάτων