Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/09/2008

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου στον "ALPHA 9.89" (Μπ. Παπαπαναγιώτου)

Για την ομιλία του Πρωθυπουργού

Δεν την έχω ακούσει ακόμη. Έχω προλάβει τον πρόλογο, αλλά, ξέρετε, σε πολλά μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας το τέλος έχει το ενδιαφέρον.

-    Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο είναι το δια ταύτα αυτής της παρέμβασης και πόσο θα αλλάξει το κλίμα ή ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες… Εσείς πιστεύετε ότι είμαστε σε μια καινούργια πολιτική φάση ή είμαστε στα παλιά ακόμα;….

Οπωσδήποτε είμαστε σε μια καινούργια φάση. Και θα έλεγα ότι είναι μια συνέχεια σε ένα σήριαλ που έχει σχέση με την μεγάλη κρίση του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας, γιατί το καινούργιο στοιχείο το οποίο βλέπουμε είναι ότι το εξασθενημένο αλλά ακόμη ισχυρότερο χαρτί του δικομματισμού, το οποίο ήταν η Ν.Δ., σήμερα βρίσκεται σε μια ολόπλευρη, ούτε καν πολύπλευρη, ολόπλευρη βαθιά κρίση με στοιχεία καθίζησης. Κι αυτό βέβαια δημιουργεί διάφορες παρενέργειες, τις οποίες όλο αυτό τον καιρό συζητάμε. Άρα, ναι, είμαστε σε καινούργια φάση γιατί έχουμε μια μεγάλη κάθοδο, μια κρίση εμπιστοσύνης και μια αλλαγή της ψυχολογίας σημαντικών τμημάτων της κοινωνίας που ακολουθούσαν τη Ν.Δ., που δίνει καινούργια χαρακτηριστικά.

-    Σ΄ αυτά τα καινούργια χαρακτηριστικά και σ΄ αυτή την περίοδο ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ τι κάνει τελικά; … Είδαμε κάποιες αντιφατικές κινήσεις… Ένα άνοιγμα 6 σημείων που κάνατε εσείς προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, κάποιες άλλες δηλώσεις στη συνέχεια που  λένε ότι δεν τίθεται ζήτημα και δεν είναι πρόκριμα η ενδεχόμενη σύμπτωση σε κοινή δράση σ΄ αυτά τα έξι σημεία για μια κυβερνητική συνεργασία και πάει λέγοντας. Πού βρισκόμαστε ακριβώς; ….

Ο κόσμος μπερδεύεται όταν θέλουν κάποιοι να τον μπερδέψουν. Και οπωσδήποτε μέσα σ΄ αυτό το τοπίο που υπάρχει δεν ξέρω αν όλοι με την ίδια ευθύτητα ,με την οποία προσπαθούμε εμείς να πολιτευτούμε, πολιτεύονται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία θα άλλαζαν αν άλλαζε κάτι πολύ ουσιαστικό. Δηλαδή το πρώτο είναι, ότι εμείς δεν έχουμε δυνατότητα μιας ευρύτερης συνεργασίας με καμία από τις δύο κεντρικές δυνάμεις του δικομματισμού, από τους δύο πυλώνες τους, ούτε με τη Ν.Δ., πολύ περισσότερο φυσικά, ούτε και με το ΠΑΣΟΚ, γιατί βρισκόμαστε στη διαφορετική όχθη σε μια σειρά μεγάλα ζητήματα, είτε αφορά στα εκπαιδευτικά, είτε αυτό αφορά στην εξωτερική μας πολιτική και τα σχέδια των αμερικανών στην Ελλάδα στη Σούδα, τους καινούργιους μηχανισμούς που ανοίγουν, αφορά στη φορολογική πολιτική κ.λπ.

Αυτό ήταν πάντα ένα πάγιο στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο στοιχείο, το οποίο επίσης ήταν πάγιο, ότι, παρά τις διαφορές μας με τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, είτε μέσα στη Βουλή, είτε και έξω από τη Βουλή, εμείς πάντα κάνουμε προτάσεις σε κοινά σημεία, σε κάποια μικρά κοινά σημεία ή μεγαλύτερα που μπορούμε να βρούμε και μπορούμε να συμπέσουμε, να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια ακριβώς ώστε οι δυνατότητες για απελευθέρωση απ΄ αυτή την κυβέρνηση και για φραγμό στις πολιτικές της να είναι καλύτερες.

Είναι εντελώς πάγιο, είναι κεντρικό χαρακτηριστικό της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Και νομίζω ότι έχει εκτιμηθεί και από τον κόσμο. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε μια δύναμη 5% και οι έρευνες μας δείχνουν σαν το χαρακτηριστικό της κεντρικής αντιπολιτευτικής δύναμης απέναντι στη Ν.Δ.

-    Ναι, αλλά με πτωτική τάση….

Πτωτική τάση να μιλήσουμε όταν είμαστε κάτω από 5%. Συμφωνείτε ότι με βάση τις έρευνες είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που παρουσιάζει υπερδιπλασιασμό των ψήφων….

-    Συμφωνούμε σ΄ αυτό.. Το θέμα είναι… Σας παρουσιάστηκε κάποια στιγμή μια ευκαιρία, δεν ξέρω αν έχει τελειώσει ή όχι, μια ευκαιρία μεγάλη, διότι όχι μόνο είχατε φτάσει στον υπερδιπλασιασμό, είχατε αγγίξει ποσοστά τα οποία συναγωνίζονταν τα άλλα κόμματα.. Κι αυτό υποδήλωνε μια εν δυνάμει ευκαιρία.. Έχετε την αίσθηση ότι την έχετε αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο;…

Έχουμε την αίσθηση ότι δεν κάνουμε έναν αγώνα ταχύτητας 100 μέτρων. Έχουμε την αίσθηση ότι, εάν πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για τους στόχους που λέμε και στον κόσμο, δηλαδή για να αλλάξει το σύστημα, είναι ένας μαραθώνιος. Και ξέρουμε ότι σε κάποιες στροφές μπορεί να κουραστούμε, σε κάποιες στροφές μπορεί να χάσουμε έδαφος και να μειωθεί η διαφορά μας από τους άλλους δρομείς που ακολουθούν ή να αυξηθεί απ΄ αυτούς που προπορεύονται. Είναι ένας μαραθώνιος. Και ξέρουμε ότι, για να τον βγάλουμε σε πέρας, πρέπει να βελτιώσουμε τα ποιοτικά μας χαρακτηριστικά. Εάν δεν τα βελτιώσουμε, θα έχουμε πρόβλημα. Κι όταν λέω ποιοτικά χαρακτηριστικά εννοώ την ικανότητά μας να είμαστε μια διαφορετική δύναμη, μια δύναμη από άλλο ανέκδοτο, μια εναλλακτική δύναμη, η δυνατότητά μας να επικοινωνούμε συνεχώς με την κοινωνία και ειδικά με τους πιο νέους ανθρώπους που μας έδωσαν απλόχερα την εμπιστοσύνη τους και πρέπει να σταθούμε αντάξιοι, να δημιουργούμε κινήματα μέσα στην κοινωνία και συλλογικές δράσεις κ.λπ.

-    Δεν θα πρέπει να δώσετε και απάντηση στο κυβερνητικό πρόβλημα το οποίο, και με τα ποσοστά τα οποία καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις και τον εκλογικό νόμο, δημιουργούν πρόβλημα αυτοδυναμίας…

Απάντηση στο πρόβλημα αυτό θα είναι να μην υπάρξει αυτοδυναμία. Δεν μπορείτε να φανταστείτε -κατά τη γνώμη μας φυσικά- τι μεγάλη κατάκτηση θα είναι για τη χώρα μας το να έχουμε εκλογές όπου το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής δεν θα λειτουργήσει, όπου καμία δύναμη δεν θα είναι αυτοδύναμη, όπου θα παρουσιαστεί ένας άλλος συσχετισμός δυνάμεων και όπου θα υπάρξουν δυνατότητες πλήρους ανασύνταξης του πολιτικού σκηνικού.

-    Πρέπει όμως ταυτοχρόνως με όλα αυτά τα σημαντικά που λέτε να κυβερνηθεί και η χώρα….

Φυσικά. Εμείς ξέρουμε ότι η χώρα μας είναι σε τέλμα για να αντιμετωπιστεί με μικροδιορθώσεις, με μικρομπαλώματα. Και εμείς μιλάμε και έχουμε την απάντησή μας. Θέλουμε να διαμορφωθεί μια νέα πλειοψηφία η οποία θα προχωρήσει σ΄ ένα τολμηρό οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα, θα βάλει στο κέντρο τις ζώνες φτώχειας, τη νεολαία, την εκπαίδευση, την υγεία και θα έχει επίκεντρο την Αριστερά. Αυτή είναι η απάντησή μας. Είναι τολμηρή απάντηση. Το ξέρω. Αλλά πιστεύω ότι αυτός είναι και ο ρόλος της Αριστεράς.

Η Αριστερά δεν είναι για να κάνει τις μικροτσόντες. Και να σας πω και κάτι. Έκανε τέτοια πράγματα η Αριστερά το 1989, έκανε εντελώς λάθος και πιστεύω ότι αυτά βάρυναν -και σωστά- πάρα πολύ την εμπιστοσύνη που της έδειχνε τότε η κοινή γνώμη και που εξασθένησε πάρα πολύ.

To Γραφείο Τύπου