Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/09/2008

Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τον Υπουργό Πολιτισμού

Στο χρονικό διάστημα από 2 έως 14 Οκτωβρίου 2008 διεξάγεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς. Ο Δήμος Κιλκίς εδώ και εννέα χρονιά διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και παντομίμας με συμμετοχή θιάσων από κάθε γωνιά της γης. Κάθε Οκτώβριο το Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς κατακλύζεται από εκατοντάδες θεατών (κατοίκους της πόλης αλλά και επισκέπτες) που σπεύδουν να παρακολουθήσουν ένα θέαμα μοναδικό. Πρόκειται για έναν θεσμό που προβάλλει μια ακριτική πόλη, βγάζοντας την από την απομόνωση και συμβάλλει τα μέγιστα στην ηθική τόνωση των κατοίκων της.

Ένα θεσμό - μοναδικό σε εθνικό επίπεδο - που προσεγγίζει με σοβαρότητα ένα παραδοσιακό είδος λαϊκού πολιτισμού και το οποίο συμβάλλει στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών και των νέων αλλά και ψυχαγωγεί τους ενήλικες. Οι οργανωτές του έχουν δικτυωθεί με ανάλογα φεστιβάλ του εξωτερικού, ενώ ήταν οι βασικοί συντελεστές  της δημιουργίας του ανάλογου φεστιβάλ  του αδελφοποιημένου με το Κιλκίς Δήμου Λατσιών – Κύπρου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, το 2002, αναγνωρίζοντας την αξία του θεσμού υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Κιλκίς. Σκοπός ήταν η στήριξη του θεσμού με την καταβολή σε ετήσια βάση του ποσού των 150.000 Ευρώ περίπου. Από το 2003 όμως το Υπουργείο δεν έχει καταβάλλει (με εξαίρεση το έτος 2005) τις συμβατικές του υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να χρωστάει το συνολικό ποσό των 503.573 Ευρώ το οποίο είναι και σχεδόν το 1/3 του χρέους του Δήμου Κιλκίς προς του πιστωτές του. Αποτέλεσμα είναι το μέλλον του θεσμού να τίθεται σε κίνδυνο καθώς μοναδικός χρηματοδότης επί της ουσίας είναι ο Δήμος Κιλκίς.

Παράλληλα, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Κιλκίς και της Δημοτικής Επιχείρησης έληξε το 2007. Οι αρχικές επαφές με το Υπουργείο Πολιτισμού έκαναν λόγο για ανανέωση της σύμβασης κάτι που όμως δεν έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί.  

Δεδομένου ότι:

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας προβάλλει και ενισχύει την ακριτική πόλη του Κιλκίς,

Είναι ένας θεσμός μοναδικός στο είδος του που συμβάλλει στη διάσωση μιας λαϊκής τέχνης και προβάλλει την περιφέρεια και τη χώρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,

Έχει παράλληλα εκπαιδευτική αξία λόγω των μηνυμάτων που μεταδίδει, αλλά και των σεμιναρίων που οργανώνει,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Αν θεωρεί σημαντικό το φεστιβάλ για το Δήμο Κιλκίς και αν ναι, ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα,  κυρίως οικονομικά, προτίθεται να πάρει για τη διάσωση και τη συνέχιση του συγκεκριμένου θεσμού.

Η ερωτώσα βουλευτής

Αμμανατίδου Πασχαλίδου Ευαγγελία