Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/09/2008

ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ || Το κείμενο που ακολουθεί, είναι μια συμβολή στο διάλογο που θα αναπτυχθεί στην ΚΠΕ και σε ολόκληρο το κόμμα, στην προσπάθεια να απαντηθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από την επικαιρότητα και τις επιταχυνόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καινούριο πολιτικό τοπίο. Τα δημοσκοπικά ευρήματα του τελευταίου χρόνου (πτώση του δικομματισμού, σταθεροποίηση ΣΥΡΙΖΑ σε διπλάσια ποσοστά από την εκλογική του επίδοση και ισχυρή πιθανότητα μη ύπαρξης αυτοδυναμίας), η δυσοσμία που αναδύεται από τα πρόσφατα σκάνδαλα, η αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και τα συσσωρευμένα άλυτα προβλήματα σʼ όλους τους τομείς της κοινωνίας, θέτουν στην ημερήσια διάταξη την απομάκρυνση της ΝΔ από την κυβερνητική εξουσία στις επόμενες εκλογές, την ανάγκη διαμόρφωσης νέων πολιτικών συσχετισμών και την αναζήτηση μιας άλλης πορείας της ελληνικής κοινωνίας.

Η προσπάθεια του ΣΥΝ στο επόμενο διάστημα πρέπει να στραφεί στην δημιουργία των προϋποθέσεων για την διαμόρφωση εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα.

Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει δύο αλληλένδετα επίπεδα: Το περιεχόμενό του, δηλαδή τι προτείνει και τις δυνάμεις που υποδεικνύει για την προώθηση και την υλοποίησή του.

Το περιεχόμενο του στρατηγικού σχεδίου του ΣΥΝ οφείλει να είναι ένα συνεκτικό σύνολο εναλλακτικών προτάσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, που να απαντούν στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και ταυτόχρονα να αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο και δικομματικό πλαίσιο, ανοίγοντας δρόμους για τη δημοκρατική και σοσιαλιστική αναγέννηση της χώρας, σε μία ενωμένη κοινωνική, δημοκρατική, φιλειρηνική Ευρώπη, σε ένα άλλο κόσμο που είναι εφικτός και αναγκαίος. Η προώθηση του στρατηγικού πολιτικού σχεδίου του ΣΥΝ απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων της ευρύτερης δημοκρατικής και σοσιαλιστικής Αριστεράς, δυνάμεων κοινωνικών και πολιτικών, που θα αγωνιστούν για τις προοδευτικές μορφές και το κοινωνικό περιεχόμενο των ριζικών και εκτεταμένων διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και ανάδειξη των δυνάμεων αυτών σε πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, αλλάζοντας τους πολιτικούς συσχετισμούς. Ένα τέτοιο πολιτικό σχέδιο από το κόμμα μας μπορεί να αλλάξει επί της ουσίας τη ροή των πραγμάτων. Γιατί είναι ένα σχέδιο προς την κατεύθυνση βαθύτατων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, άρα ένα σχέδιο ανατρεπτικό. Είναι δε το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο που αμφισβητεί έμπρακτα τη διαιώνιση της κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού και των εναλλασσόμενων μονοκομματικών κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Η μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων της ευρύτερης δημοκρατικής και σοσιαλιστικής Αριστεράς και της Οικολογίας που επιδιώκουμε, μπορεί να σχηματίσει μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που θα στηρίξει αυτή την εναλλακτική πολιτική και προγραμματική μας πρόταση.

Να απευθύνουμε το πολιτικό μας σχέδιο σε όλη την ελληνική κοινωνία.

Το σχέδιό μας αφορά ιδιαίτερα τις πολιτικές δυνάμεις της ίδιας με εμάς «γειτονιάς», δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, τους Οικολόγους Πράσινους. Κεντρική πολιτική συνεργασία με τις δυνάμεις αυτές για λόγους πολιτικούς και προγραμματικούς στη σημερινή φάση δεν είναι δυνατή. Το ΠΑΣΟΚ, θέτοντας ως πρώτο στόχο την αυτοδυναμία του και εμμένοντας σε λαθεμένες επιλογές, βρίσκεται μακριά από μία αντίληψη σαν κι αυτή που περιγράφουμε, ενώ ο απομονωτισμός του ΚΚΕ και η εκτός τόπου και χρόνου ταύτιση όλων των πολιτικών δυνάμεων με το «σύστημα» και τον νεοφιλελευθερισμό, αποτελούν πολύ σοβαρά εμπόδια. Πολύ περισσότερο που στις εκλογές δεν μπορεί παρά να πάμε ανταγωνιστικά προς αυτά τα κόμματα, υπερασπιζόμενοι την εκλογική μας δυναμική. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται την περιχαράκωσή μας. Η προσπάθεια να διαμορφωθούν οι όροι για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πρέπει να είναι μόνιμη και επίμονη.

Στη Βουλή με προτάσεις για κοινές ενέργειες από όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση σε αντιπαράθεση με τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές πολιτικές.

Στην κοινωνία μέσα από την παρουσία μας, τις ενωτικές πρωτοβουλίες και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, με τα παραδοσιακά και νέα κινήματα και τις πολιτικές συλλογικότητες.

Η διαμόρφωση της προγραμματικής βάσης του πολιτικού μας σχεδίου είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Πρέπει να επιταχύνουμε την εκπόνηση του προγράμματός μας, να το θέσουμε σε συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινωνία και παράλληλα να αγωνιζόμαστε για νέους πολιτικούς συσχετισμούς, για την ανάπτυξη αυτόνομων μαχητικών κοινωνικών κινημάτων που θα συμβάλουν να αλλάξει το τοπίο, να αποδιαρθρωθεί το παραδοσιακό δικομματικό παιχνίδι, να ανοίξει ο δρόμος προς τα αριστερά. Η εναλλακτική προγραμματική πρόταση, μπορεί επομένως να αποτελεί τον πυρήνα για μια σοβαρή τομή στο πολιτικό σύστημα με την ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά σε θέση πρωταγωνιστική.

To Γραφείο Τύπου