Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/09/2008

Ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Κ. Καραμανλή για το ευρωπαϊκό μοντέλο και τις τοποθετήσεις της Ε.Ε. για την κρατική ενίσχυση στο Βελγο-Ολλανδικό τραπεζικό όμιλο Fortis

Την ώρα που ο κ. Κ. Καραμανλής καθησύχαζε με δηλώσεις του για τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ε.Ε., εκθειάζοντας το ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο σε αντιδιαστολή με το αμερικάνικο, σειρά από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες κατέρρεαν και διασώζονταν είτε με κρατικές ενισχύσεις είτε με την κρατικοποίηση των ζημιών τους.

Προφανώς ο κ. Κ. Καραμανλής ζει σε άλλο πλανήτη τόσο για όσα τραγικά εξελίσσονται στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα με την απόγνωση των δανειοληπτών από τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων και τη νέα λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από την πλήρη απαξίωση των «τζογαδόρικων» τοποθετήσεών τους.

Η συνταγή την κοινωνικοποίησης των ζημιών από την χρηματοπιστωτική κρίση δεν είναι ικανή να σώσει το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο που έχει κλείσει τον κύκλο του.

Η υιοθέτηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου στην Ελλάδα και την Ευρώπη που θα εγκαταλείψει το Σύμφωνο Σταθερότητας που οδηγεί ολοταχώς στην ύφεση και στη διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων είναι επιβεβλημένη.

Σʼ αυτή τη συγκυρία, απαιτείται άμεσα να αποκτήσει το Δημόσιο τον έλεγχο σε κρίσιμους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, όπως της Εθνικής.

Η ριζοσπαστική προοδευτική στροφή στην πορεία της χώρας, με την ήττα της κυβερνητικής πολιτικής και των συναινετικών δικομματικών επιλογών είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ.

To Γραφείο Τύπου