Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/09/2008

Δήλωση Δ.Στρατούλη για ασφαλιστικό

Σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας για την έναρξη της τρίτης φάσης της κυβερνητικής αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής έκανε την εξής δήλωση:

«Η κυβέρνηση με αφορμή την ολοκλήρωση στις 1 Οκτώβρη της  ασφαλιστικής αντιμεταρρύθμισής της προσπαθεί να ωραιοποιήσει τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό της νόμο. Η αλήθεια όμως είναι, ότι με αυτόν:

1. Αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης μεγάλων κατηγοριών ασφαλισμένων.

2. Μείωσε δραστικά τις επικουρικές συντάξεις.

3. Κατήργησε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μητέρων και συρρίκνωσε το ύψος των πρόωρων συντάξεων σε βαθμό που να τις καθιστά απαγορευτικές.

4. Προχωρά σε σαρωτικές ενοποιήσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης (κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη, υγεία, εφʼ άπαξ) με πρόσχημα τον οργανωτικό πολυκερματισμό που υπάρχει σήμερα και με στόχο την προς τα κάτω εξίσωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, κατά βάση από το ίδιο το σύστημα, με την ανακατανομή των πόρων και των βαρών μεταξύ των ίδιων των ταμείων .

5. Αύξησε τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης από 50 σε 100, προκειμένου να δικαιούται κάποιος παροχές υγείας, μέτρο που κυρίως θίγει τους νέους και τους μετανάστες.

6. Δεν πήρε κανένα μέτρο κατά της εισφοροδιαφυγής, την οποία ως κυβέρνηση ενισχύει με τις συνεχείς χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ των «μπαταχτζήδων» εργοδοτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την κατάργηση του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου, όπως και των νόμων Σιούφα και Ρέπα. 

Για την κατάργηση όλων των ασφαλιστικών διακρίσεων σε βάρος των νέων. 

Για την αναβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και την βελτίωση των συντάξεων - κυρίως των κατώτερων - και των παροχών υγείας και πρόνοιας. 

Μία άλλη δημόσια κοινωνική ασφάλιση είναι εφικτή.»

 

 

To Γραφείο Τύπου