Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/09/2008

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ -ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε σήμερα με θέμα: «Η οικονομική κρίση, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα των στεγαστικών δανείων, η διεθνής οικονομική κατάσταση και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.»

Ο Αλ. Αλαβάνος, στην παρέμβασή του τόνισε:

«Ζούμε κρίσιμες στιγμές.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και των άλλων μεγάλων καπιταλιστικών χωρών οδηγούν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη διεθνή οικονομία σε κρίση που απειλεί να πάρει τις διαστάσεις της μεγάλης ύφεσης του 1929.

Ο καπιταλισμός των αγορών χωρίς όρια, με την αυτορυθμιζόμενη δήθεν αγορά, με το λιγότερο κράτος, με την κατάργηση των δημόσιων επιχειρήσεων, εργαλείων και κανόνων, με την κατάλυση του Κοινωνικού Κράτους οδηγεί σε οικονομική διάλυση και σε ασύλληπτη όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων σε πλανητική διάσταση.

Τα μέτρα για την εθνικοποίηση των ζημιών των μεγάλων τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών καλούν τους πολίτες να επωμισθούν την σπατάλη,   την ανευθυνότητα, την αποτυχία και το θράσος όσων μεγιστάνων και τυχοδιωκτών επωφελούνται από αυτή την οικονομία του τζόγου και τις «πυραμίδες» που στήθηκαν .

Την ίδια στιγμή η προσφυγή σε εθνικοποιήσεις του Bush, του Brown, της Merkel, εξευτελίζει τους σταυροφόρους και τα σύμβολα των πολιτικών της επιχειρηματικής ασυδοσίας.

Ο πρόεδρος Bush αυτογελοιοποιείται, όταν εμφανίζεται ως Ταλιμπάν, που αρχίζει να διαβάζει Μαρξ.

Δυστυχώς, στο πολυεθνικό σκάφος του δόγματος «περισσότερη κερδοσκοπία, λιγότερο κράτος» συμμετέχει ως κατώτερο πλήρωμα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του.

Η φιλοσοφία, οι αντιλήψεις, οι πρακτικές της Ν.Δ. δεν είναι μόνο εκτός εποχής και παρωχημένες, αλλά και οδηγούν την ελληνική οικονομία μέσα στη διεθνή καπιταλιστική δίνη και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στη φτώχεια.

Οι σημερινές εξελίξεις, όπου η μπίλια της κοινοβουλευτικής δύναμης της Ν.Δ. γύρισε στο 151, δείχνουν ότι έχουμε μια κυβέρνηση ετοιμόρροπη, με ημερομηνία λήξης αλλά και ακραία επικίνδυνη για τον τόπο.

Χρειάζεται η χώρα να αλλάξει επειγόντως ρότα σε σχέση με τις τελευταίες δεκαετίες, με μια νέα αρχιτεκτονική της οικονομίας, με ισχυρή παρουσία ενός σύγχρονου και δημοκρατικού δημόσιου τομέα, με κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, με συγκροτημένες πολιτικές για τη βελτίωση της ζωής, του εισοδήματος, των κρατικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στις δύσκολες στιγμές, που με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ., διερχόμαστε, προτείνει σε σχέση με τους καταθέτες και τους λήπτες στεγαστικών δανείων, τα παρακάτω μέτρα, για σήμερα, όχι για αύριο.

Πρώτο: Να επανέλθει η εγγύηση του κράτους για τις καταθέσεις στις τράπεζες, που καταργήθηκε το 2001, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αντικαταστάθηκε από κάποιο διατραπεζικό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων με όριο κάλυψης  μέχρι 20.000 ευρώ. Ένα τέτοιο μέτρο, μεταξύ άλλων, θα επιβάλει στο κράτος ουσιαστικούς κανόνες και έλεγχο στον τραπεζικό τομέα.

Δεύτερο: Άμεσες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και εν ανάγκη σε εθνικό επίπεδο, στη βάση του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας των πολιτών, για τη μείωση των επιτοκίων.

Τρίτο: Άμεση  απαγόρευση των κατασχέσεων και πλειστηριασμών για στεγαστικά δάνεια, ειδικά για την πρώτη κατοικία, που σήμερα κινδυνεύει για χρέη 1000 και 2000 ευρώ.

Τέταρτο: Τριπλή διευκόλυνση όσων έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, ειδικά των πιο ευάλωτων κατηγοριών.  Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Διεύρυνση του χρονικού περιθωρίου, που οι δανειολήπτες μπαίνουν στο «κόκκινο» πολύ πέρα από τις τρεις δόσεις. Μείωση της ελάχιστης  μηνιαίας καταβολής.

Πέμπτο: Περιορισμός του ανατοκισμού (πανωτόκια) για όλους σε όριο όχι πάνω από το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, όπως γίνεται σήμερα με τους αγρότες.

Έκτο: Άμεση νομοθετική κατάργηση των καταχρηστικών πρακτικών  και χρεώσεων των τραπεζών, που επιβαρύνουν τους δανειολήπτες και που πολλές από αυτές έχουν θεωρηθεί παράνομες από τα δικαστήρια.»