Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/09/2008

Χρηματοπιστωτική κρίση στην ΕΕ

Το απίθανο «αλαλούμ» που υπάρχει στην ΕΕ σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος περιγράφει στην ερώτηση, που κατέθεσε σήμερα στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης. Ο ευρωβουλευτής διαπιστώνει ότι υπάρχει άγνοια στην ΕΕ για το βαθμό έκθεσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης στα «τοξικά τραπεζικά προϊόντα», σχολιάζει τις χθεσινές απίθανης θεσμικής ελαφρότητας δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρ. Ένωσης που αποδεικνύουν το απόλυτο χάος σχετικά με τις ακολουθητέες πολιτικές σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων και ζητά από την Κομισιόν ενημέρωση για την έκταση των «τοξικών προϊόντων» στις ευρωπαϊκές τράπεζες και αν σκοπεύει να επανεξετάσει τους περιοριστικούς όρους του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Είναι προφανές ότι σήμερα επικρατεί απόλυτο χάος και πανικός σχετικά με τις ακολουθητέες πολιτικές σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων της Ευρ. Ένωσης. Αφενός υπάρχει πλήρης έλλειψη διαφάνειας της πραγματικής κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών και ασφαλιστικών ομίλων στην ΕΕ και αφετέρου εμφανίζονται αξιωματούχοι της ΕΕ διατεθειμένοι να ερμηνεύσουν τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων με βάση τον «πρότερο έντιμο βίο» δηλώνοντας ότι η διάσωση επιχειρήσεων με τα χρήματα των φορολογουμένων θα κριθεί με ελαστικούς όρους και ότι η μεταβίβαση μετοχών στο κράτος δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα αλλά το χρέος. Οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι, που μέχρι σήμερα έβλεπαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται συνεχώς για να αυξάνονται τα κέρδη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν ανέχονται να «πληρώσουν ξανά τα σπασμένα» των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθούνται.

Ερωτάται η Επιτροπή: Ποια η έκταση των «τοξικών προϊόντων» στις ευρωπαϊκές τράπεζες; Σκοπεύει να επανεξετάσει τους περιοριστικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ιδίως το έλλειμμα, το χρέος και τον πληθωρισμό;»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Μετά από το όργιο ενός καπιταλισμού-καζίνο ξαναέρχεται στη μόδα με πρωτοβουλία των νεοφιλελεύθερων η αξία της κρατικής παρέμβασης μόνο που πρόκειται για τον σοσιαλισμό των πλουσίων, τα παίρνουν από τους φορολογούμενους για να στηρίξουν τους μεγαλοτραπεζίτες. Ας θυμηθούμε αυτό που πάντα έλεγε η ντεμοντέ αριστερά, ότι πρέπει να υπάρξει μια δημόσια κρατική παρέμβαση με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και τη στήριξη των ασθενέστερων. Αυτό μας αφορά και στην Ελλάδα αφού αυτό που λείπει από την κυβερνητική πολιτική, είναι μια γενναία δημοσιονομική δράση, που απαιτεί στροφή της οικονομικής πολιτικής και εγκατάλειψη του δόγματος Αλογοσκούφη για να στηριχθούν οι ασθενέστεροι. Ώρα να αλλάξει ο «στενός κορσές» του Συμφώνου Σταθερότητας. »

To Γραφείο Τύπου