Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/09/2008

Ανέγερση οικοδομής σε αρχαιολογικό χώρο

Ερώτηση Φ.Κουβέλη, Θ.Δρίτσα προς τον Υπουργό Πολιτισμού

Από το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εγκριθεί η ανέγερση διωρόφου κτιρίου εστίασης στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στην Ακτή Κουμουνδούρου στο Μικρολίμανο του Πειραιά (απόφαση υπ. αριθ. Πρωτ. ΥΠ.ΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧΑ1/Φ26/22974/1080/13.3.2007).

Ο εν λόγω αρχαιολογικός χώρος θεωρείται ιστορικής σημασίας, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια ανασκαφικών ερευνών, αποκαλύφθηκε μέρος του αριθμού των νεωσοίκων του λιμένα της αρχαίας Μουνυχίας. Ο εν λόγω χώρος αποτελεί τμήμα του πολεμικού Ναυστάθμου του Πειραιά κατά την κλασική περίοδο.

Η ανέγερση διωρόφου κτιρίου εστίασης αποτελεί, κατά συνέπεια, παρέμβαση που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον ιστορικό της αρχαίας Μουνυχίας, ο οποίος χρήζει προστασίας.

Ήδη έχουν εγκατασταθεί στο χώρο βαριά εκσκαφικά μηχανήματα για την κατασκευή των τοιχωμάτων και των υποστηλωμάτων της οικοδομής. Εξάλλου, η αντοχή των πασσάλων θεμελίωσης του κτιρίου εστίασης κρίνεται τεχνικά ανεπαρκής, με αποτέλεσμα την ύπαρξη κινδύνου πρόκλησης φθορών στις αρχαιότητες που υφίστανται στον αρχαιολογικό χώρο.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

•    Εάν συνεχίζονται οι εκσκαφικές εργασίες στον χώρο που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ακτής Κουμουνδούρου στο Μικρολίμανο.

•    Εάν φρονεί ότι ο εν λόγω χώρος εμπίπτει στην προστασία του άρθρου 24 του Συντάγματος και του Ν. 3028/.28.6.2002 σε συνδυασμό με τα αρχαιολογικά ευρήματα του ιδίου χώρου.

•    Εάν θα λάβει μέτρα προστασίας – και ποια συγκεκριμένα – για την προστασία των νεωσοίκων του λιμένα της αρχαίας Μουνυχίας.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θεόδωρος Δρίτσας