Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/10/2008

Παρέμβαση Αλέκου Αλαβάνου στη Βουλή για την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

Κύριε Υπουργέ, να πείτε στο Υπουργικό Συμβούλιο, να πείτε στον πρωθυπουργό και στους συναδέλφους σας ότι πρέπει να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο, συνολικά και με ιδιαίτερο βάρος για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Και να πείτε στον πρωθυπουργό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξω από τη Βουλή πολλές χιλιάδες άνθρωποι εργαζόμενοι, εργαζόμενες, εκπρόσωποι πολλών χώρων, από την Ολυμπιακή, από τον ΟΣΕ, από την Εθνική Ασφαλιστική, από τα Κέντρα Πρόληψης για τα ναρκωτικά, οι οποίοι δεν δέχονται αυτό το δρόμο που έχει η ΝΔ και ειδικά σήμερα σε συνθήκες μεγάλης κρίσης για τη χώρα μας  και μεγάλης κρίσης διεθνώς που χρειάζεται μια μεγάλη στροφή. Και αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, ας το αποφασίσει ο λαός μέσα στις νέες πολιτικές συνθήκες, ας προχωρήσουν για εκλογές γιατί θα είναι εκλογές που έρχεται λαϊκό μήνυμα. Ήρθε από τα Πανεπιστήμια, έρχεται τώρα από όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων. Δεν στέκει η επιχειρηματολογία σας κύριε Υπουργέ.

Διαβάζω τους πέντε λόγους που αναφέρετε γιατί εντάσσετε αυτή την τροπολογία που ξεπουλάει και διαλύει την Ο.Α. και σκεφτείτε -έχουμε ζήσει μαζί στο Ευρωκοινοβούλιο- να τους άκουγε ένας συνάδελφος χωρίς να ξέρει σε ποια χώρα είναι.

1.    Σοβαρά οικομικά προβλήματα. Μια επιχείρηση με σοβαρά οικονομικά προβλήματα

2.    Σοβαρά προβλήματα στη διάρθρωση της δομής των κεφαλαίων.

3.    Έκδηλη αδυναμια πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της.

4.    Έχουν ίδια κεφάλαια τα οποία έχουν  αφομοιωθεί ουσιαστικά έχουν εξαντληθεί μπροστά στις υποχρεώσεις τους.

5.    Έχουν λάβει σωρευτικά από το παρελθόν, και θα έλεγα στο άμεσο παρελθόν γι΄αυτούς, κρατικές ενισχύσεις.

Ποια επιχείρηση; Θα σας έλεγε κανείς την Ολυμπιακή; Κανείς δεν θα σας έλεγε την Ολυμπιακή. Θα σας έλεγε τη Halifax bank of Scotland, θα σας έλεγε τη Fortis του Βελγίου, θα σε έλεγε τη Dexia του Βελγίου και της Γαλλίας, θα σας έλεγε τη USB της Ελβετίας κ.λπ., αυτά θα σας έλεγαν. Και δεν κατάλαβα πώς εσείς χρησιμοποιείτε ένα τόσο αναχρονιστικό επιχείρημα. Γιατί αναχρονιστικό δεν είναι ένα επιχείρημα αν λεγόταν πριν από έναν αιώνα, μπορεί να λεγόταν πριν από μια εβδομάδα, αλλά αν η κατάσταση έχει αλλάξει τόσο πολύ. Και βλέπουμε ακόμη και διεθνείς πρακτικές και βλέπουμε ασκήσεις σοσιαλισμού, σε βάρος βέβαια των πολιτών που θα πληρώσουν από τα φορολογικά τους μέσα αυτόν τον ταλιμπάν του καπιταλισμού, τον κ. Μπους.

Και τι γίνεται; Που ζει η Ν.Δ.; Σε ποιον κόσμο ζει η Ν.Δ.; Γιατί δεν καταλαβαίνει τίποτα; Εχουμε φτάσει στο σημείο  σήμερα να λέμε ότι θέλουμε την ιδιωτικοποίηση ή την εκκαθάριση -είναι ασαφές- και τη  διάλυση της Ο.Α., διότι μέσα σε τόσα χρόνια με αποκλειστιικές ευθύνες των κυβερνήσεων έχει έλλειμμα, χρέος, όπως λέει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γύρω στο 1,6 δις ευρώ. Πόσο ήταν το χρέος της Dexia που προχθές παρενεβη με κρατικές ενισχύσεις  η κυβέρνηση της Γαλλίας και η κυβέρνηση του Βελγίου; ʽΗταν 6 δις δρχ και ο κ. Μπαρόζο «έκανε την πάπια». Kαι είναι ντροπή του να εμφανίζεται στα ΜΜΕ  καθώς και οι διάφοροι επίτροποι οι οποίοι θα μας υπαγορεύουν τι θα κάνουμε.

Χτες είχαμε την παρέμβαση τριών κυβερνήσεων του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου που σε μια μέρα δώσανε στη Fortis το δεκαπλάσιο από όσα είναι τα χρέη της Ο.Α. 11,6 δις ευρώ.

Πώς τολμάμε λοιπόν εμείς να λέμε ότι πρέπει να είμαστε σύμφωνοι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και την ευρωπαϊκή νομοθεσία; Ενώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία καταπατάται για τις μεγάλες τράπεζες, για τις πυραμίδες, για όλους αυτούς τους τζογαδόρους που κυριάρχησαν στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ζωή, την θυμούνται  (την ευρωπαΪκή νομοθεσίαγια) για την Ο.Α;

.

  . Και οδηγείτε τους εργαζόμενους, παρά τις επιστολές σας, παρά τις διαβεβαιώσεις, παρά τις πληρωμένες διαφημίσεις, στην ανασφάλεια και στη γνωστή τύχη που έχουν άπαντες χωρίς εξαίρεση, όσοι εκτοπίζονται από τις επιχειρήσεις εκείνες που ανήκαν στο χώρο του δημοσίου, με μοριοδοτήσεις ή με άλλες υποσχέσεις,  και η ίδια κυβέρνηση και η επόμενη κυβέρνηση, με την πρακτική τουλάχιστον που έχουμε μέχρι τώρα, τις παραβιάζουν.

Από κει και πέρα οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι μεγάλες, πάρα πολύ μεγάλες και της δικής σας κυβέρνησης, για όλο το πάρτυ που γίνεται στην Ο.Α. από τις προμήθειες αεροπλάνων, από τις κομματικές διοικήσεις, από τον τρόπο που γίνονταν οι προσλήψεις, από ποια εκλογική περιφέρεια ήταν οι προσλήψεις κάποτε και από το γεγονός ότι ανεχθήκατε μια κατάσταση -που δεν ανέχονται για μια μικρή εταιριούλα της γειτονιάς- για χρόνια να είναι η Ο.Α. , ο δημόσιος αερομεταφορέας χωρίς ισολογισμό και να καλείτε τώρα εταιρίες του τύπου Ers και Yοung και  Price Whater House Coopers να κάνουν στα γρήγορα τους ισολογισμούς 2005 έως και 2008 για να τη βγάλουμε στο σφυρί. Και το ίδιο είχε γίνει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης 1996- 1999. Δεν είχε ισολογισμούς η Ο.Α. Από ποιον ζητάτε ευθύνες; Πώς πουλάτε και βγάζετε στην εκποίηση έναν οργανισμό για τον οποίο δεν ασκήσατε τον στοιχειώδη έλεγχο, τον έλεγχο νομιμότητας  τον οποίο χρειάζεται  να ασκείτε απέναντι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Παρακαλώ να καταχωρηθεί στα πρακτικά όλη η αλληλογραφία ότι ζητείται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης σήμερα να διαμορφωθούν οι ισολογισμοί για  τους οποίους έκανε τα στραβά μάτια η κυβέρνηση και όλες οι κυβερνήσεις -όπως ξέρετε εσείς ότι είχαν γίνει στραβά μάτια- για τις περιφερειακές ενισχύσεις που μπορούσε να πάρει η Ο.Α. από τα κονδύλια της Ε.Ε. Γιατί κάνει περιφερειακά δρομολόγια σε απόμακρα νησιά τα οποία  δεν είναι κερδοφόρα και  υπήρχαν προγράμματα της Ε.Ε. για να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν την Ο.Α. γιατί δεν θέλαμε να γονατίσει η Ο.Α…..

 Δεν θα γονατίσει η Ο.Α., θα γονατίσετε εσείς. Και αν πάμε για εκλογές -και πρέπει να πάμε- θα έχουν ένα καινούργιο στοιχείο αυτές οι εκλογές. Ότι έρχονται  εκλογές με ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα από την κοινωνία, όλα αυτά τα χρόνια. Το κίνημα των νεολαίων και των φοιτητών και των φοιτητριών και της εκπαιδευτικής κοινότητας για δημόσιο Πανεπιστήμιο πριν ενάμιση χρόνο και σήμερα το κίνημα αυτού του μεγάλου ρεύματος και της μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που διαμορφώνεται και που βλέπουμε σήμερα και έξω από τη Βουλή,  ότι θέλουμε άλλες πολιτικές, ότι τέρμα με τις εκποιήσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και όλα αυτά τα κόλπα, ότι πρέπει να στηρίξουμε το δημόσιο χώρο, το δημόσιο εργαλείο που θα μας υπερασπιστεί και το κοινωνικό κράτος.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ

Και σεις ο ίδιος το παραδεχτήκατε, κάνοντας διαχωρισμό στις αεροπορικές επιχειρήσεις, ότι δεν γίνεται να επιτρέπονται οι κρατικές ενισχύσεις στις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης  και να απαγορεύεται για τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Πώς  θα το δεχθούμε  αυτό εμείς     ως ελληνική κυβέρνηση,  πώς θα το δεχτούμε ως Ελλάδα. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν απʼ αυτό σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις έχει καταρρεύσει. 

Είπατε για τους ισολογισμούς. Αναγνωρίζετε ότι υπάρχει πρόβλημα ισολογισμών. Εντάξει. Έχετε ευθύνη  και εσείς για την περίοδο 2005-2008 …  και η προηγούμενη κυβέρνηση για την περίοδο 1996-1999. Προχθές δε θέλαμε εθνικό αερομεταφορέα,  δεν είχε ισολογισμούς. Κάντε κάτω από μια εποπτεία της Βουλής Διακομματική, καλέστε ορκωτούς λογιστές να κάνουν αυτοί  τους ισολογισμούς ……

Και τρίτον για τους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι σήμερα ουσιαστικά εγκαταλείπονται στο δρόμο  με το γνωστό  προηγούμενο και  βλέπουμε συνεχείς ανακοινώσεις, προτάσεις, κινητοποιήσεις που λένε  βλέπουμε την εταιρία να πηγαίνει σε εκκαθάριση, και όλα αυτά θα τιναχθούν στον αέρα.

Σας ξαναλέω κύριε Υπουργέ, σας καλώ με όλο το σεβασμό που σας έχω σε λίγα λεπτά  που θα είστε στο Υπουργικό Συμβούλιο να πείτε στον Πρωθυπουργό να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο. Να γίνει μια στροφή στο θέμα των δημοσίων επιχειρήσεων συνολικά, είτε προς την Εθνική Ασφαλιστική,  Αγροτική Ασφαλιστική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που τις χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ,  ή αλλιώς ας πάμε σε εκλογές με ένα μήνυμα που έρχεται από την κοινωνία, όχι γιατί  έρχονται απλώς αναταράξεις αλλά γιατί έρχεται ένα μήνυμα από την κοινωνία που λέει δημόσια στήριξη, κοινωνικό κράτος ...