Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/10/2008

Νέο θεσμικό πλαίσιο στην κοινοτική χρηματοδότηση των δομών κοινωνικής μέριμνας θα ισχύσει για το ΕΣΠΑ - Απάντηση του επιτρόπου κ. Σπίντλα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη

Νέο θεσμικό πλαίσιο στην κοινοτική χρηματοδότηση των δομών κοινωνικής μέριμνας, όπως η Βοήθεια στο Σπίτι και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων θα ισχύει για το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Επίτροπο κ. Σπίντλα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Με την ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί εάν η συνέχιση των προγραμμάτων και δομών κοινωνικής μέριμνας είναι δυνατή στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 και υπό ποιες προϋποθέσεις, καθώς και εάν έχει υποβληθεί σχετική πρόταση από τις ελληνικές αρχές και με τι προϋπολογισμό.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)  παρέχουν από το 2000 ένα πλέγμα από πολύτιμες κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, σε πάνω από 650 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας, Μονάδες Βοήθεια στο Σπίτι και Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Οι υπηρεσίες αυτές που μέχρι σήμερα λειτουργούν κυρίως με κοινοτικούς πόρους του Βʼ και Γʼ ΚΠΣ και απασχολούν περισσότερους από 2000 εργαζομένους, απευθύνονται στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι μετανάστες, οι άνεργοι κλπ.

Ο Τσέχος Επίτροπος απαντά ότι: "Κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013, τα διαρθρωτικά ταμεία θα συνεχίσουν να στηρίζουν την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Ωστόσο, αυτό θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει εγκρίνει η Ελλάδα και στο οποίο δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη χορήγηση ενισχύσεων σε μεμονωμένους δικαιούχους παρά στη συγχρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των «δομών κοινωνικής μέριμνας», όπως είχε συμβεί με το 2ο και το 3ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Βάσει της συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Επιτροπής, η οποία εκτείνεται στο ελληνικό εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού» και στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα, η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των δομών κοινωνικής μέριμνας θα αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών από την 1η Σεπτεμβρίου 2008."

Αναφερόμενος, τέλος, στη χρηματοδότηση συγκεκριμένα του των υπηρεσιών παιδικής φροντίδας και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, ο κ. Σπίντλα επισημαίνει ότι "σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές, η πρώτη πρόσκληση υποβολής προσφορών για την παροχή υπηρεσιών παιδικής φροντίδας έγινε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού 2007-2013» στις αρχές του Ιουλίου 2008. Η έγκαιρη έναρξη του διαγωνισμού αναμένεται να επιτρέψει την έναρξη της υλοποίησης του σχεδίου στις αρχές του φθινοπώρου 2008. Οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι» αναμένεται να δημοσιευτούν προσεχώς, ως μέρος των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων."

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

"Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει την ουσιαστική συνέχεια αυτών των προγραμμάτων που προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους και εργασία σε χιλιάδες ανέργους. Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών που έχει αγκαλιάσει αυτά τα προγράμματα, θα ασκήσουμε πίεση για να επιτευχθεί η βιώσιμη χρηματοδότηση και μακροχρόνια διατήρησή τους."

To Γραφείο Τύπου