Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/03/2006

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του Προέδρου της Κ.Ο. Αλ.Αλαβάνου με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ)

"Η κυβέρνηση είναι πιο αντιδραστική από τον αντιδραστικό ευαιτό της"

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από τους Στ. Λεουτσάκο, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, Εύη Καρακώστα, Νομαρχιακή Σύμβουλο και υποψήφια Νομάρχης Πειραιά και Θ. Δρίτσα, δημοτικό σύμβουλο Πειραιά, συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο)., και συζήτησαν την Πρόταση Νόμου για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, που κατατέθηκε από τη Κ.Ο. του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, καθώς και τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, μεταξύ των οποίων η αυξημένη ανεργία, η λειτουργία Ταμείου ανεργίας για τους ναυτικούς, και η κατάσταση του ΝΑΤ.

Μετά τη συζήτηση, έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Επισκεφθήκαμε τη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που κάνει την θητεία της τώρα, για να την ρωτήσουμε, εκτός των άλλων, γιατί δεν τους κατέβασε η κυβέρνηση στην στρατιωτική παρέλαση που έγινε προχθές. Αυτό που συμβαίνει, είναι ντροπή .

Δώσαμε στη Διοίκηση την Πρόταση Νόμου που έχει καταθέσει ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την κατάργηση κάθε μορφής επιστράτευσης, την οποία έχουμε θέσει υπ’ όψιν και στα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα , για να κάνουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους. Επίσης διαβεβαιώσαμε την Π.Ν.Ο. για την στήριξή μας σε μια σειρά αιτήματα, ζωτικά γι αυτόν τον ιστορικό κλάδο, ο οποίος πλήττεται ιδιαίτερα βαριά. Αιτήματα που έχουν σχέση με την απασχόληση, με την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διασφάλιση των ασφαλιστικών τους ταμείων.»

Αναφερόμενος στην τροπολογία τη σχετική με τους τραπεζοϋπαλλήλους, ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

«Θα ήθελα επίσης να παρατηρήσω ότι, με τον ίδιο τρόπο που αγνόησε η κυβέρνηση τις αποφάσεις των δικαστηρίων που έκριναν νόμιμη την απεργία των ναυτικών, με τον ίδιο τρόπο αγνοεί τη δικαιοσύνη στην υπόθεση των τραπεζοϋπαλλήλων σήμερα. Και βλέπουμε, την ημέρα της εθνικής εορτής, αντί ο Υπουργός Οικονομίας και ο Υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής να πάνε στην Τήνο να προσκυνήσουν για τον Ευαγγελισμό, να φέρνουν μια τροπολογία, η οποία στρέφεται ενάντια σε νομοθέτημα της ίδιας της κυβέρνησης.

Είναι πρωτοφανές το φαινόμενο, να έχουμε μία κυβέρνηση που αποδεικνύει ότι είναι πιο αντιδραστική από τον αντιδραστικό εαυτό της και η οποία καταργεί την ασφάλεια δικαίου, δηλαδή τη δυνατότητα να λύσουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες τις διαφορές που έχουν με τη νομοθεσία , μέσα από τα δικαστήρια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσα την αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης, που μπορεί να φτάσει μέχρι 15 χρόνια, την μείωση των συντάξεων, που μπορεί να φτάσει μέχρι 45%, και ιδιαίτερα βαριά μέτρα για τους νέους εργαζόμενους.

Απ΄ αυτή την άποψη, όλοι, άνεργοι και εργαζόμενοι μαζί, είτε είναι ναυτεργάτες, είτε είναι τραπεζικοί, είτε είναι άνθρωποι που δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στα εμπορικά καταστήματα, είτε στις βιομηχανίες, και απολύονται, χρειάζεται να διαμορφώσουν ένα κοινό μέτωπο για να αντιμετωπιστεί αυτή η αντικοινωνική επίθεση της κυβέρνησης.»

Γ.ΧΑΛΑΣ (ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π.Ν.Ο.) : «Θάθελα να ευχαριστήσω τον κ. Αλαβάνο και γενικότερα τον Συνασπισμό για την συνάντηση την οποία είχαμε σήμερα, στην οποία εκθέσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο έλληνας ναυτικός, αλλά κυρίαρχα θέσαμε το θέμα της επιστράτευσης.

Το θέμα της επιστράτευσης είναι αυτό το οποίο μας καταρρακώνει σαν ανθρώπους. Είναι κάτι, το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο και ζητήσαμε από τον κ. Αλαβάνο και από το κόμμα του να συμβάλει τα μέγιστα, όχι μονάχα για την άρση αυτής της επιστράτευσης, αλλά και για την κατάργησή της.

Ευχαριστούμε για όλα αυτά και πιστεύω ότι είμαστε κοντά στη λύση και άλλων θεμάτων τα οποία μας απασχολούν.»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το τι σκοπεύει να κάνει η Π.Ν.Ο. για το θέμα της επιστράτευσης, ο κ. Χαλάς ανέφερε τα εξής:

«Εμείς κάνουμε αυτά τα οποία μπορούμε να κάνουμε μέσα στα πλαίσια τα οποία συζητήσαμε τώρα με τον κ. Αλαβάνο. Έχουμε προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προς όλες τις κατευθύνσεις, για να βρούμε το δίκιο μας. Θα το βρούμε, αναμφίβολα. Αλλά εκείνο εκεί που χρειάζεται είναι να μην υπάρχει αυτή η χολέρα της επιστράτευσης που μας κρατάει ομήρους»

To Γραφείο Τύπου